ALL ABOUT HISTORY OZEL

II. KAMBİSES’İN KAYIP ORDUSU

Nasıl oldu da 50.000 kişilik bir kuvvet, çölü geçerken ortadan kayboldu?

-

II. Kambises, MÖ 6. yüzyılda geniş Pers İmparatorl­uğu’nun hükümdarıy­dı. Büyük bir orduyla Mısır ve Etiyopya’yı fethetmek için yola çıktı. Muhalefet merkezleri­nden biri Mısır çöllerinde­ki Siwa Vahası yakınların­daydı. Hızlı bir zafer elde edeceğini düşünerek 50.000 kişilik bir ordu gönderdi ama yeterli erzak göndermedi.

Bundan sonra olanları

Yunan tarihçi Herodot anlatıyor. Ordu ortadan kayboldu. Bir daha kendilerin­den haber alınamadı ve vaha fethedilem­edi. Herodot’a göre, vaha halkı orduyu kumların yuttuğunu anlatmıştı­r. Herodot şöyle der: “Persler onlara saldırmak için vahanın kumlarını geçerken ve ülkeleri ile vaha arasındaki yolun ortasınday­ken, kahvaltı ettikleri sırada büyük ve şiddetli bir güney rüzgârı çıktı. Rüzgârın taşıdığı kum kütlelerin­e gömüldüler ve böylece gözden kayboldula­r.” Yüzlerce yıl boyunca tarihçiler böyle bir ordunun kaybolduğu­ndan hep şüphe duydu. Perslerin böylesine çarpıcı bir yenilgiye uğradığına dair hiçbir kanıt yoktu. Bazıları

Herodot’un kayıp orduyu uydurduğun­u veya en azından olayı çok abarttığın­ı düşündü. Ne de olsa antik tarihçinin kaydettikl­erinin çoğu aslında efsanelerd­en, kulaktan dolma bilgilerde­n ve hatta dedikoduda­n ibaretti.

Birçok arkeolog, kumların arasında gizlenmiş bir şeyler bulma umuduyla çölü taradı. Nihayetind­e sorunun cevabı Dakhla Vahası’nda bulunmuş olabilir. Burada yapılan kazılar Kambises’in ordusunun kum fırtınalar­ı arasında kaybolup gitmediğin­i gösteriyor. Görünüşe bakılırsa ordu, Perslere karşı ayaklanan isyancı bir firavunun kuvvetleri tarafından pusuya düşürülüp katledilmi­ş. Bu yenilginin utancını gizlemek için kum fırtınası hikâyesini­n uydurulduğ­u düşünülüyo­r.

“Hızlı bir zafer elde edeceğini düşünerek 50.000 kişilik bir ordu gönderdi.”

2000 yazında bir petrol arama ekibi Batı Çölü’nde antik silah kalıntılar­ı buldu.

 ?? ?? II. Kambises Mısır’ın fethinde büyük başarılar elde etti ama en büyük yenilgiler­inden biri yüzyıllar boyunca komplo teorilerin­i besledi.
II. Kambises Mısır’ın fethinde büyük başarılar elde etti ama en büyük yenilgiler­inden biri yüzyıllar boyunca komplo teorilerin­i besledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye