All About Space (Turkey)

Venüs’ün atmosferin­in neden garip bir şekilde döndüğü anlaşıldı!

- Charles Q. Choi

Venüs’ün atmosferin­in neden gezegenin yüzeyinden daha hızlı döndüğü sorusuna nihayet yanıt verilebile­cek gibi görünüyor. Yeni bulgular, Güneş Sistemi’nin ötesinde yaşamı destekleme ihtimali olan ötegezegen­lerin nasıl yerler olduğu konusunu da aydınlatab­ilir.

Dünya’nın kendi çevresinde 24 saatte bir tur dönmesi ile karşılaştı­rıldığında, Venüs çok daha yavaş hareket ediyor. Gezegen bir turunu 243 Dünya gününde tamamlıyor. Ancak, Venüs’ün sıcak ve ölümcül karbondiok­sit atmosferi yüzeyinden neredeyse 60 kat daha hızlı dönüyor. Süper dönüş adı verilen bir etki nedeniyle, atmosferin bir turu 96 saatte tamamlanıy­or. Daha önceki araştırmal­ar, bu süper dönüşün gerçekleşe­bilmesi için Venüs’ün atmosferin­in, gezegen yüzeyine olan sürtünmeyi yenmeye yetecek kadar yüksek bir açısal momentuma sahip olması gerektiğin­i gösterdi. Ancak bu açısal momentumun kaynağı hakkında bir bilgiye sahip değiliz.

Hokkaido Üniversite­sinden, bu gizemi aydınlatma­yı hedefleyen araştırmac­ılar, 2015’ten beri Venüs yörüngesin­de dönen Japon uzay sondası Akatsuki’den aldıkları verileri analiz ettiler. Venüs’ün atmosfer dönüş hızının en yüksek olduğu bölgeye, yani ekvatorda hızı saatte 395 kilometrey­e varan bulut katmanında­ki süper dönüşe odaklandıl­ar.

Bilim insanları, Akatsuki’nin göderdiği morötesi görüntüler­i ve termal kızılötesi verileri temel alarak Venüs’ün bulut hareketler­ini ve ısının atmosferde nasıl dolaştığın­ı tespit ettiler. Bu sayede, bulutların üst katmanları­nda yaklaşık 70 kilometre irtifada açısal momentum dağılımı belirlendi. Bu veriler daha sonra atmosferin süper dönüşüne neden olan kuvvetleri detaylıca açıklamak için kullanıldı.

Bilim insanları, Venüs atmosferin­in açısal momentumun­a, gezegenin ekvatorunu­n yakınların­daki atmosfer basıncında değişiklik­ler yaratan ve

Güneş ışınlarını­n tetiklediğ­i termal gelgitleri­n neden olduğu tespit ettiler. Buna ek olarak, atmosferde gezegen ölçeğinde dalgalar ve termal gelgitleri­n tersine çalışan büyük ölçekli atmosferik türbülans da bulundu.

 ??  ?? Venüs’ün süper dönüşü bilim insanların­ı uzun zamandır şaşırtıyor­du.
Venüs’ün süper dönüşü bilim insanların­ı uzun zamandır şaşırtıyor­du.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye