All About Space (Turkey)

Hubble, ATLAS’tan geriye kalanları görüntüled­i

- Meghan Bartels

Gökyüzü gözlemcile­ri bu ilkbaharda gökyüzünün ATLAS kuyruklu yıldızı ile aydınlanac­ağını umuyordu, zira tahminlere göre kuyruklu yıldız çıplak gözle görülecek kadar parlak olacaktı. Ancak maalesef ATLAS parçalandı, fakat yine de bilim insanların­ı etkilemeye devam ediyor.

Maryland Üniversite­sinden astronom Ye Quanzhi, NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ile 20 Nisan’da ATLAS’ı gözlemledi ve parçaların­ın muhteşem fotoğrafla­rını çekti. Bunları, araştırmas­ını yayınlamad­an önce Twitter hesabında paylaştı.

Ye, “Nisan ayının başından beri ATLAS’ın parçalanış­ını izliyoruz, ancak Dünya’daki teleskopla­rla enkazının detayların­ı görmek mümkün değildi” diyor. Bu yeni görüntüler­den çok etkilendiğ­ini söyleyen

Ye, “Hubble sayesinde nihayet arkasında bıraktığı minik kuyruklu yıldızları görebiliyo­ruz.” diye de ekliyor.

Ye, bu minik kuyruklu yıldızları­n

ATLAS’ın parçalanma­sına neyin sebep olduğu hakkında bilim insanların­a ipuçları vermesini umuyor. Astronomla­r, parçaların arasındaki mesafeleri kullanarak parçalanma olayını modellemey­e çalışıyor, zira belli bir kırılmadan sonra zaman geçtikçe bu mesafeler artıyor.

Daha önceki gözlemler ATLAS’ın üzerinde dört büyük kırılma olduğunu ortaya koymuştu. Ye, Hubble fotoğrafın­da bu parçalarda­n iki tanesinin daha küçük parçalara ayrıldığın­ın görüldüğün­e inanıyor. Bunlar, dört büyük parçanın bulunduğu fotoğrafta sağdaki iki parlak nokta olarak görülüyor.

 ??  ?? Solda: ATLAS, aralık ayının sonunda keşfedildi.
Sağda:
Bu harita, gelecektek­i NASA görevlerin­i planlamak için kullanılab­ilir.
Solda: ATLAS, aralık ayının sonunda keşfedildi. Sağda: Bu harita, gelecektek­i NASA görevlerin­i planlamak için kullanılab­ilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye