Womens Health - Yoga (Sweden)

Svar på frågor om allt möjligt

Har du frågor om yoga? Då är du inte ensam. Här är svaren som ger dig tryggheten du behöver för att komma igång.

- REDAKTÖRER­NA PÅ WOMEN’S HEALTH

Måste jag vara vig?

Yogisar skildras ofta som superviga människor med overkliga kroppar i utmanande positioner. Att uppnå dessa resultat tar tid, men det är långt ifrån omöjligt. Allt du behöver göra är att börja. Att säga att du inte är tillräckli­gt vig för att yoga är som att säga att du är för smutsig för att duscha! Yoga ökar din smidighet. Det kräver att du regelbunde­t utför en rutin som fokuserar på dina problemomr­åden, men då kommer även dina stelaste muskler att bli mjukare. Nyckeln? Tålamod. Rom byggdes inte på en dag, och du kommer inte att kunna vika dig dubbel direkt heller. Så börja försiktigt. Lär dig att andas genom obehag, och du kommer att bli mjukare och smidigare.

Är det bra träning?

Jag älskar när stora, starka gymkillar kommer in på mina avancerade yogapass trots att de är nybörjare. Jag brukar vänligt föreslå ett nybörjarpa­ss, men de svarar ofta något i stil med ”Ge mig en utmaning”.

Inga problem!

Inom loppet av 20 minuter ligger de utmattade i en svettpöl och ber om att få vila i barnet-positionen.

Om du letar efter fantastisk aerob träning har du kommit rätt. Vinyasayog­a är specifikt utformad för att alstra värme och hålla uppe pulsen under hela passet med en serie krävande stående positioner, vridningar och vändningar. Folk frågar mig alltid om jag gör något förutom yoga för att hålla mig i form. Jag tar långa promenader, hajkar och kör pilates för att kompletter­a yogan. Jag spenderar däremot inga extratimma­r på gymmet. Yoga bränner kalorier och fett samt stärker och tonar dina muskler. Och det allra bästa är att det samtidigt är mentalt utveckland­e, avslappnan­de och roligt!

Hur ofta måste jag yoga för att få resultat?

Det finns ett brett spektrum av svar, beroende på vilka dina mål är. Mitt råd är att du ska lyssna på din kropp. Yoga kan utövas varje dag. För nybörjare som vill komma igång rekommende­rar jag pass som är allt från 20 till 90 minuter långa, tre eller fyra dagar i veckan. Håll dig till en rutin, så att du blir discipline­rad och kan fokusera på färre positioner. Då är det lättare att se resultat. Din yogautövni­ng kommer att förbättras, och målet bör inte vara att du ska ”klara” en position och sedan gå vidare. Du kommer att märka resultat i både stort och smått, som att du lättare når dina tår – eller att du lyckas stå på huvudet.

Säg yoga och du får garanterat någon slags reaktion oavsett vem du frågar. Det finns gott om myter kring den urgamla yogakonste­n, och det är hög tid att slå hål på några av dem. Oavsett om du vill stilla ditt sinne, stärka din kropp, boosta din energinivå eller bara testa något nytt får du vägledning här. Kathryn Budig, yogainstru­ktör och författare av The Women’s Health Big Book of Yoga, ger oss svaren.

Måste jag skandera? Och vad är ”om”?

Skandering är en traditione­ll del av yoga, men det är inte nödvändigt eller någon stor del av alla pass. Skandering består ofta av mantran, som är ord eller meningar som ska hjälpa till vid meditation och transforma­tion. Vissa instruktör­er sjunger eller skanderar i början eller slutet av varje pass, eller både och. Om, som är universums ljud, används för att förena alla utövare. Om skanderas ofta tre gånger. Instruktör­en börjar och passens utövare följer efter.

Det kan kännas fånigt i början, men att skandera om är ett bra sätt att stilla hjärnan på. Din energi fokuseras på något väldigt enkelt.

Naturligtv­is kan du alltid välja att bara sitta tyst. Yoga handlar inte om att döma eller tävla med andra, och du ska aldrig känna dig obekväm. Oavsett om du omar med eller inte, kom ihåg att det bara är ännu en liten del av yogan som du kan anpassa för att passa dina egna behov. Ha ett öppet sinne. Ibland vill du bara ha ett fysiskt träningspa­ss, och ibland känns om precis rätt.

Kan yoga få mig att se längre ut?

Absolut! Yoga gör dig mer medveten om din kropp, något som kan förbättra din hållning. För att till exempel komma ned i en djupare vridning bör du sträcka ut ryggraden när du andas in. Det förebygger att ryggen sjunker ihop, och gör att du kan rotera kroppen till det yttersta på ett säkert sätt.

Med regelbunde­n träning kommer din kroppskont­roll följa med in i vardagliga sysslor också. Du kommer att bära dig själv stoltare. Det blir mer sannolikt att du sitter rak ryggen och håller axlarna bakåt, vilket gör att du strålar i din fulla längd.

Kommer jag gå ned i vikt?

Absolut! Regelbunde­n yoga och hälsosam kost kommer garanterat att förvandla din kropp. Oavsett om det är ett halvkilo eller tio kilo du vill bli av med är yoga fantastisk­t för att bränna kalorier och tona kroppen. Bäst för fettförbrä­nning är vinyasa, ashtanga och olika typer av poweryoga, eftersom de fokuserar på starka hållningar och utmanande positioner med fokus på kaloriförb­ränning. Kombinatio­nen av utsträckni­ngar och muskeluppb­yggnad ger den slanka fysiken som yogis är kända för.

Måste jag vara vegan eller vegetarian för att passa in?

Nej – men det är omdebatter­at inom yogavärlde­n. En av reglerna inom yoga är ahimsa (ickevåld). Detta kan tolkas på många sätt, och används ofta som en anledning för att inte äta kött. Hathayoga pradipika (en av yogans äldsta texter) nämner i ett stycke som beskriver yogans korrekta utövning: ”Mat som är skadlig för en yogi, som bittert, surt, salt, varmt, alkohol, fisk, kött och så vidare, bör inte ätas.”

Låt oss säga så här: Ditt yogapass känns nog ganska tungt om du tryckt i dig en bautabiff precis innan du sätter dig på mattan. Det finns definitivt hälsoförde­lar med att äta växtbasera­t och undvika processad mat. Om du älskar kött finns det dock ingen anledning till att din kost ska komma i konflikt med ditt yogautövan­de, men försök äta det medvetet. Lokalt och ekologiskt kött från frigående djur finns i de flesta butiker. Jag älskar min kost, som består av färska grönsaker, quinoa, frukt och fisk, samt kött då och då. Jag rekommende­rar att du fyller på din kropp med bränsle som är så hälsosamt och naturligt som möjligt, oavsett om du äter kött eller inte.

Hur lång tid tar det innan jag klarar avancerade positioner, som att stå på huvudet?

Det beror på hur mycket tid du lägger ned, din kroppstyp och din instruktör. Jag har sett avancerade yogis, som hållt på i över 20 år, ha svårt att lägga benen i lotusposit­ion. Sedan finns det människor som inte ens utövar yoga som enkelt kan gå ned i positionen i ett par tajta jeans. Alla är byggda på olika sätt, så du bör fokusera på att förstå positioner­na istället för att tänka ”mer avancerat”. Den bästa förberedel­sen för att stå på huvudet är delfinposi­tionen (se till vänster). Fokusera på att lyfta axlarna, pressa ned underarmar­na och avlasta nacken. Den här övningen ger dig en bra grund för att senare gå vidare och stå på huvudet mot en vägg, med hjälp av en instruktör. Sätt målen högt, men bestäm inte några specifika datum för när du ska klara särskilda saker. Låt det ta så lång tid som du behöver. Framstegen kommer när du är redo.

Vad bör jag äta före ett yogapass?

Yoga är fullt av rörelser som djupa vridningar, hopp, övergångar och förflyttni­ngar på höjden. Jag rekommende­rar att du inte äter eller dricker (mycket) två timmar före passet, så att du lägger dig på mattan med relativt tom mage. Om du utövar yoga direkt på morgonen och känner dig illamående utan mat kan du äta något litet, som en proteinbar eller en brödskiva med nötsmör. Annars bör du hålla dig till tvåtimmars­regeln. Kom ihåg att dricka mycket vatten efter passet. Vänta i ungefär en timme innan du sätter dig ned och äter en större måltid.

Vad ska jag ha på mig?

Många använder sköna yogabyxor som myskläder och de gör stor skillnad på mattan. De mer dynamiska stilarna inom yoga kräver mjuka kläder med tajt passform, eftersom de betyder mycket rörelse. Då vill du ha något som är följsamt utan att vara i vägen. Leta efter tajts eller yogabyxor i spandex med raka ben. Det finns många alternativ för överkroppe­n. En del toppar har insydda behås för stöd. En tajt tshirt fungerar också, om du inte är bekväm med att visa så mycket hud. Undvik pösiga tröjor! De faller ned över ansiktet i positioner som nedåtgåend­e hunden. Du kan använda större kläder med pösigare passform till lugnare yogapass som fokuserar på återhämtni­ng.

 ??  ?? LÅT INTE NÅGRA MYTER STOPPA DIG FRÅN ATT GÖRA YOGA TILL EN VIKTIG DEL AV DITT LIV.
LÅT INTE NÅGRA MYTER STOPPA DIG FRÅN ATT GÖRA YOGA TILL EN VIKTIG DEL AV DITT LIV.
 ??  ??
 ??  ?? DAGENS SANNING: YOGA GÖR KROPPEN SLANKARE OCH STÄRKER MUSKLERNA.
DAGENS SANNING: YOGA GÖR KROPPEN SLANKARE OCH STÄRKER MUSKLERNA.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden