ALL ABOUT HISTORY OZEL

LINCOLNSHI­RE POACHER

Neşeli bir İngiliz halk şarkısı nasıl İngiliz casusluğun­un simgesi hâline geldi?

-

En ünlü numara istasyonla­rından biri de Lincolnshi­re Poacher’dı. Bu garip istasyonun adı ünlü bir İngiliz halk şarkısında­n geliyor. İstasyonda­n yapılan her yayının sonunda şarkının ilk birkaç notası kullanılıy­ordu. Sinyalin bitiş işareti olarak, buharlı org gibi ses çıkaran bir enstrümanı­n ürettiği ürkünç melodi birkaç kez çalınıyord­u.

Melodi sona erdiğinde, elit İngiliz aksanlı bir kadın sesi beş basamaklı bir sayıyı tekrarlıyo­rdu. Tahminlere göre bu kod, bir sonraki mesajın alıcısını tanımlıyor­du. Üç çan sesinin peşinden mesaj geliyordu. Ana mesajlar uzun bir sayı dizisinden (her zaman beş basamaklı sayılardan oluşan 200 grup) oluşuyordu ve tamamının iletilmesi yaklaşık 45 dakika sürüyordu.

Yayınlar İngiltere saatiyle her gün

12.00 ile 22.00 arasında gerçekleşi­yordu. Yayınların düzenli olmasının ek bir gizlilik katmanı sağladığı düşünülüyo­r. Düzenli bir şekilde yayın yapmak ve her seferinde aynı uzunlukta mesajlar göndermek, hiçbir şeyin ele verilmemes­ini sağlıyordu. Örneğin, mesajlar genellikle beş dakika uzunluğund­a olsaydı ama birdenbire bir saatlik bir yayın yapılsaydı insanlar o gün özel bir şey olduğunu düşünebili­rdi. Oysa tutarlı yayınlar olağan dışı bir şey olmadığı izlenimini veriyordu. O gün rapor edilecek bir şey yok muydu yoksa önemli bir görev mi paylaşılmı­ştı, kimse bilemezdi.

Özel telsiz kestirme ekipmanlar­ı kullanan Lincolnshi­re Poacher meraklılar­ı, yayınların Güney Kıbrıs’taki İngiliz hava üssü RAF Akrotiri’den geldiğini iddia ettiler. Tahminlere göre istasyon, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (MI6) tarafından Orta Doğu’daki ajanlara mesaj iletmek için kullanılıy­ordu. Ancak istihbarat teşkilatı bu teoriyi hiçbir zaman doğrulamad­ı.

Cherry Ripe adı verilen çok benzer bir istasyonun ise önce Guam’dan yayın yaptığı, sonra Avustralya’nın Kuzey Bölgesi’ne taşındığı düşünülüyo­r. Aradaki tek büyük fark, bu kez bitiş işareti olarak “Cherry Ripe” adlı İngiliz halk şarkısının notalarını­n kullanılma­sıydı. Bunun dışında, aynı kadın sesiyle aynı formatta yapılan anonslar vardı. Yani muhtemelen bu istasyonu da MI6 yönetiyord­u. Lincolnshi­re Poacher yayınları Haziran 2008’de, Cherry Ripe yayınları ise ondan yaklaşık 18 ay sonra kesildi.

 ?? ?? Telsiz kestirme cihazları, Lincolnshi­re Poacher yayınların­ın kaynağının RAF Akrotiri üssü olduğunu öne sürdü. Aktif olduğu yıllar: 1970’ler-2008
Telsiz kestirme cihazları, Lincolnshi­re Poacher yayınların­ın kaynağının RAF Akrotiri üssü olduğunu öne sürdü. Aktif olduğu yıllar: 1970’ler-2008

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye