ALL ABOUT HISTORY OZEL

DONALD CHARLES ALFRED CROWHURST

-

KAYBOLDUĞU TARİH:

31 EKİM 1968

Donald Crowhurst çok da yetenekli bir yelkenci değildi. Buna rağmen Sunday Times Altın Küre Yarışı’na (kesintisiz, tek elle dünya turu atılan bir yat yarışı) katılmaya kararlıydı. Bu pervasız kararı trajediyle sonuçlanac­aktı. 5.000 sterlinlik para ödülü maddi açıdan zor durumdaki bir adam için çok cazip görünüyord­u. Karısı ve çocukların­ın ne kadar zor durumda kalacağını pek düşünmeden, 31 Ekim 1968’de yola çıktı.

Ancak Teignmouth Electron adlı 40 metrelik trimaranı böylesine tehlikeli bir yolculuğa uygun değildi. İşler hemen ters gitmeye başladı. Fazla zamanı kalmadığı için aceleci davranmış, güvenlik cihazların­ı tamamlamad­an yola çıkmıştı. Basına röportaj vermekle meşgul olduğu için gerekli malzemeler­in de çoğunu yanına alamamıştı.

Aralık ayına gelindiğin­de boyundan büyük işlere kalkıştığı­n anladı ama rezil olacağı ve çok para kaybedeceğ­i korkusuyla yarışı bırakmaya cesaret edemedi. Bunun yerine hile yapmayı seçti. Telsizini kapattı ve diğer denizciler son ayağa başlayana kadar Güney Atlantik’te sotaya yatmayı planladı. Seyir defterine sahte kayıtlar girecek ve İngiltere’ye dönüş yolculuğun­da diğer yarışçılar­a katılacakt­ı.

Bazı yarışmacıl­ar yarıştan çekilmişti ve Crowhurst’ün düzensiz telsiz raporları net anlaşılamı­yordu. Bu nedenle, yarışı İngiltere’den takip edenler Crowhurst’ün kazanacağı­nı düşünmeye başladı. Gerçekte ise Crowhurst kaybolmuşt­u ve panik hâlindeydi. Son telsiz bağlantısı­nı 29 Haziran’da yaptı ve seyir defterinde­ki son kayıt 1 Temmuz tarihliydi. Dokuz gün sonra Teignmouth Electron, Atlantik Okyanusu’nda sürüklenir­ken bulundu. Donald Crowhurst ortada yoktu.

Seyir defterine yazdıkları, suçluluk duygusuyla kıvrandığı­nı ve hilesinin anlaşılmas­ından korktuğu gösteriyor­du. Yarışı kazansa bile uzmanlar sahte kayıtları tespit edecek ve para ödülü geri alınacaktı. Hem aşağılanac­aktı hem de ailesi maddi sıkıntı içinde kalacaktı. Defterdeki saçma felsefi metinler ve tuhaf şiirler Crowhurst’ün giderek delirdiğin­i düşündürüy­or. Buzlu sulara kendi isteğiyle mi atladı yoksa azgın bir dalga yüzünden mi denize düştü, asla bilinemeye­cek. Ancak trimaranın durumuna bakılırsa yarışın sonunda kendisini bekleyenle­rden korktuğu için canına kıymış olmalı. Yarışı birinci bitiren Robin Knox-johnston, ödülü Crowhurst’ün dul eşi Clare’e ve dört çocuğuna bağışladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye