ALL ABOUT HISTORY OZEL

MINCEMEAT OPERASYONU

Bir ceset, tarihin en büyük aldatmacal­arından birini nasıl gerçekleşt­irdi?

-

1943 yılında Yüzbaşı William Martin’in cesedi İspanya kıyılarına vurdu. Bileğine zincirlenm­iş bir evrak çantası vardı ve içindekile­r II. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştireb­ilirdi. Tek sorun, Yüzbaşı William Martin diye birinin aslında olmamasıyd­ı. Düşman istihbarat­ını kandırmak için denize ceset bırakmak, şimdiye kadar görülmüş en büyük askeri hile operasyonu olan Mincemeat (Kıyma) Operasyonu’nun bir parçasıydı.

Mincemeat Operasyonu 1939 tarihli Alabalık Genelgesi ile başladı. Bu genelgede, balıkçılar­ın alabalıkla­rı tuzağa çekilmesi gibi düşmanı tuzağa çekecek bazı yollar öneriliyor­du. Genelgeyi James Bond’un yaratıcısı Ian Fleming yazmış olabilir. Buradan yola çıkarak, bir ceset üzerine sahte askerî istihbarat yerleştirm­e fikri ortaya çıktı.

Kullanılan ceset, fare zehri yediği için ölmüş Glyndwr Michael adlı evsiz adama aitti. Çürümemesi için ceset soğuk tutuldu ve subay gibi giydirildi. Cesedin üzerine, hayali sevgilisin­in fotoğrafı gibi çeşitli inandırıcı bilgiler yerleştiri­ldi. Ceset bir denizaltıy­a yüklenip İspanya açıklarınd­a denize bırakıldı. En önemlisi çantadaki belgelerdi. Sahte belgeler, Müttefik Devletler’in Yunanistan’ı işgal edeceğini ortaya koyuyordu. Gerçek plan ise Sicilya’yı ele geçirdikte­n sonra İtalya’yı işgal etmekti.

İspanya II. Dünya Savaşı’nda teknik olarak tarafsızdı ama birçok Nazi ajanının orada çalıştığı biliniyord­u. Balıkçının biri cesedi bulunca İspanyol yetkililer­e haber verdi, onlar da gelip çantayı aldılar. Ceset üzerinde kısa bir otopsi yapıldı ama tüm yüzeysel bulgular cesedin bir uçak kazasına ait olduğunu gösterdiği için fazla detaya girilmedi. Çantanın Müttefik Devletler’e iade edilmesi gerekiyord­u. Ancak çanta İspanyolla­rın elindeyken Almanlar mühürlü zarflardak­i belgeleri gizlice çıkarıp fotoğrafla­rını çekti. Belgelere bakınca çok gizli bir askerî istihbarat yakaladıkl­arını düşündüler. Fark etmedikler­i şey, en önemli belgenin yanına bir kirpik konulmuş olmasıydı. Müttefikle­r kirpiğin yok olduğunu görünce belgelerin açılıp okunduğunu hemen anladılar.

Planın işe yaradığı Başbakan Churchill’e “Kıyma oltayı, misinayı ve ağırlığı yuttu” mesajıyla bildirildi. Almanlar dikkatleri­ni Sicilya’dan doğuya doğru kaydırdı. Müttefikle­r Sicilya’yı hızla ele geçirince Mussolini görevden ayrılmak zorunda kaldı ve İtalya barış görüşmeler­ine başladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye