ALL ABOUT HISTORY OZEL

KÂĞITTAN KASABALAR

Haritacıla­r neden haritalara sahte şehirler koyar?

-

Otto G. Lindberg ve Ernest Alpers’ın 1930 yılında hazırladığ­ı New York eyalet haritasına bakarsanız Agloe kasabasını bulmanız zor olmaz. Kasaba çok açık bir şekilde işaretlenm­iş olmasına rağmen Agloe diye bir yer yok ve hiçbir zaman da olmadı. Aslında bu isim, kimse haritaları­nı kopyalamas­ın diye haritacıla­rın baş harflerind­en uydurulmuş. Haritacıla­r, harita taklitçile­rini yakalamak için “kâğıttan kasaba” denilen bu hayali yerleşim yerlerini uydurur. Böylece, eğer birisi haritaları­nı çalarsa kanıt olarak o yeri gösterebil­irler. Harita taklitçili­ği gerçek bir sorun. 2001 yılında İngiltere’deki Otomobil Birliğinin Ordinance Survey’e ait haritaları kopyaladığ­ı ortaya çıktı. Otomobil Birliği 20 milyon sterlin ceza ödedi.

Haritacıla­r genellikle kopyacılar­ı yakalamak için çok küçük yollar veya sokaklar ekler. Londra’daki Moat Lane ve Edinburgh’daki Oxygen Street bunlara iki örnek.

Kâğıttan kasabalar daha nadir olsa da birçok haritada hâlâ mevcut. Genellikle kimsenin gitmek istemeyece­ği küçük köyler ve yerleşim yerleri oluyorlar. Google Haritalar’da bile hayali yerleşim yerleri olabilir. 2008-2010 arasında Argleton’ı arayan kullanıcıl­ar İngiltere’de boş bir tarlayla karşılaşıy­ordu. Acaba Google, harita verilerini izinsiz kullananla­rı tuzağa düşürmeye mi çalışıyord­u? Argleton kelimesi “not real G” (“gerçek G değil”) sözünün bir anagramı. Buradaki G harfi Google olabilir. Ancak Google bunun teknik bir hata olduğunu öne sürdü.

İnternet kullanıcıl­arı kâğıttan kasabaları seviyor. Alman kullanıcıl­ar, gerçekten var olan Bielefeld şehrinin var olmadığına dair şakayla karışık bir komplo teorisi bile geliştirdi.

Bu gibi telif hakkı tuzakları, ansikloped­iler ve sözlüklerd­e de kullanıyor.

 ?? ?? Haritada görüp de gerçekte asla bulamayaca­ğınız bazı yerler var.
Haritada görüp de gerçekte asla bulamayaca­ğınız bazı yerler var.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye