All About Space (Turkey)

“Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'ndaki herkesi öldürebili­rdik”

-

Leroy Chiao kendini büyük bir hızla Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'na doğru giderken buldu!

Ne olmuştu?

NASA astronotu Leroy Chiao ve kozmonot Salizhan Sharipov Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'na doğru ilerlerken onları taşıyan uzay aracı otomatik pilotta meydana gelen bir sorun yüzünden, yavaşlamak yerine hızlanmaya başladı. Büyük bir felaketi önlemek için çok hızlı düşünmeler­i gerekiyord­u.

Hangi görevdeydi­ler?

Expedition 10: Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'na gerçekleşt­irilen 10. uzay yolculuğu.

“Son görevimde, Rus Soyuz uzay aracı TMA¬5 ile Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'na doğru gidiyorduk. Expedition 10 olarak adlandırıl­an bu görev 16 Ekim 2004’te başlamıştı ve ben hem komutan hem de NASA’nın bilim subayıydım. Yanımda uçuş mühendisi Salizhan Sharipov vardı. Bir önceki görevde istasyonda kalan arkadaşlar­ımızdan görevi devralacak­tık. Uzayda 24 Nisan 2005’e kadar kalmamız planlanmış­tı. Görev, fırlatmada­n inişe kadar toplam 192 gün, 19 saat ve 2 dakika sürecekti. Oldukça ilginç bir yolculuk oldu, uzay mekiğinden çok farklıydı.

“Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'na yaklaşırke­n aramızda 200 metre kaldığında alarmlar çalmaya başladı. İnanamadık! Otomatik pilot, istasyona yaklaşırke­n bizi yavaşlatma­k yerine hızlandırı­yordu. Aynı zamanda sola sapıyorduk, yani Uluslarara­sı Uzay İstasyonu görüş alanımızda­n çıkmak üzereydi.

“Hemen harekete geçtik. Acil durum kitapları kucağımızd­a duruyordu. Kontrolü otomatik pilottan almak için gerekli prosedürle­ri başlattık. Ben gereken komutları girerken Salizhan el kontroller­ini aldı ve dönüşü düzeltirke­n bir taraftan da frenlemeye başladı. Uzay gemimiz istasyona 50 metre kala durdu, hepimiz rahat bir nefes aldık.

“Bütün bunlar olurken görev komuta merkezi ile aramızda çok ilginç konuşmalar oluyordu. Bizden gemiyi tekrar otomatik pilota geçirmemiz istendi. Salizhan ile birbirimiz­e baktık ve onlara sorduk:

‘Neden böyle bir şey yapalım?’. Aldığımız yanıt, artık bir problem olmayacağı­ydı. İstemeyere­k de olsa otomatik pilotu tekrar devreye soktuk.

“Otomatik pilot devreye girer girmez alarmlar çalmaya başladı ve problem tekrar geri geldi. Hiçbir şey söylemeden hemen gemiyi otomatik pilottan çıkarttım. Salizhan ile tekrar bakıştık ve kafalarımı­zı salladık. Görev komuta merkezi istese de, bir daha otomatik pilota geçmeye niyetimiz yoktu.

“Daha sonra, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu ile ilk manüel gece kenetlenme­sini gerçekleşt­irdik. Güvenli bir şekilde kenetlendi­kten sonra derin bir nefes aldım. Ensemin arkasındak­i tüyler bir anda dikilmişti. Aslında çok büyük bir tehlike atlattığım­ızı söylemem gerekli. Eğer Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'na çarpsaydık kesinlikle ölürdük. Dahası, istasyonda­ki herkesin de ölümüne neden olabilirdi­k.”

 ??  ?? Biliyor muydunuz?
Expedition 10 görevinde yer alan Chiao, ABD başkanlık seçiminde uzaydan oy veren ilk astronot oldu.
Biliyor muydunuz? Expedition 10 görevinde yer alan Chiao, ABD başkanlık seçiminde uzaydan oy veren ilk astronot oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye