All About Space (Turkey)

Soru & Cevap

-

Meraklı zihinlere şaşırtıcı cevaplar.

Bu gezegenin neye benzediği hakkında çok az bilgiye sahibiz. Yıldızının Güneş’ten biraz daha büyük, sıcaklığın­ın (5.500 derece) ise Güneş ile hemen hemen aynı olduğunu biliyoruz. 6 milyar yaşında olduğu düşünülüyo­r, yani Güneş’ten 2 milyar yıl daha yaşlı. Gezegenin yıldızına uzaklığını­n Dünya Güneş arasındaki mesafeden yüzde beş daha fazla olduğunu tespit ettik. İşte bu, gezegeni oldukça ilginç kılıyor. Bu ikili, Güneş Sistemi’miz dışında Güneş-Dünya sistemine en çok benzeyen yapı. Gezegenin yüzeyinden söz etmek gerekirse, öncelikle kütlesini ölçemediği­mizi söyleyelim. Bu yüzden de, kayalık olup olmadığını anlamak için bulduğumuz diğer ötegezegen­leri gözden geçirmemiz gerekli. Bu biraz bir sınıftaki öğrenciler­e bakmak, boylarını ve kilolarını ölçmek gibi. Ertesi gün yeni bir öğrenci okula geldiğinde terazimiz bozuk olduğundan onun boyunu ve kilosunu ölçemiyoru­z. Ancak elimizde diğer öğrenciler­le ilgili veriler olduğundan, karşılaştı­rma yöntemini kullanarak doğruya yakın bir tahminde bulunabili­riz. Burada da aynen bu yöntemi kullandık. Önce gezegenin boyutunu ölçtük, daha sonra net ölçümler almış olduğumuz diğer ötegezegen­ler ile karşılaştı­rdık. En iyi tahmine göre, bu gezegenin kütlesi Dünya’nın beş katı, kayalık bir gezegen olma ihtimali ise yüzde 50-60 arası.

 ??  ?? Jon Jenkins, NASA’nın Ames Araştırma Merkezinde, Kepler ve TESS görevleri veri işleme bölümünde yardımcı araştırmac­ı olarak çalışmakta­dır.
Jon Jenkins, NASA’nın Ames Araştırma Merkezinde, Kepler ve TESS görevleri veri işleme bölümünde yardımcı araştırmac­ı olarak çalışmakta­dır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye