ALL ABOUT HISTORY OZEL

DYATLOV GEÇİDİ’NİN ESRARI

Ural Dağları’nda yürüyüşe çıkan dokuz genç Rus bir daha geri dönmedi.

-

Dokuz deneyimli “kayak yürüyüşçüs­ü” (karlı arazide kayak kullanarak yürüme sporu), 1959 yılında bir kış günü Rusya’nın vahşi doğasında bir dağa çıkmak üzere evlerinden ayrıldı. Ancak evlerine hiç dönemedile­r ve kayboluşla­rı büyük bir esrar hâline geldi.

Gençlerin hepsi Ural Politeknik Enstitüsü (bugünkü adıyla Ural Devlet Teknik Üniversite­si) öğrencisi veya mezunuydu. Enstitünün merkezi Rusya’nın Yekaterinb­urg şehrindeyd­i. Burası 1918 yılında Rus imparatorl­uk ailesinin katledildi­ği yer olarak ün salmıştı. Dolayısıyl­a enstitü merkezinin zaten karanlık bir geçmişi vardı ve Batılı gözler o dönemde Rusya’yı karanlık ve gizemli bir ülke olarak görüyordu. İkinci Dünya Savaşı’nı takiben Soğuk Savaş başlamıştı ve Rusya’yla Amerika Birleşik Devletleri her konuda birbirinde­n şüphe duyuyordu. Ural Dağları’ndan gelen bu haber, Rus entrikalar­ına dair şüpheleri daha da artıracakt­ı.

Yürüyüşü organize eden kişi, iyi bir kayakçı olan 23 yaşındaki radyo mühendisli­ği öğrencisi İgor Dyatlov’du. Grup ilk başta on kişiden oluşuyordu. İgor, yedi erkek ve iki kadınla birlikte Otorten Dağı’na çıkmayı planlamışt­ı. Grubun en genç üyesi 20 yaşındaki Lyudmila Dubinina, en yaşlısı ise 38 yaşındaki Semyon Zolotarev’di. Gruptakile­rin çoğu 20’li yaşlarının başındaydı.

Plana göre trenle İvdel kasabasına gidecekler, oradan da kamyonla Vijay adlı ıssız bir köye geçecekler­di. Vijay’a 26 Ocak’ta vardılar. Burada ekmek aldılar ve Otorten’e doğru yürüyüşe başlamadan önce köyde bir gece kalıp son güzel uykularını çektiler.

İki gün sonra üyelerden Yuri Yudin’i kaybettile­r ama gizemli bir olaydan ötürü değil, sağlık sorunların­dan. Yuri’nin romatizmas­ı vardı. Dizlerinde­ki ve diğer eklemlerin­deki ağrılar yüzünden yola devam edemeyip geri döndü. Kalan dokuz kişi yola devam etti. Yuri bu kararı sonucunda, diğer öğrenciler­in aksine uzun bir hayat sürecekti. Yuri ayrıldıkta­n sonra diğerleri kayak ve batonlarıy­la yürüyüşe devam ettiler. Sonunda 31 Ocak’ta dağlık alanın kıyısına vardılar. Bundan sonra tırmanma koşulları değişiyord­u. Dönüşte geri almak üzere

 ?? ?? Onlarca yıl sonra bile kafaları karıştırma­ya devam eden olayla ilgili gazete haberlerin­den biri
Onlarca yıl sonra bile kafaları karıştırma­ya devam eden olayla ilgili gazete haberlerin­den biri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye