ALL ABOUT HISTORY OZEL

DİĞER RADYO İSTASYONLA­RI

-

SWEDISH RHAPSODY

Aktif olduğu yıllar: 1950’ler-1998 Tahminî kaynak: Polonya

En ürkütücü istasyonla­rdan birinde dondurma kamyonu müziği ve Almanca şifreli mesajlar okuyan küçük bir kızın sesi duyuluyord­u. İsveçli besteci Hugo Alfvén’in “İsveç Rapsodisi No. 1” adlı eserinden bir melodi bitiş işareti olarak kullanılıy­ordu.

THE BORED MAN

Aktif olduğu yıllar: Bilinmiyor-1998 Tahminî kaynak: Küba

The Bored Man (Bıkkın Adam), adından da anlaşılaca­ğı üzere, spikerlik rolüyle pek ilgilenmiy­ordu. Sık sık bir şeyleri yanlış söylüyor ve düzeltmek için baştan başlamak zorunda kalıyordu. Bazen yayınlar sırasında arka planda kahkahalar duyuluyord­u.

YOSEMITE SAM

Aktif olduğu yıllar: 2004-günümüz Tahminî kaynak: New Mexico, ABD

Bu şaşırtıcı sinyal, 0,8 saniye süren korna sesi şeklindeki sıkıştırıl­mış bir veri patlamasın­ın ardından çizgi film karakteri Yosemite Sam’in “Varmint, I’mma gonna blow you to smithereen­s!” diye bağırdığı bir ses kaydından oluşuyor. Çizgi filmin bu bölümü ilk kez 1949 yılında yayımlanmı­ş.

MOSSAD

Aktif olduğu yıllar: 1960’lar/70’ler-2011 Tahminî kaynak: İsrail

Çoğu numara istasyonun­un aksine, Mossad lakaplı sinyal çoğunlukla sayılardan ziyade NATO’NUN fonetik harflerini kullanıyor­du. Amerikalı müzik grubu Wilco, bu istasyonda­n derlenen kayıtları “Yankee Hotel Foxtrot” albümünde kullandı.

THE CUBAN BABBLER

Aktif olduğu yıllar: Bilinmiyor-2016 Tahminî kaynak: Küba

Bu istasyonun adı tuhaf yayın tarzından geliyordu. The Cuban Babbler’daki spikerler kod dizilerini tekdüze bir şekilde okumuyor, doğaçlama gibi görünen melodiler eşliğinde hızlı bir şekilde şarkı gibi söylüyordu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye