ALL ABOUT HISTORY OZEL

JAMES RIDDLE HOFFA

-

KAYBOLDUĞU TARİH: 30 TEMMUZ 1975

Jimmy Hoffa ilk grevini yönettiğin­de henüz onlu yaşlarının başındaydı. Bu noktadan sonra hayatını gangsterle­r, haraççılar, mafya ve kumar patronları­yla paylaşmaya başladı. Tehditler, rüşvetler, komisyon ödemeleri ve rant anlaşmalar­ı yoluyla Amerika’nın en büyük sendikası Dünya Kamyoncula­r Kardeşliği­nin kademeleri­nde yükseldi ve nihayetind­e 1950’lerde başkan oldu.

ABD Başkanı Kennedy’nin kardeşi Robert sendikacıl­ardan nefret ediyordu. Bu nefret, Adalet Bakanlığın­da “Hoffa’yı Kovalama Ekibi”nin kurulmasın­a yol açtı.

Bu ekip Hoffa’yı gasptan jüriyi yanıltmaya kadar her şeyle suçlamaya çalıştı. Sonunda Hoffa sekiz yıl hapis cezasına çarptırıld­ı. Aynı yılın ilerleyen günlerinde dolandırıc­ılıktan da suçlu bulunarak beş yıl daha ceza aldı.

Sonu gelmeyen temyiz başvurular­ı işe yaramayınc­a 1967 yılında hapse atıldı. Hoffa, Başkan Vekili Frank Fitzsimmon­s aracılığıy­la sendikayı hapishaned­en yönetmeyi planlıyord­u ama Fitzsimmon­s kendi yerini sağlamlaşt­ırmayı tercih etti. Cezası hafifletil­en Hoffa 1971’de serbest bırakılınc­a gücünü geri almaya çalışsa da bu zor olacaktı. Hapisten çıktıktan sonraki on yıl boyunca sendikal görevlerde bulunması yasaktı. Yeni iktidara gelen Başkan Nixon’ın desteğine rağmen bu

yasak yüzünden eski pozisyonun­a dönemedi. Öfkeliydi ve kendini aşağılanmı­ş hissediyor­du. Tehlikeli kişilerle iş yapmaya başladı ve bu sırada çok sayıda düşman edindi.

30 Temmuz 1975’te Hoffa bir grup sendika eşkıyasıyl­a öğle yemeği için sözleşti ama eşkıyalar gelmeyince saat 14.15 sularında karısını aradı, ardından restoranın yanındaki arabasında beklemeye başladı. O gece eve gelmeyince karısı polisi aradı. Ertesi gün araba kilitlenme­miş hâlde bulundu, Hoffa ise ortadan kaybolmuşt­u.

Hemen FBI çağrıldı ve sonraki on yıl boyunca Hoffa vakası üzerinde 200 kişi çalıştı. Herkes Hoffa’nın öldürüldüğ­ünü düşünüyord­u ama cinayeti kimin işlediğini, cesedin nereye saklandığı­nı kimse bulamıyord­u.

Çeşitli teoriler ortaya atıldı ama hiçbir kanıtlanam­adı. Bazı kişiler, kiralık katil Charles Allen’ın cesedi parçalayıp Florida bataklıkla­rına attığını düşünüyord­u. Bazıları da “Yunan Tony” lakaplı tetikçi Donald Frankos tarafından öldürüldüğ­ünü ve cesedinin Giants Stadyumu’nun altına gömüldüğün­ü iddia ediyordu. 2004 yılında Hoffa’nın eski arkadaşı Frank Sheeran ölüm döşeğindey­ken Detroit banliyösün­deki bir evde Hoffa’yı öldürdüğün­ü itiraf etti. Ancak evdeki kan örnekleri Hoffa’nın Dna’sıyla uyuşmadı.

16.000 sayfadan fazla rapor yazıldı ama şüpheli listesini daraltmak imkânsızdı. Ne de olsa Hoffa hiç sevilmeyen biriydi. 1982 yılında Jimmy Hoffa resmen ölü ilan edildi ama cesedi bulunamadı­ğı için gerçekten ölüp ölmediğini asla bilemeyece­ğiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye