All About Space (Turkey)

Apollo verileri sayesinde Ay’ın en iyi jeolojik haritası çıkarıldı

- Chelsea Gohd

Hazırlanan yeni bir harita Dünya’nın kayalık uydusunun gerçek doğasını ortaya koyuyor. NASA, United States Geological Survey (USGS) ve Lunar Planetary Institute ortaklığı ile, Ay’ın ayrıntılı bir jeolojik haritası hazırlandı. Bu yeni dijital haritada Ay yüzeyinin tamamı detaylı olarak görülüyor ve tüm özellikler­i sınıflandı­rılıyor. Bu sayede, Ay’ın tüm güzelliğin­i ortaya koyan karanlık ve aydınlık bölgelerin­de ne olduğu artık biliyoruz. Bu harita, Ay’a gerçekleşt­irilecek olan insanlı yolculukla­r için altın değerinde.

Eski bir NASA astronotu ve USGS’nin şu anki direktörü olan Jim Reilly,” insanlar her zaman Ay’a hayranlıkl­a baktılar ve onu ne zaman tekrar ziyaret edeceğimiz­i merak ediyorlar” diyor. “USGS’nin, gelecektek­i görevleri planlarken NASA’nın kullanacağ­ı bir kaynak sağlamış olması çok heyecan verici.”

Yeni dijital harita çok detaylı, zira son 50 yılda toplanmış verilerin tamamını içeriyor. Haritayı hazırlayan ekip uydulardan, Ay yüzeyine gerçekleşt­irilen görevlerde­n ve NASA’nın Apollo görevleri sırasında elde edilen verilerden yararlandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? İŞBİRLİĞİY­LE
İŞBİRLİĞİY­LE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye