ALL ABOUT HISTORY OZEL

THERA: GERÇEK ATLANTİS Mİ?

Atlantis efsanesine feci bir yanardağ patlaması mı ilham verdi?

-

Ege Denizi’ndeki cennet gibi Santorini Adası’nı ziyaret edenler buranın eski bir felaket bölgesi olduğunu hiç düşünmez. MÖ 17. yüzyılda adada yaşayan bir Minos halkı vardı. Güzel binalar inşa ediyor, bunları zarif fresklerle süslüyor, narin giysiler dokuyorlar­dı. Ancak MÖ 1600 civarında adadaki Thera Yanardağı’nın patlamasıy­la ada halkı haritadan silindi.

Thera’nın patlaması insanlık tarihinde kaydedilen en büyük patlamalar­dan biriydi. Yüzlerce metre derinliğin­de kül birikti. Adanın büyük kısmı yok oldu ve geriye sadece yanardağın denizden çıkan bir kenarı kaldı.

Depremler ve tsunamiler yakın adalardaki birçok Minos yerleşimin­i yok etti. Acaba Platon’un Atlantis öyküsünün temelinde bu felaketle ilgili bir halk anlatısı olabilir mi?

Platon, bir ada halkı olan Atlantisli­lerin doğal afet sonucu yok olduğunu anlatır: “Ama sonra şiddetli depremler ve seller oldu, tek bir talihsiz gün ve gecede tüm savaşçılar­ınız topyekûn toprağa battı ve Atlantis adası da aynı şekilde denizin derinlikle­rinde kayboldu.”

Antik Thera’nın ani yıkımı bu tanıma uyuyor. Ancak Atlantis’in Thera ile özdeşleşti­rilmesinde bazı sorunlar var. Platon

Atlantis’in hemen yakınındak­i Ege’de değil de Atlantik Okyanusu’nda olduğunu söyler. Platon’un anlattığın­a göre Atlantis Adası, Libya ile Asya’nın toplamında­n daha büyüktü. Antik Thera ise kısmen yok olmadan önce bile kesinlikle o kadar büyük değildi. Son olarak, Platon’un deprem ve tsunami hikâyeleri için 1.000 yıl öncesine gitmesi gerekmezdi. Jeolojik açıdan istikrarsı­z Doğu Akdeniz’de bunlar zaten sık sık oluyordu. Dolayısıyl­a Atlantis -eğer varsa- henüz bulunabilm­iş değil.

HY-BRASIL

14. yüzyıldan itibaren haritalard­a İrlanda’nın batısında Brasil veya Hy-brasil adında bir ada görebilirs­iniz. 1480’lerde İngiltere’den bu hayalet adaya keşif gezileri düzlendi. Kaptan John Nisbet, 1674 yılında bir sis tabakasını­n aniden kalkmasıyl­a adayı gördüğü iddia etti. Karaya çıkınca tanıştığı adam, adanın normalde büyüyle gizli tutulduğun­da ama o sırada büyünün bozulduğun­u söyledi. Adayı bir daha gören olmadı.

LEMURYA

Hint Okyanusu’ndaki kayıp bir kıtaya Lemurya adı verildi. Lemurya fikri, Hindistan ve Madagaskar’da bulunan lemur fosillerin­in neden Afrika’da bulunmadığ­ını açıklamak için ortaya atılmıştı. Lemurya sayesinde hayvanlar bir kara köprüsünde­n geçmiş olabilirdi. Daha sonra teozofi inancınca dâhil edilen Lemurya’da Üçüncü Kök Irk denilen güçlü bir uygarlığın yaşadığı iddia edildi. Ancak günümüzde, lemurların Hindistan’a ve Madagaskar’a nasıl gittiğini levha tektoniği ile açıklayabi­liyoruz.

LYONNESSE

Tristan ve İsolde efsanesini­n kahramanı Tristan, Lyonesse kralının oğludur. İngiltere’nin güneybatıs­ındaki Cornwall’ın ötesinde denize doğru uzanan bu ülke zengin topraklara sahipti, güçlü ve sağlıklı insanlarla doluydu. Büyük kentler ve yüksek kiliseler inşa etmişlerdi. Sonra bir gecede tüm topraklar sular altına gömüldü. Günümüzde Seven Stones Resifi denilen kayaların bu batık krallığın yerini gösterdiği rivayet edilir.

MU

19. yüzyılın sonlarında arkeolog Augustus Le Plongeon, Eski Mısırlılar­la Mayaların yazıları arasında benzerlikl­er olduğunu düşündü. İkisi arasındaki bağlantıyı açıklamak için Atlantik’te Mu adında kayıp bir kıta olduğu varsayımın­ı ortaya attı. Mısır’a ve Yeni Dünya’ya medeniyeti getiren kişi Mu Kraliçesi Móo idi. Mu’nun Pasifik’te olduğunu düşünenler de var ama yeri hiçbir zaman tespit edilemedi.

ŞAMBALA

Eski Tibet dini Bön’ü Tonpa Shenrab Miwoche adında bir adamın kurduğu, bu adamın da Şambala (Barış Ülkesi) diye bir yerden geldiği rivayet edilir. Şambala’da yalnızca kalbi temiz olanlar yaşayabili­rdi. Çeşitli betimlemel­er Şambala’nın derin bir vadide veya Himalayala­r’daki bir dağın yanında bulunduğun­u anlatır. Bugüne kadar kimse Şambala’yı bulamadı ama bunun nedeni, inananlara göre, fiziksel ile spiritüel âlemlerin kesiştiği noktada yer alması olabilir.

Lemurya ve Mu günümüzde “sözde arkeolojin­in” konusu. Onlara inananlar bu iki kıtanın ilişkili olduğunu düşünüyor.

YS

Breton efsaneleri­ne göre Ys şehri, bilge ve dindar Kral Gradlon tarafından Bretonya kıyısında inşa edilmiş ve şehri su basmasını önlemek için bentler kullanılmı­ştır. Ancak Gradlon’un kızı Prenses Dahut, sevgilisin­i içeri almak için bentleri açınca deniz suları tüm şehri yutmuştur. Efsanelere göre, Paris sular altında kaldığı zaman Ys şehri denizden yükselecek­tir. Ys’in battığı dalgaların altında şehrin çanlarının hâlâ yankılandı­ğı rivayet edilir.

CANTRE’R GWAELOD

Galler’deki Cardigan Körfezi’nde bir zamanlar Cantre’r Gwaelod krallığını­n olduğu söylenir. Ülke sağlam duvarlarla denizden korunuyorm­uş ve suyun dışarı akması için duvarlarda savak kapakları varmış. Bir gün kapakların bekçisi sarhoş olup kapakları açık bırakmış. Gelgit olunca kara tamamen sular altında kalmış. Günümüzde gelgit sırasında eski bir ormandan kalan ağaç kütükleri yüzeye çıkıyor ve o kalıntılar­ın Cantre’r Gwaelod’dan kaldığına inanılıyor.

İREM BAĞI

İrem şehrinin Arap çölünün kumları altında gömülü olduğu söylenir. Kur’an’da Allah’ın “İrem Bağı” denilen bir yeri nasıl yerle bir ettiği anlatılır. İrem’in kalıntılar­ını bulmak için kumları araştıranl­ar, kayıp şehre ev sahipliği yapmış olabilecek meteor çarpma kraterleri ve derin obruklar bulmuşlard­ır.

AGARTA

Dünyanın merkezinde neler gizleniyor? İçi Boş Dünya teorisine inananlara göre ayaklarımı­zın altında yaşanabili­r bir alan var. Bir teoriye göre orada bizden daha gelişmiş insanların yaşadığı Agarta ülkesi kurulu. Agarta efsanesini­n Hint hikâyeleri­ne dayandığı söyleniyor. Bir adada yaşayan ırk, doğal afetlerden kaçınmak için uygarlıkla­rını yer altına taşımış. Bu ırk, yer altından tüm kıtalara bağlanan tüneller kazmış.

THULE

Yunan kâşif Piteas, MÖ 4. yüzyılda yazdığı bir eserinde, uzak kuzeyde bir ülkeye gittiğini ve ülkeye Thule adını verdiği anlatır. Thule’yi Britanya’nın kuzeyinden altı günlük bir gemi yolculuğu mesafesine yerleştirm­iştir. Daha sonraki yazarlar buranın yaz ortasında güneşin hiç batmadığı bir yer olduğunu söyleyerek Kuzey Kutup dairesinin içine yerleştirm­işlerdir. Thule’nin aslında Grönland, İzlanda, Shetland veya Orkney Adaları olabileceğ­i tahmin ediliyor.

Agarta efsaneleri 19. yüzyılın sonlarında bir okültizm kitabında geçene kadar Avrupa’da bilinmiyor­du.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Thera’nın patlaması tüm dünyada hava durumunu bozdu ve birçok kasabanın sonunu getirdi.
Thera’nın patlaması tüm dünyada hava durumunu bozdu ve birçok kasabanın sonunu getirdi.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 1920’lerde Batılı kâşifler Şambala’ya ulaşmayı deneseler de başaramadı­lar.
1920’lerde Batılı kâşifler Şambala’ya ulaşmayı deneseler de başaramadı­lar.
 ?? ??
 ?? ?? Lowland Hundred da denilen bu Galler krallığını deniz yutmuş olabilir mi?
Lowland Hundred da denilen bu Galler krallığını deniz yutmuş olabilir mi?
 ?? ?? İrem bir yer miydi yoksa çadırlarda yaşayan bir Bedevi kabilesini­n adı mıydı?
İrem bir yer miydi yoksa çadırlarda yaşayan bir Bedevi kabilesini­n adı mıydı?
 ?? ?? Bugün birçok İskandinav ve Kuzey Atlantik ülkesi antik Thule olduğunu iddia ediyor.
Bugün birçok İskandinav ve Kuzey Atlantik ülkesi antik Thule olduğunu iddia ediyor.
 ?? ?? Bazı efsanelere göre prensesin sevgilisi aslında şehri yıkmaya niyetlenmi­ş Şeytan’dır.
Bazı efsanelere göre prensesin sevgilisi aslında şehri yıkmaya niyetlenmi­ş Şeytan’dır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye