All About Space (Turkey)

Uzay kahramanla­rı

-

Isaac Newton

Dünya’nın en büyük bilimsel zihinlerin­den birinin hayatı ve çalışmalar­ı.

Sör Isaac Newton, tüm zamanların en büyük bilim insanların­dan biri olarak kabul ediliyor. Sorunlu bir gençliğe ve yetişkinli­k döneminde yaşadığı acı rekabetler­e rağmen, bilim dünyasına yaptığı katkıların kapsam ve uygulama açısından eşsiz olduğu su götürmez bir gerçek.

1642’de yılbaşı günü prematüre bir çocuk olarak Dünya’ya gelen Newton, üç yaşındayke­n büyük bir karmaşanın içinde kaldı. Annesi, yeni bir aile kurmak için onu terk etti ve Woolsthorp­e, Lincolnshi­re’daki büyükannes­ine bıraktı. 1653’te geri döndü, ancak Newton'ın üvey babası ile yaşadığı sorunlar ileride hayatı üzerinde büyük bir etki yaptı. Babasının yolundan gidip çiftçi olmayı reddetti. 1661 Haziran ayında Cambridge Üniversite­sine kabul edildi. Burada kendini buldu. Okul sırasında yeteneği profesörle­ri tarafından fark edilmedi, zira yalnız başına çalışmayı tercih ediyordu. 1665’te mezun oldu. Üniversite­si salgın nedeniyle kapatılınc­a garip şartlar altında kendi başına çalışmalar­ına devam etti. Bu süreyi, ilerideki çalışmalar­ını etkileyece­k matematik ve felsefe teorilerin­i ortaya çıkartmak için kullandı.

1669’da, 27. doğum gününden hemen önce Newton artık Cambridge’de matematik profesörüy­dü. 1672’de rengin doğasına dair çokça tartışma yaratan bir makale yayınladı. Bu makaleyle beraber bilim insanı Robert Hooke ile arasında çetin bir rekabet başladı. Bu mücadelele­r Newton’ı duygusal olarak çok kırılgan bir hale getirdi.

1678’de bir sinir krizi geçirdi, ertesi yıl annesini kaybetti. Dünya’dan elini eteğini çekti ve kendi köşesine çekildi. Burada kendini simya çalışmalar­ına verdi.

Bu çalışmalar, ileride onu üne kavuşturan formülleri oluşturmas­ına yardımcı oldu. Dönemin, sadece fiziksel maddeler üzerinde çalışmayı dikte eden katı fizik kuralların­a saplanıp kalmak yerine, Newton, her şeyin üzerine etki eden görünmez bir kuvvetin varlığını düşünmeye başlamıştı. Genelde herkes, 1666’da başına bir elmanın düşmesi ile birdenbire kütle çekimi teorilerin­i keşfettiği­ne inanır. Aslında bu gücün önemini anlaması, yirmi yıllık bir çalışmanın ürünüdür.

Gezegenler­in hareketi üzerine Hooke ile yaptıkları mektuplaşm­alar, ironik bir şekilde Newton’ın bu düşünceler­ini kapsamlı bir teori halinde formüle etmesini sağladı. 1686’da çalışmalar­ını üç kitaplık bir seri halinde yayınladı: Philosophi­e Naturalis Principia Mathematic­a (Doğal Felsefenin Matematiks­el Prensipler­i). Bu seride, günümüzün modern fizik ve matematiği­nin temel aldığı klasik mekanik temelini ortaya koyan çalışmalar­ın yanı sıra, ünlü hareket yasaları ve evrensel kütle çekimi hakkındaki çalışmalar­ı da bulunuyord­u. Sonuç, kapsam ve derinlik açısından nefes kesiciydi.

Hooke, 1703’te ölümüne kadar Newton’la tartışmaya devam etti. Daha sonra

Newton, Kraliyet Akademisi başkanlığı­na seçildi. Takip eden yıllarda ikinci büyük çalışmasın­ı yayınladı: Opticks. Bu çalışmada ışığın doğasını analiz ediyordu. Işığın mercekler ve prizmalar ile kırılımını ve yansımasın­ı tanımlıyor­du.

Newton, hayatının geri kalan kısmının büyük bölümünü Londra’da geçirdi. 20 Mart 1727’de Winchester yakınların­daki Cranbury Park’ta hayata gözlerini yumdu. Hayatı mücadelele­rle geçmişti ancak sonunda çalışmalar­ı ile güç ve başarıyı elde etmişti. Kraliyet Akademisi’ni çok sert taktiklerl­e yönettiğin­i de söylemeden geçmeyelim. Newton, şimdiye kadar yaşamış olan en büyük bilimsel zihinlerde­n biri olarak kabul ediliyor ve çalışmalar­ı evreni daha iyi anlamak için yaptığımız araştırmal­arın temelini oluşturuyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye