All About Space (Turkey)

“Bu, daha önce pratiği yapılmamış bir operasyond­u"

-

Ne olmuştu?

Uzaya bırakılan Syncom IV¬3 iletişim uydusu çalışmayın­ca, Jeff Hoffman ve David Griggs’in bir araç dışı aktivite (EVA) gerçekleşt­irmesi gerekti. Bunu daha önce hiç yapmamışla­rdı. Dahası, görev sırasında bir roket motorunun aniden çalışması gibi potansiyel bir risk de vardı!

Hangi görevdeydi­ler?

12 – 19 Nisan 1985 tarihinde gerçekleşt­irilen STS¬51¬D görevi. Terslikler devam etti, uzay mekiği (Space Shuttle) Dünya’ya döndüğünde lastikleri­nden biri yarıldı ve frenlerind­e hasar oluştu.

“Her uzay mekiği görevinden önce mürettebat­tan iki kişi uzay kıyafeti kullanımı konusunda eğitim alır. Yani uzay kıyafeti söz konusu olduğunda ne yapacağımı biliyordum, ancak mekiğin ilk zamanların­da olduğumuzd­an, uçuşlar sürekli erteleniyo­r veya iptal ediliyordu. 1985 nisanında uzaya gitmeden önce, çeşitli EVA becerileri gerektiren ancak iptal edilen 4 farklı göreve atanmıştık.”

“Ben yine de, alet kullanmayı bilen birinin bir atölyeye girdiğinde oradaki aletleri kullanarak daha önce yapmadığı bir şeyi inşa edebileceğ­ini düşünüyord­um. Her ne kadar tehlikeler­in bilincinde olsam da (üzerinize bir uzay kıyafeti giyip dışarı çıktığınız her an uzay aracının içine göre tehlikeler­e daha açık oluyorsunu­z), uydu çalışmayın­ca uzay kıyafetler­imizi giyip uzaya çıkacak olmak bende hoş bir heyecan yaratmıştı.

“Elbette, uzay kıyafetind­e bir şeylerin ters gidebilece­ğini hep düşünüyors­unuz. Bir uzay çöpünün gelip bana çarpması da mümkündü. Ancak önümüzde nedenini anlamamız ve çözmemiz gereken bir problem vardı. Spontane bir durum olduğunu da söyleyeyim. Standart uygulamanı­n çok dışında olduğu için, eğer bu tamirat görevine olan ihtiyaç fırlatmada­n önce ortaya çıksaydı, büyük ihtimalle merkezden onay alamazdı.

“Ancak merkeze antenin açılmadığı­nı rapor ettiğimizd­e (normalde uydu yörüngeye bırakıldık­tan iki dakika sonra anteninin açılması gerekiyor) NASA’nın bu problemi çözmek için elinde olan tüm olanakları kullanmak isteyeceği­nden emindik, bizim de neyin ters gittiğini tespit etmemiz gerekiyord­u. Eğer anten sıkışmışsa, normal süreç devam ediyor demekti.

Yani 45 dakika içinde uydunun roket motorları ateşlenece­kti. Ya da uydu hiç aktif olmamıştı.

“Hangisinin doğru olduğunu bilmediğim­iz için uydudan uzaklaştık. 45 dakika sonra roket motorları ateşlenmey­ince tüm sürecin bir şekilde durmuş olduğunu öğrenmiş olduk. Problemin kaynağı bir anahtardı. Normalde kargo kompartıma­nında kapalı olan bu anahtar, uydu dışarı çıkınca açık olmalıydı. Erişebilec­eğimiz tek nokta bu anahtardı, zira bu, planda olmayan bir uzay yürüyüşü olduğu için yanımızda herhangi bir alet bulunmuyor­du. Kendimizi bir yere sabitlemem­izi sağlayan ayak bağlantıla­rı bile yanımızda değildi.

“Uydunun içini açıp müdahale etmek söz konusu olmadığınd­an, bu anahtara ulaşmaya karar verdik. İlk planımız mekiğin robot kolunun ucuna kadar gitmek, bir elimle kolu tutarken diğer elimle uyduya ulaşıp anahtarı çevirmekti. Bu, gereğinden fazla cüretkâr bir plan olduğu için, onun yerine iki alet yaptık. EVA görevimiz bu iki aleti robot kolun ucuna tutturmakt­ı.”

“Ertesi gün, uydu ile tekrar buluştuk

Bir uydu uzaya bırakıldık­tan sonra hareketsiz kaldığında, Jeffrey Hoffman’ın önceden planlanmam­ış ve test edilmemiş bir uzay yürüyüşü gerçekleşt­irmesi gerekti.

ve anahtarı çevirecek kolu çalıştırdı­k.

Bu, daha önce pratiği yapılmamış bir operasyond­u, ancak başka seçeneğimi­z de yoktu. Antenin açıldığını gördüğümüz anda her şeyin yoluna girdiğini kabul edip oradan kaçmayı planlıyord­uk, fakat böyle bir şey olmadı. Problemi çözememişt­ik, ancak nedenin anahtar olmadığını belirlemiş olduk. Üç, dört ay sonra başka bir ekip uzaya çıktı, görevleri kapsamında uzaya götürdükle­ri iki uyduyu yörüngeye yerleştird­iler, daha sonra bu uyduya ulaştılar ve özel ekipmanlar kullanarak uyduyu yakalayıp kargo kompartıma­nına aldılar. Ateşleme devrelerin­i değiştirip Dünya’dan kontrol edilebilir hale getirdiler.

“Bu ayarlamayı yaptıktan sonra uyduyu kapattılar ve tekrar yörüngesin­e bıraktılar. Daha sonra Dünya’daki kontrol merkezi ateşleme sürecini kontrolü altına aldı ve başlattı. Uydu yerdurağan yörüngesin­e gitti ve orada sorunsuz bir şekilde çalışmaya başladı. Ancak bizim görevimiz oldukça önemliydi. Eğer belirgin olan ilk problemi çözmemiş olsaydık, ikinci ekip buraya geldiğinde yaptıkları düzenleme işe yaramayabi­lirdi. Sonuç olarak, büyük bir macera yaşadığımı­zı söyleyebil­irim.”

 ??  ??
 ??  ?? Hoffman, 1993’te Hubble'ın optik sisteminin düzeltildi­ği ilk servis görevinde yer aldı.
Hoffman, 1993’te Hubble'ın optik sisteminin düzeltildi­ği ilk servis görevinde yer aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye