ALL ABOUT HISTORY OZEL

THEODOSIA BURR

Başkan Yardımcısı’nın kızı denizde kaybolunca söylentile­r ve teoriler Abd’nin dört bir yanına yayıldı

-

Theodosia Burr, Amerika Birleşik Devletleri’nin üçüncü Başkan Yardımcısı Aaron Burr’ün kızıydı. Aaron Burr bugün belki de en çok, görevi sırasında Alexander Hamilton’ı bir düelloda öldürmesiy­le tanınır. Theodosia cesur ve iyi eğitimli bir kadındı. Babasına kariyerini­n pek çok sınavında destek oldu. Buna vatana ihanetten yargılanma­sı da dâhildir. Theodosia, New York’taki babasını ziyaret etmek için Güney Carolina’daki evinden yola çıkıp dönemin en hızlı gemilerind­en Patriot’a bindi. Gemi 31 Aralık 1812’de yola çıktı ama ne gemiden ne de yolcuların­dan bir daha haber alınamadı. Gemi gelmeyince Aaron Burr kızının bir gemi kazasına kurban gittiğini kabullendi, ancak herkes aynı fikirde değildi.

Bir rivayete göre, Karankava halkının şefi Theodosia’yı kıyıda canlı hâlde buldu. Theodosia ona hikâyesini anlatacak ve adını taşıyan bir madalyon verecek kadar yaşayabild­i. Bir başka hikâyeye göre ise kaza sonucu hafızasını kaybetti ve kim olduğunu hatırlamad­ığı için, öldüğünde Virginia’daki mezar taşında sadece “Yabancı Kadın” yazıyordu.

Daha korkunç başka hikâyelere göre ise Patriot’ı korsanlar ele geçirmiş ve gemideki herkesi katletmişt­i. Bir başka hikâye, Kuzey Carolina’daki Nags Head kasabası sakinlerin­in gemileri karaya çekip yağmaladık­larını söylüyor. Karaya oturan gemileri yağmaladık­tan sonra yolcuları ve mürettebat­ı öldürüyorl­ardı.

1869 yılında Nags Head’de yaşayan yaşlı bir kadın, doktora verecek parası olmadığı için ücretini genç bir kadının resmedildi­ği yağlı boya tabloyla ödedi. Bu tablonun gençliğind­e kıyıya vurduğunu iddia ediyordu. Doktor bunun Theodosia Burr’ün portresi olduğunu düşünse de bu kanıtlanam­adı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye