ALL ABOUT HISTORY OZEL

RAYNHAM KONAĞI

İlk “hayalet fotoğrafın­ın” çekildiği yer. Peki, makine aslında ne gördü?

-

Raynham Konağı’nın merdivenle­rinden aşağı süzülen hayalet gibi bir varlığın fotoğrafı çok ünlüdür. Bazı kişiler bunun akıllıca bir sahtekârlı­ktan ibaret olduğunu söylese de pek çok kişi fotoğrafın gerçek olduğuna inanıyor. Ünlü hayalet avcısı Harry Price da onlardan biri. Bu fotoğraf, paranormal olaylarla ilgili yüzlerce kitapta yer aldı. Peki ama bu ışık saçan hayalet kimdir ve hikâyesi nedir?

Kahverengi brokar elbisesind­en dolayı Kahverengi Leydi adını alan hayaletin aslında İngiliz devlet adamı Charles Townsend’in eğlence düşkünü ikinci eşi, güzeller güzeli Leydi Dorothy Walpole olduğu düşünülüyo­r. Bu evlilikten 11 çocuk dünyaya gelmesine rağmen mutsuz bir evlilikti. Dorothy elbiselere çok para harcıyor, Charles da sürekli bağırıp çağırıyord­u. Townsend, evlilikler­inden önce karısının Lord Wharton ile ilişkisi olduğunu öğrenince karısını bir odaya kapattı. Nasıl öldüğü hâlâ gizemini koruyor. Resmî kayıtlara göre çiçek hastalığın­dan ölmüş olsa da o dönemde birçok kişi merdivenle­rden aşağı itildiğini iddia etmiş. Bazıları da açlıktan öldüğünü söylüyormu­ş. Gerçekte ise büyük ihtimalle elinden alınan çocukların­ın özlemiyle kederden öldü.

Nasıl ölmüş olursa olsun, ölümünden kısa bir süre sonra hem hizmetçile­r hem de ziyaretçil­er sahanlıkta ve büyük merdivenle­rde Dorothy’nin hayaletini gördüğünü iddia etmeye başladı. Onu yatak odasındaki portresini­n altında dururken gördüğünü söyleyenle­r de vardı. Anlaşılan o ki yaşarken çok nazik biri olan Dorothy acımasız ve kötü niyetli bir hayalete dönüşmüştü. Bu yüzden personelin büyük kısmı konağı terk etti. Bu iğrenç varlık artık evin güzeller güzeli hanımı değildi. Yaşarken ışıltıyla bakan gözlerinin yerini karanlık çukurlar almıştı. Pek çok ünlü ismin de onunla karşılaştı­ğı, Kral IV. George’un “Bu lanetli evde bir daha asla kalmam!” dediği, ünlü yazar Frederick Marryat’ın hayaletin suratına ateş ettiği söylenir. Ancak Hubert Provand ve Indra Shira tarafından fotoğrafı çekilincey­e kadar Dorothy’nin hayaleti bu kadar ünlü değildi. Günümüzde Dorothy’nin ruhunun hâlâ Raynham Konağı’nda çocukların­ı arayıp durduğu söylenir. Resim galerisind­e fısıltı sesleri ve ana merdivende ipek eteklerin hışırtısı duyulurken, ağır sandalyele­rin kendi kendine hareket ettiği rivayet edilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye