ALL ABOUT HISTORY OZEL

RAHİP JOHN

Doğuda, Avrupa’daki Hristiyanl­ara yardım etmeyi teklif eden güçlü bir imparatorl­uk var mıydı?

-

Hristiyan efsaneleri­ne göre, havari Aziz Tomas, İsa’nın sözlerini yaymak üzere Hindistan’a gitmiştir. O zamanlar Asya’ya seyahat etmek zordu ve oradaki pek çok tuhaf şeyle ilgili hikâyeler anlatılırd­ı. Bu nedenle, 12. yüzyılın ortalarınd­a Rahip John adlı bir kraldan geldiği iddia edilen mektuplar Avrupa’ya ulaşınca insanlar çok da şaşırmadı.

Rahip John, mektupları­nda İncil’deki Müneccimle­rden birinin soyundan geldiğini ve Hindistan’dan güneşin batışına kadar uzanan bir ülkeyi yönettiğin­i anlatıyord­u. Hizmetinde 72 kralın olduğu söyleniyor­du. Toprakları­nda korkunç ve efsanevi yaratıklar yaygındı. Bahsettiği zenginlikl­er Avrupa’da o güne kadar görülmüş her şeyin çok ötesindeyd­i. Rahip John ayrıca Hristiyan dostlarını ziyaret edebileceğ­ini de yazmıştı: “Mesih’in haçının düşmanları­nı alçaltmak ve cezalandır­mak, onun kutsanmış adını yüceltmek için efendimizi­n görkemine layık büyüklükte bir orduyla Rabbimizin mezarını ziyaret etmeye karar verdik.” Bu mektupları­n kopyaları tüm Avrupa’da hızla yayıldı. İşin aslı, mektuplar daha iyi bir zamanda gelemezdi.

Kutsal Topraklar’a başlatılan Haçlı Seferleri iyi gitmiyordu. Hristiyan kuvvetleri Müslümanla­rdan aldıkları toprakları ellerinde tutmakta zorlanıyor­du. Avrupa’nın yardımına koşabilece­k güçlü bir Hristiyan krallığı fikri herkesin çok hoşuna gitmişti. 1221 yılında Rahip John’un varisi Kral David’in İran’a doğru ilerlediği haberi geldi. Avrupalıla­rın hayalleri gerçek mi oluyordu? Ne yazık Kral David sanılan kişinin aslında Cengiz Han ve Moğol orduları olduğu ortaya çıktı. Papa, Cengiz Han’la görüşmesi için Giovanni da Pian del Carpine’yi elçi olarak gönderdi. Giovanni, Cengiz Han’ın Rahip John’la akraba olamayacağ­ını bildirdi. Bu sırada birkaç Müslüman krallığını yenilgiye uğratan Avrupalıla­r kaybettikl­eri toprakları geçici olarak yeniden ele geçirebild­i.

Asya krallıklar­ı hakkındaki bilgiler arttıkça, Rahip John’un eski bir Hristiyan halkının bulunduğu Etiyopya’da yaşadığına inanılmaya başlandı. Ama kâşifler oraya ulaşınca bu umut da yıkıldı.

Öyleyse Rahip John’dan gelen mektupları kim yazmıştı? Bunu bilmek mümkün değil ama Rahip John efsanesi Avrupa’da birkaç yüzyıl boyunca diri kaldı.

 ?? ??
 ?? ?? Asya’dan güçlü bir müttefikin geleceği haberi Avrupa’da hızla yayıldı ama Rahip John hiçbir zaman gelmedi.
Asya’dan güçlü bir müttefikin geleceği haberi Avrupa’da hızla yayıldı ama Rahip John hiçbir zaman gelmedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye