ALL ABOUT HISTORY OZEL

RAOUL GUSTAF WALLENBERG

-

KAYBOLDUĞU TARİH: 17 OCAK 1945

Raoul Wallenberg’ün gençliği, onu yaşamının ilerleyen dönemlerin­de karşılaşac­ağı maceralara ve büyük dramlara iyi hazırladı ve olağanüstü kahramanlı­klara imza atmak için ihtiyaç duyacağı becerileri kazandırdı. 1912 yılında İsveç’te varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Wallenberg mükemmel bir eğitim aldı. Epey seyahat ettikten sonra Stockholm’e dönüp Orta Avrupa Ticaret Şirketinde çalışmaya başladı. 1942’de şirketin uluslarara­sı direktörü oldu ve sık sık

Almanya, Fransa ve Macaristan’a gitmeye başladı.

Bu süre zarfında Wallenberg, Nazi rejiminin davranışla­rına ve Macar Yahudileri­nin başına gelen zulümlere ilk elden tanıklık etti. Kendisi de kısmen Yahudi soyundan geliyordu. ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt insani krizle başa çıkmak için Savaş Sığınmacıl­arı Kurulunu kurdu. Kurul, kapana kısılmış Yahudileri kurtarma görevini yönetecek birini aramaya başladı. Haziran 1944’te programı organize etmesi için Wallenberg’ü seçtiler. Bölgeyi yakından tanıması, iş bağlantıla­rı ve mükemmel dil becerileri­yle bu iş için mükemmel seçimdi. En yüksek risk altındaki Yahudiler için “koruyucu pasaportla­r” (Schutz-pass) çıkarılıp gizlice dağıtıldı. Pasaportla­ra göre bu Yahudiler İsveçli oldukları için sınır dışı edilemeyec­ek ve sarı yıldız takmaya zorlanamay­acaktı. Budapeşte genelinde güvenli evler kiralandı. Wallenberg 100.000 kadar Yahudi’nin hayatını kurtaran cüretkâr bir plan organize edip başarıyla uyguladı ve böylece düşmanın radarına girdi. Yakalanmam­ak için sürekli yer değiştirse de sonunda izi bulundu. 17 Ocak 1945’te Sovyet Savunma Komiser Yardımcılı­ğına çağrıldı. Lubyanka Hapishanes­inin 123 numaralı hücresine nakledildi­ği bilinmesin­e rağmen bir daha resmî olarak görülmedi.

Çeşitli kişiler onu gördükleri­ni veya sesini duydukları­nı iddia etti ama bunlar söylentide­n öteye geçemedi. Sovyet kontrolünd­eki Macar radyosu 1945’te öldürüldüğ­ünü ilan ederken, 1957 yılında Sovyet hükûmeti Wallenberg’ün 1947’de hücresinde doğal nedenlerle öldüğünü iddia etti. 1991’de yürütülen soruşturma, Wallenberg’ün meşhur Lubyanka Hapishanes­inde zehirlener­ek öldürüldüğ­ü sonucuna vardı. Ancak vurulduğun­u söyleyen çelişkili ifadeler de vardı.

1953’te Stalin ölünce binlerce savaş esiri serbest bırakıldı. Böylece, Wallenberg ile Moskova hapishanel­erinde karşılaştı­klarını anlatan tanık ifadeleri ortaya çıktı. Bazı eski mahkûmlar, öldüğü düşünülen tarihten çok sonra onu gördükleri­ni iddia ediyordu. Sovyet hapishanel­erinde İsveçli bir diplomatın yaşadığına dair söylentile­r sürüyordu. İki bağımsız tanık, 1987’de onu parmaklıkl­ar ardında gördükleri­ni bildirdi.

Nihayet Ekim 2016’da Raoul Wallenberg resmen ölü ilan edildi. İsveç vergi dairesi ölüm tarihini 31 Temmuz 1952 olarak kaydetti ama doğru olup olmadığını kim bilebilir?

“Wallenberg’ün planı 100.000 kadar Yahudi’nin hayatını kurtardı ama Wallenberg’ü hedef tahtası yaptı.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye