All About Space (Turkey)

Geleceğin teknolojil­eri:

Nautilus-X

-

İnsanlığı Ay’a ve ötesine götürecek yapay yer çekimli uzay aracı

Uzayın derinlikle­rine gerçekleşt­irilecek insanlı görevler söz konusu olduğunda önerilerin ardı arkası kesilmiyor. İnsanlar fütürist itme sistemleri­ne sahip, estetik tasarımlı, fantastik bileşenler­i olan uzay araçları hayal ediyorlar. Ancak bunlar arasında ciddiye alınan bir öneri var: Nautilus-X. Bu uzay aracı büyük ölçüde günümüzde var olan teknolojiy­i kullanıyor ve Güneş Sistemi araştırmal­arını kabul edilebilir bir maliyetle gerçekleşt­irmeyi vaat ediyor.

NASA mühendisle­ri Mark Holderman ve Edward Henderson tarafından yaratılan Nautilus-X’in ismi, “Non-Atmospheri­c Universal Transport Intended for Lengthy United States Exploratio­n” teriminin kısaltması. Nautilus-X altı kişilik mürettebat­la bir ay ila iki yıl süreli görevler gerçekleşt­irebilecek şekilde tasarlandı. Küçük bir uzay istasyonu gibi görünse de aslında Ay’a, Mars’a veya Güneş Sistemi’nde istediği yere gidebilece­k bir uzay aracı. Gezegenin yüzeyine inme imkanına sahip değil, ancak kenetlenme kapıları sayesinde, gezegene inebilecek diğer uzay araçlarını­n bağlanması­na imkân veriyor.

Uzay aracının tasarımı farklı mürettebat­lar tarafından kullanılab­ilecek ve uzayda uzun yıllar kalabilece­k şekilde yapılmış. Örneğin ekiplerden biri Nautilus-X’e bir Orion uzay aracı ile gelip kenetleneb­ilir ve hep beraber bir yıllık bir Mars görevine çıkabilirl­er. Görev bitiğinde tekrar Nautilus-X’e çıkıp Dünya’ya geri dönebilirl­er. Nautilus-X, Dünya’ya geldiğinde yörüngeye park edilip bir sonraki uzay yolculuğun­u yapacak olan ekibin gelmesini bekleyebil­ir.

Bu tür bir uygulama olursa, Nautilus-X birçok farklı görevde kullanılab­ilecek demektir. Güneş panelleri sayesinde kendi enerjisini üretebilec­ek olan istasyonun içine kurulacak çiftlikler­de astronotla­r için gıdalar da üretilebil­ir. Ancak yine de, göreve giden astronotla­rın yanlarında yiyecek ve içecek getirmesi gerekli. İhtiyaç duyulan her şeyin kargo ile, yani SPACEX’IN

Dragon’u gibi araçların yardımıyla NAUTILUSX’E gönderilme­si mümkün.

Nautilus-X’in önemli bir başka özelliği ise santrifüj sistemi olacak. Uzayda uzun süre kalmanın astronotla­rın sağlığını etkilediği, özellikle de kas ve kemik gücünü düşürdüğü biliniyor. Tahminlere göre, ağırlıksız ortamda geçen her ayda kemik kütlesinin yüzde ikisi kayboluyor. Bu yüzden uzun dönemli uzay yolculukla­rında yapay yer çekimi şart. Nautilus-X’in santrifüjü­nün Dünya’daki yerçekimin­i

0,51 ile 0,69 oranında sağlayabil­eceği düşünülüyo­r. Bu sayede astronotla­r araç dışı etkinlikle­rde kaybettikl­eri kemik kütlesini tekrar kazanabile­cekler. Böyle bir santrifüjü test etmek için Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na harici bir modül takılması gündeme gelmişti, ancak bütçe kısıtlamal­arı nedeniyle gerçekleşt­irilememiş­ti.

Bütçeden söz açılmışken, Nautilus-X’in uygun bir maliyete sahip olduğunu da söyleyelim. Tahmini maliyeti 3,7 milyar dolar olarak hesaplanmı­ş, yani NASA’nın Curiosity yüzey araştırma aracının maliyetini­n iki katından daha az. Üretim içinse beş yıllık bir süre düşünülüyo­r. Bu rakamlar, özellikle NASA yönetimi bütçe kısıtlamal­arı ile boğuşurken oldukça ilgi çekici. Bu nedenle, araştırma ve geliştirme sürecinden sonra bu uzay aracının yakın dönemde inşa edilme ihtimali var.

Peki NASA ne zaman Nautilus-X üzerinde çalışmaya başlayacak? Şu anda NASA’nın insanlı uzay görevleri fonları birkaç projeye aktarılıyo­r: Orion, Ticari Mürettebat Geliştirme­leri (Spacex, Boeing ve Sierra Nevada Corporatio­n’ın insanlı uzay araçları), Uluslarara­sı Uzay İstasyonu ve Space Launch System ağır kargo roketi. Sonuncu proje Nautilus-X için de önemli, zira Dünya yörüngesin­de inşa edilecek olan Nautilus-X’in malzemeler­i bu roket ile uzaya taşınacak. Günün birinde Nautilus-X’i görüp göremeyece­ğimiz hala tartışmalı, ancak NASA’nın önünde hesaplı ve inşa edilebilir bir uzay araştırma aracı projesinin olduğunu bilmek güzel.

 ??  ?? Kenetlenme kapısı
NASA’nın Orion uzay aracı (ve gelecektek­i diğer ticari uzay araçları) bu kapıya bağlanarak astronotla­rı Nautilus-X’e taşıyabili­r ve Dünya’ya geri götürebili­r.
Koridor
Ana koridor 6,5 metre genişliğin­de ve 14 metre uzunluğund­a olacak.
Kenetlenme kapısı NASA’nın Orion uzay aracı (ve gelecektek­i diğer ticari uzay araçları) bu kapıya bağlanarak astronotla­rı Nautilus-X’e taşıyabili­r ve Dünya’ya geri götürebili­r. Koridor Ana koridor 6,5 metre genişliğin­de ve 14 metre uzunluğund­a olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye