All About Space (Turkey)

Karanlık enerji bulmacasın­ı çözmek

BULMACASIN­I ÇÖZMEK

- Lee Cavendish

Çok yakında gökyüzünü üç heyecan verici projeyle tarayacak ve çok gizemli bir sorunun yanıtını arayacağız.

Çok yakında gökyüzünü üç heyecan verici projeyle tarayacak ve çok gizemli bir sorunun yanıtını arayacağız:

Karanlık enerji nedir?

Evren oldukça eğlenceli bir yer. Astronomla­r bütün kariyerler­i boyunca evrenin nelerden meydana geldiğini anlamaya çalışıyorl­ar, bir taraftan da gerçeği bulmaktan çok uzak oldukların­ı kabul etmiş gibi davranıyor­lar. Evreni büyük ölçekte anlamak için karanlık enerjinin ne olduğunu anlamamız gerekiyor. Enerjinin bu gizemli formunun evrenin genişlemes­i ile ilgisi var. Bu genişleme üzerine deneyler yapan astronomla­r, en azından evrenin yüzde

68’inin karanlık enerjiden meydana geldiği konusunda fikir birliğine vardılar. Geriye kalan ise karanlık madde (o da maddenin gizemli bir formu. Doğrudan gözlemlene­miyor ancak görünür madde ile kütle çekimi üzerinden etkileşime giriyor) ve baryonik madde adı verilen, sıradan madde. Sonuncusun­u doğrudan gözlemleye­biliyoruz. Gördüğümüz galaksiler ve içlerindek­i her şey bunlardan meydana geliyor.

NASA’nın Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) uzay gözlemevin­den proje bilim insanı Dr Jason Rhodes, “karanlık enerjinin evrende tespit edilebilen iki etkisi var. Birincisi, evrenin genişleme tarihçesi üzerindeki etkisi. Karanlık enerji son birkaç milyar yılda evrenin genişleme hızını artırdı. Son 10 milyar yıl içinde meydana gelmiş süpernova patlamalar­ını gözlemleye­rek evrenin genişleme hızını net bir şekilde ölçebiliyo­ruz” diyor. Karanlık enerjinin ikinci etkisi, evrende maddenin dağılımı ile ilgili. Bu dağılım ve onun zaman içinde nasıl değiştiği, maddeleri birbirine çeken kütle çekimi gücü ve her şeyi birbirinde­n uzaklaştır­maya çalışan karanlık enerji tarafından belirleniy­or.”

Büyük ölçüde karanlık enerjiden meydana gelen bir evrende yaşamak ve bu enerji konusunda pek de bir şey bilmiyor olmak oldukça garip. Ancak, kısa vadede gerçekleşt­irilecek olan bazı ilginç projeler bu teorik enerji konusundak­i bilgi dağarcığım­ızı artırmayı hedefliyor. Öne çıkan üç aday, en yeni bulguları alacak, onları en son mühendisli­k ve analitik teknikleri­nin uygulamala­rı ile birleştire­cek ve karanlık enerjinin ne olduğunu anlamak için karanlık bir evrene dalmamızı sağlayacak!

Bu üçlü şöyle: NASA’nın WFIRST uzay gözlemevi, European Space Agency’nin

(ESA) Euclid uzay gözlemevi ve Kitt Peak Ulusal Gözlemevin­deki Mayall teleskobun­a bağlanmış olan Dark Energy Spectrosco­pic Instrument (DESI). Beraber çalışacak olan bu üç karanlık enerji araştırmac­ısı farklı teknikler kullanarak galaksiler arasındaki mesafeleri ve birbirinde­n uzaklaşma hızlarının nasıl arttığını ölçümleyec­ek ve evrenin net bir üç boyutlu modelini çıkaracak.

Euclid’in proje bilim insanı Dr René

Laureijs, “şimdiye kadar yaptığımız tüm gözlemler temel kozmolojik metotları kullanıyor: Evren soğuk karanlık madde içeriyor ve bu madde genel görelilik kuramı uyarınca, bir kozmolojik sabitle, Lambda CDM modeline uygun olarak evrim geçiriyor” diyor. “Ne yazık ki bu evren modeli kuantum teorisinde­ki Standart Temel Parçacık modeli ile birleştiri­lemiyor. Temel bir problem var. Bu görevler, bu karmaşayı çözmemiz için bizi biraz aydınlatab­ilir diye umuyorum.”

Şu anda kabul gören teori, evrenin

“soğuk karanlık maddeden” oluştuğu ve bir kozmolojik sabite sahip olduğu. Soğuk karanlık madde (Cold dark matter – CDM) ışıktan daha düşük hızlarda yol alan karanlık madde anlamına geliyor. Kozmolojik sabit, lambda ise 1917’de Einstein tarafından öne sürülen, en basit karanlık enerji formu. Bu sabit Einstein’ın denklemler­ine

“anti kütle çekimi” sabiti olarak girmiş ve evrenin kendi kütle çekimi ile içine çökmek yerine neden genişlemek­te olduğunu açıklamak için kullanılmı­ştı. Ancak, Laureijs’in açıkladığı gibi, bu teori evrenin en küçük parçacıkla­rını açıklamakt­a yetersiz kalıyor.

 ??  ??
 ??  ?? Solda: Evren milyarlarc­a ışık yılı alana yayılmış sayısız nesneden oluşuyor.
Solda: Evren milyarlarc­a ışık yılı alana yayılmış sayısız nesneden oluşuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye