Womens Health - Yoga (Sweden)

Ge din rumpa ett lyft

Dessa positioner är den snabbaste vägen till en snygg baksida som går i allt från yogabyxor till tajta jeans och shorts.

- KATHRYN BUDIG

Många yogabyxor är så snygga att vi helst vi ha de på hela dagen, men det finns en hake – de är ganska tajta. Tajt är bra när du vill undvika att fastna i tyg under övergångar mellan vridningar, fällningar och inversione­r. Nackdelen är att bakdelen blir ganska blottad! Men oroa dig inte. Yoga och tajta byxor är som gjorda för varandra. Ta dig an denna sekvens av positioner och din rumpa kommer stjäla showen, oavsett vad du har på underkropp­en.

Stående framåtfäll­ning

Andas ut samtidigt som du böjer dig framåt från höfterna, sträcker ut benen och viker ned överkroppe­n mot golvet. Håll höfterna stadiga ovanför hälarna och låt inte axlarna komma in till öronen.

Sidobenlyf­t

Börja med en stående framåtfäll­ning (1). Placera höger höft ovanför höger ben. Greppa tag om vänster stortå och lyft vänster ben, så att det blir parallellt med golvet. Repetera på motsatt sida.

Stolen

Börja i berget, med fötterna ihop, så att stortårna nuddar varandra. Låt armarna hänga avslappnat vid sidorna, och ha handflator­na och blicken riktade framåt. Böj sedan knäna och sänk höfterna, med vikten vilades på hälarna. Pressa korsryggen bakåt, så att du kan se dina tår när du tittar nedåt. Sjunk ned med svanskotan, pressa in de främre revbenen och lyft upp armarna axelbrett isär. Var avslappnad i axlarna och vänd in armarnas yttersidor för att bredda din övre rygg. Rikta blicken uppåt.

Stående bensträck med höftutfäll­ning

Börja i berget (instruktio­n i steg 3). Böj ditt vänstra knä och greppa tag om stortån med vänster hand. Placera höger hand på höften för stöd. Slappna av i axlarna och börja sträcka ut ditt vänstra ben framför dig. Sträck ut benet så högt du kan, utan att tappa greppet eller sträcka ut axlarna. Rotera din vänstra höft utåt och vrid sedan ditt vänstra ben ut åt sidan, samtidigt som du håller höfterna parallella. Titta åt höger. Repetera på motsatt sida.

Stolen med vridning

Börja i stolen (3). Lägg vänster armbåge eller triceps åt höger och placera den på ditt högra lår. Pressa ihop handflator­na och rikta höger armbåge upp mot taket. Håll höfterna parallella och öppna upp bröstet genom att pressa bak höger axel. Repetera på motsatt sida.

Flamingon

Börja med stolen med vridning (5). Böj vänster ben bakåt tills det är parallellt med golvet. Pressa ihop knäna. Repetera på motsatt sida.

Krigare I

Stå med fötterna parallella och höftbrett isär. Rotera höger fot utåt 90 grader och din vänstra fot inåt 45 grader. Håll hälarna i linje med varandra. Vrid höfterna och överkroppe­n till ditt främre (högra) ben och böj höger knä, tills låret är parallellt med golvet. Sjunk ned med svanskotan, pressa bäckenet framåt och sträck upp armarna axelbrett isär. Vrid armarna inåt för att bredda övre delen av ryggen. Sträck på nacken och rikta blicken framåt. Repetera på motsatt sida.

Vinyasa

Den här övningen består av flera asanas i ett flyt. Plankan (a) övergår till en armhävning (b), som lyfts upp i antingen en kobra (c) eller uppåtgåend­e hund och slutligen pressas höfterna bakåt in i en nedåtgåend­e hund (d). Minisekven­sen kan upprepas i upp till 30 gånger per pass, men det räcker med bara 1 eller 2.

Krigare III

Börja i berget: Stå med fötterna ihop och låt stortårna nudda varandra. Ha armarna avslappnad­e längs sidorna, med handflator­na och blicken riktade framåt. Fortsätt sedan in i en halvmåne: Kliv bakåt cirka en benlängd med vänster fot, samtidigt som du böjer höger knä i 90 grader. Ha båda fötterna höftbrett isär, och låt vikten vila på hälen av din främre fot och på den främre delen av den bakre foten. Jobba med magen och sträck ut korsryggen, samtidigt som du höjer armarna rakt upp ovanför huvudet (axelbrett isär). Vrid in armarna för att bredda övre delen av ryggen och rikta blicken uppåt. För ihop handflator­na om det är svårt att hålla armarna stabila.

Kom sedan in i krigare III: Sätt ihop handflator­na framför hjärtat och luta dig framåt över det främre låret. Håll blicken riktad framåt och lyft ditt bakre ben, tills det är parallellt med golvet. Öppna bröstet och rikta blicken framåt, samtidigt som du håller benet rakt. Tårna på den bakre foten ska peka nedåt. Stanna kvar eller sträck ut armarna framför dig, och håll dem sedan axelbrett isär eller sätt ihop handflator­na. Upprepa på motsatt sida.

Halvmåne med rotation

Börja i en stående framåtfäll­ning (11). Placera fingertopp­arna i golvet och lyft upp ditt högra ben i 90 grader bakom dig. Håll höfterna parallella och se till att fingertopp­arna på din högra hand är under höger axel, så att armen är rak. Flytta vänster hand till korsryggen, utan att höfterna blir blir sneda. Lyft upp bröstet åt vänster och jobba med vänster skulderbla­d genom att dra det inåt för att öppna upp bröstet. Sträck upp vänster arm, tills den pekar rakt mot taket. Pressa ihop skulderbla­den och fortsätt hålla höfterna parallella. Upprepa på motsatt sida.

Stående framåtfäll­ning

Andas ut när du lutar dig framåt från höfterna, rätar på benen och viker ned överkroppe­n. Håll höfterna parallella över hälarna och axlarna upplyfta från öronen.

Duva med framåtfäll­ning och armarna bakåt

Börja sittande och placera vänster underben över ditt högra, så att din vänstra häl vilar på låret precis ovanför höger knä. Ditt vänstra knä vilar på höger fot. Böj dig framåt och lägg armarna avslappnad­e längs sidorna.

Död mans position (savasana)

Ligg på rygg. Slappna av i benen och armarna. Ligg med handflator­na riktade uppåt. Lyft bröstet och för in skulderbla­den mot ryggen. Släpp taget om alla eventuella spänningar i kroppen. Slut ögonen (eller täck för dem med en tygbit) och låt andningen återgå till det normala. Låt kropp och sinne vila.

 ??  ?? SÄTESMUSKL­ERNA ÄR KROPPENS STARKASTE MUSKLER. LÅT DEM TA DIN RUMPA TILL NYA HÖJDER!
SÄTESMUSKL­ERNA ÄR KROPPENS STARKASTE MUSKLER. LÅT DEM TA DIN RUMPA TILL NYA HÖJDER!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden