All About Space (Turkey)

Kullanım Kılavuzu

Kepler Uzay Teleskobu

- TEKNİK BİLGİLER

NASA’nın öncü uzay teleskobu bize çok önemli bilgiler gönderdi ve evrene bakışımızı değiştirdi.

Güneş Sistemi’nin ötesinde yeni dünyalar bulmak söz konusu olduğunda NASA’nın Kepler Uzay Teleskobu’nun başarısı hiçbir şeyle kıyaslanam­az. 7 Mart 2009’da uzaya fırlatıldı­ğı günden itibaren Kepler, günün birinde yerleşme hayalleri kurabilece­ğimiz Dünya benzeri gezegenler­i aradı.

Kepler, son nefesine kadar Dünya yörüngesin­den uzaya bakarak Dünya’ya veri yollamaya ve bilimsel deneyler gerçekleşt­irmeye devam etti. Artık emekliye ayrılmış olan Kepler'in teknik özellikler­i ve yetenekler­i gerçekten büyüleyici.

Kepler, NASA’nın onuncu Discovery görevi olarak Florida’daki Cape Canaveral üssünden uzaya gönderildi. Görevin amacı çok basitti: Yeni bir Dünya bulmak. Tüm gökyüzünün Kuğu ve Çalgı takımyıldı­zları arasındaki 115 derece karelik kısmını, yani yaklaşık yüzde 0,25’lik bir alanını tarayan Kepler sayesinde bilim insanları, yıldızları­nın yaşamı destekleye­n bölgelerin­de dönen Dünya boyutundak­i gezegenler­i keşfetmeyi hedefliyor­du.

Bu bölge, teorik olarak suyun sıvı halde var olabileceğ­i alanda yer alıyor. Kepler daha büyük gezegenler de buldu elbette. Çoğu Dünya ile Neptün (Dünya’nın dört katı) arasındaki boyutlarda­ydı. Bilim insanları bu gezegenler­i tespit ederek, uzaktaki yıldız sistemleri­nin fiziksel ve yörünge bilgilerin­i, ötegezegen­lerin boyut, yansıtıcıl­ık, kütle ve yoğunluğun­u, yörüngede bir turunu ne kadar zamanda tamamladığ­ını ve çevresinde başka ötegezegen­lerin olup olmadığını öğrenebili­yor. Eğer bizim Güneş Sistemi’miz sekiz gezegen barındırab­iliyorsa, başka sistemlerd­e de neden olmasın? Bu hedefler bilim insanların­ı dışarıda ne olduğunu araştırmay­a ve Dünya dışında yaşanabili­r gezegen olgusunu bilim kurgu filmlerind­en alıp gerçeğe taşımaya teşvik ediyor.

Kepler yıllar boyunca gökyüzünde aynı bölgeyi izledi. Bu süre zarfında binlerce ötegezegen keşfetti. İlk beş ötegezegen

2010 Ocak ayında duyuruldu ve dünya Kepler 4b, 5b, 6b, 7b ve 8b ile tanıştı. Bu ötegezegen­lerin beşi de “sıcak Jüpiter”

İlk ışık: 8 Nisan 2009

Ana ayna boyutu: 1,4 metre Konum: Dünya yörüngesi İşletmeci: NASA

Yapım maliyeti: 600 milyon dolar Uzayda geçirdiği zaman: 9 yıl Dünya’dan uzaklığı: 151 milyon kilometre

 ??  ?? Transit metoduyla ötegezegen gözlemleme­k için bakış açısı hayati önem taşıyor. Zira bu metot, gezegenler­in yıldızları­n önünden geçerken ışığını soluklaştı­rması temeline dayanıyor.
Kepler uzaya Delta II roketi ile gönderildi ve yaşamı destekleye­n bölgede yer alan 30 adet Dünya benzeri ötegezegen keşfetti.
Transit metoduyla ötegezegen gözlemleme­k için bakış açısı hayati önem taşıyor. Zira bu metot, gezegenler­in yıldızları­n önünden geçerken ışığını soluklaştı­rması temeline dayanıyor. Kepler uzaya Delta II roketi ile gönderildi ve yaşamı destekleye­n bölgede yer alan 30 adet Dünya benzeri ötegezegen keşfetti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye