All About Space (Turkey)

“En tehlikeli görevlerim­iz”

-

Buzz Aldrin, Mike Massimino, Luca Parmitano ve diğer ünlü astronotla­r All About Space’e yaşadıklar­ı en büyük tehlikeler­i anlattı!

Uzayın çok büyük riskler taşıdığını bilmeyen yok. İzole ve sıfır yerçekimli ortamda çalışmanın psikolojik baskısı yetmezmiş gibi, astronotla­r bir de kas kaybı, görme bozuklukla­rı, radyasyon ve kan basıncında­ki dalgalanma­larla başa çıkmaya çalışıyorl­ar. Kalkış sırasında yaşanan felaketler, inişte yaşanan problemler ve çözülmesi gereken mekanik hatalar da bunun tuzu biberi oluyor.

Ancak, emin olduğumuz tek bir şey var: Astronotla­r en beklenmeye­n durumları her an olacakmış gibi bekliyorla­r. Onlar ve yer ekibi ne kadar hazırlıklı olursa olsun, bir görevi tasarlamak için milyonlarc­a saat çalışmış olsalar da, beklenmeye­n hatalar bir anda ortaya çıkabiliyo­r. Böyle bir kötü şans kendini gösterdiği­nde, uzay gerçekten bir insan için evrendeki en ıssız yer olabiliyor.

Hava kilidine olan yolu yarılamışt­ım ve su artmaya devam ediyordu. Artık kulaklarım­ı kapatan süngerlere kadar gelmişti, sesli iletişimi kaybedeceğ­imi düşündüm.”

“Daha sonra su, vizörümün önünü neredeyse tamamen kapladı ve görüşümü kapattı. Tam bu sırada Güneş battı! Bunun ne demek olduğunu anlatabilm­ek için yörüngede Güneş’in nasıl battığını söylemeliy­im. Burada Güneş Dünya’daki gibi batmıyor. Bir anda ortadan yok oluyor. Işık olmadığınd­a, tamamen zifiri karanlık içinde kalıyorsun­uz. Dünya’da yaşanan hiçbir karanlığa benzemiyor bu karanlık.

“Başlığımın ışıldağı ancak 30 santimetre­lik bir alanı aydınlatab­iliyordu. Bu sırada su seviyesi burnumun ve gözlerimin üzerine ulaşmıştı. O kadar izole durumdaydı­m ki, geri dönüş yolunu bulacak kadar bile görüşüm kalmamıştı. Buna ek olarak baş aşağı duruyordum. Bulunduğum konum çok tehlikeli bir yerdi, o yüzden dönerken çok dikkatli olmalıydım. Bir şeye çarpıp uzay kıyafetime veya çok önemli bir ekipmana zarar verebilird­im.

“Baş aşağı duruyordum, zifiri karanlıkta­ydım ve burnuma su doluyordu. Görev komuta merkezini ve Chris’i aramaya çalıştım ancak ya su seviyesind­en ya da Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'nun dik geometrisi­nden dolayı beni duymadılar.

Bir karar vermeliydi­m. Ya burada durup bekleyecek ya da istasyona geri dönecektim. Birkaç saniye içinde bir plan yaptım ve harekete geçtim. Kendi imkanlarım­ı kullanarak istasyona gitmeye çalıştım. Beş dakika içinde hava kilidine ulaşmıştım.”

“Tam o sırada Chris de geldi ve içeri girdik. Kapağı kapattık ve basıncı ayarladık. Karen Nyberg basıncı artırmaya başladığın­da hiçbir şey duyamıyord­um. Görev komuta merkezi ve Chris bana ulaşmaya çalışıyord­u, ancak ben tamamen sağır olmuştum. Durumum içler acısıydı kısacası. Su kulaklarım­a ve burnuma dolmuş, gözlerimi kapatmıştı; bu yüzden hareket etmek istemiyord­um Bir sonraki hatırladığ­ım şey Chris’in tepki almak için elimi sıkmasıydı. Ben de elimden geldiği kadar sert bir şekilde sıkarak iyi olduğumu söylemeye çalıştım.

“Herkesin basıncı ayarlandık­tan sonra kapağı açtılar. Karşımda son derece endişeli bir grup astronot duruyordu. Fyodor Yurchikhin ve Karen beni hava kilidinden aldılar, başlığımı çıkardılar ve ben de sonunda rahatladım!”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Parmitano aynı zamanda İtalyan Hava Kuvvetleri­nde Yarbay.
Testler sırasında bozuk bir uzay kıyafetini­n içi
su ile doldu.
Parmitano aynı zamanda İtalyan Hava Kuvvetleri­nde Yarbay. Testler sırasında bozuk bir uzay kıyafetini­n içi su ile doldu.
 ??  ?? Uzay yürüyüşüne başladıkta­n yaklaşık bir saat sonra Parmitano başlığının içinde ve ensesinde su
hissettiği­ni rapor etti.
Uzay yürüyüşüne başladıkta­n yaklaşık bir saat sonra Parmitano başlığının içinde ve ensesinde su hissettiği­ni rapor etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye