Womens Health - Yoga (Sweden)

Sov gott med yoga

Varva ner, och låt dig sedan sjunka in i en välförtjän­t och god nattsömn.

- KATHRYN BUDIG

Kon och katten

Börja på alla fyra, med höfterna ovanför knäna och axlarna ovanför handledern­a. Håll armarna raka. Andas in, låt magen sjunka ned och rulla axlarna bakåt in i positionen kon (a). Andas ut, pressa genom hela handflator­na, krök övre delen av ryggen och låt svanskotan sjunka ned in i positionen katten (b). Repetera flera gånger. Gör kon på inandning och katten på utandning.

Sittande framåtfäll­ning

Börja sittande, med benen utsträckta framåt och ihop. Vila vikten på höfterna och öppna bröstet. Sträck ut ryggraden och luta dig framåt för att greppa tag om fötterna (eller om höger handled med vänster hand). Andas in och utvigda bröstet. Andas ut och luta fram överkroppe­n längre över benen, utan att kröka ryggen. Slappna av i nacke och axlar. Låren pressas ned mot golvet och tårna pekar uppåt.

Plogen

Ligg på rygg med armarna längs sidorna. Sätt händerna mot korsryggen, för att ge stöd åt höfterna, och lyft benen tills höfterna är ovanför axlarna och tårna tar i golvet bortanför huvudet. Lyft hakan något för att sträcka ut nacken. Pressa uppåt med benen för att räta ut dem.

Sömnlöshet är ett ondskefull­t monster som lurar i mörkret och livnär sig på stress, ångest och oroliga tankar. Testa den här sekvensen ikväll för att lugna sinnet och hjälpa nervsystem­et att slappna av. Då slipper du vrida på dig i sängen när det är dags att sova. Istället får du nöjet att njuta av djup sömn.

Axelståend­e

Börja i plogen (3). Stabiliser­a ryggen med axlar och triceps, och se till att höfterna är precis ovanför dem. Böj armbågarna och håll dem axelbrett isär, samtidigt som du flyttar handflator­na till korsryggen för att ge stöd åt höfterna när du lyfter. Lyft båda benen rakt upp, och se till att hälar, knän, höfter och axlar är i en rät linje. Gå ned med händerna längs ryggen, mot golvet, för att hjälpa till att lyfta höfterna. Lyft hakan något och rikta blicken mot naveln.

Benen mot väggen

Sitt bredvid en vägg med raka ben. Vrid bort överkroppe­n från väggen, lägg dig på golvet och lyft upp benen mot väggen. Placera rumpan så nära väggen som möjligt. Tryck benen mot väggen och håll ryggen platt mot golvet. Låt huvudet vila i golvet och känn hur de avslappnad­e låren tynger ned mot bäckenet. Låt armarna vila vid sidorna, med handflator­na uppåt.

Död mans position (savasana)

Ligg på rygg. Slappna av i benen och armarna. Ha handflator­na riktade uppåt. Lyft bröstet och för in skulderbla­den mot ryggen. Släpp taget om alla eventuella spänningar i kroppen. Slut ögonen (eller täck dem med en tygbit) och låt andningen återgå till det normala. Låt kropp och sinne vila.

 ??  ?? YOGA ÄR EN DUNDERKUR MOT STRESS OCH STUDIER VISAR ATT PERSONER SOM YOGAR SOVER SKÖNARE.
YOGA ÄR EN DUNDERKUR MOT STRESS OCH STUDIER VISAR ATT PERSONER SOM YOGAR SOVER SKÖNARE.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden