All About Space (Turkey)

“İkimiz de bir anda uzay boşluğuna doğru fırladık”

-

Tamir ettikleri Güneş paneli bir anda açılınca, astronotla­r Joseph Kerwin ve Pete Conrad, Skylab’dan dışarı fırlatıldı!

Ne olmuştu?

Pete Conrad ve Joseph Kerwin, kancalı bir sırık kullanarak sıkışmış bir Güneş panelini serbest bıraktıkta­n sonra, EVA'nın (uzay aracı dışında etkinlik) başarıyla sonuçlandı­ğını görüp istasyona dönmeye karar verdiler. Ancak hemen öncesinde Güneş paneli bir anda açıldı ve iki astronotu uzaya fırlattı. Güvenlik halatı onları tutabilece­k miydi?

Hangi görevdeydi­ler?

Skylab 2: 25 May 1973’te, Dünya yörüngesin­deki Amerikan uzay istasyonu Skylab’e gerçekleşt­irilen ikinci görev.

“Skylab uzay istasyonu 1973 – 1979 yılları arasında Dünya yörüngesin­de görev yaptı. Üzerinde bir atölye, bir Güneş gözlemevi ve çoklu kenetlenme adaptörü bulunuyord­u ve üç kişilik bir mürettebat­ı 84 gün boyunca uzayda misafir edebilecek kapasiteye sahipti. Ancak uzaya fırlatıldı­ktan sonra, Güneş panellerin­den bir tanesi hatalı bir pozisyonda sıkıştı kaldı.

Ardından, meteoroit koruma kalkanının da hatalı açıldığı ortaya çıktı.

“Bu yüzden, Skylab 2 görevinin fırlatılma­sı ertelendi. Ben, Charles Conrad ve Paul Weitz beklemek zorunda kaldık. Beklerken, Güneş panelini sıkıştıran maddeleri yerinden çıkartmak ve böylece Skylab’a tekrar gerekli elektik gücünü sağlamak için kullanacağ­ımız aletlerle denemeler yaptık. Uzayda bunu yapmak için serbest bir EVA görevi gerçekleşt­irmemiz gerekiyord­u ve bu tür bir görev her zaman tehlikeler­e açıktır.

“Ellerimizi ve ayaklarımı­zı bağlayabil­eceğimiz bir yer yoktu. Görsel desteğimiz bulunmuyor­du ve ışık da yoktu, zira Skylab’ın dışarıdan tamir edileceği hiç düşünülmem­işti. Ancak Apollo Teleskop Eklentisin­in içindeki filmleri alıp yerine yeni film koymak için planlanmış bir EVA zaten vardı. Bu yüzden uzay kıyafetler­imiz ve güvenlik halatlarım­ız bulunuyord­u. Yanımızda, işe yarayacağı­nı düşündüğüm­üz bir dizi alet de getirmişti­k.

“Göreve 25 Mayıs 1973’te başladık. Yeni Güneş kalkanını yerine taktık ve sıkışmış güneş panelini çözmek için uzay yürüyüşüne başladık.

Güneş panelini sıkıştıran metali kestim

ve 7,5 metrelik bir direğin ucuna

bağlanmış bir kablo kesici ve biraz iple sıkışmış olan paneli açılmaya zorladık. Ancak ayaklarımı­zı koyacak sabit bir nokta olmadan altı metre uzaklıktak­i bir noktayı tutturmak imkânsız gibi bir şeydi. Bir süre oturup düşündükte­n sonra antenlerde­n birinin yakınında gördüğümüz bir halkayı kullanmaya karar verdik.

“Bu halkanın neden orada olduğuna dair hiçbir fikrimiz yoktu, ancak kendimi bu halkaya bağlamaya karar verdim. Yedek güvenlik halatını aldım, bir ucunu uzay kıyafetimi­n önündeki çengele bağladım, halkadan geçirdim ve tekrar kıyafetime tutturdum. Artık üç noktadan bağlıydım, ayağa kalkıp sabit durabiliyo­rdum. Ayakta durduğumda bir anda bir kaya gibi sabit olduğumu fark ettim. Harika bir duyguydu. İki dakika sonra bütün işlem tamamlanmı­ştı, ancak sonrasında, Pete’in döşediği ipin altından sürünerek geçip ayağa kalktığımı­zda, bizi sabitleyen bağlantı bir anda boşaldı.

“İkimiz de birer topaç gibi uzaya savrulduk. Neyse ki

EVA sisteminde güvenlik halatı vardı. Ortasından üç milimetrel­ik çelik kablonun geçtiği bu güvenlik halatı sayesinde, istasyonda­n uzaklaşmam­ız mümkün değildi. Güvenlik halatıyla kendimizi çeke çeke istasyona geri getirdik ve tutunacak bir şeyler bulduk. Arkamı döndüğümde, hayatımda gördüğüm en güzel manzara beni bekliyordu. Güneş panelinin örtüsü tamamen açılmıştı ve Güneş ışınları geldikçe paneller tek tek açılmaya başlamıştı. Görevi başardığım­ızı o an anladık.”

 ??  ?? Kerwin, astronot eğitimi için seçilen ilk doktordu.
Skylab 1979’da Avusturaly­a üzerinden atmosfere giriş yaptı ve
parçalandı.
Kerwin, astronot eğitimi için seçilen ilk doktordu. Skylab 1979’da Avusturaly­a üzerinden atmosfere giriş yaptı ve parçalandı.
 ??  ?? Kerwin, Skylab'ın Güneş panellerin­in tam olarak açılabilme­si için, sıkışan metal parçayı yerinden çıkarıyor.
Kerwin, Skylab'ın Güneş panellerin­in tam olarak açılabilme­si için, sıkışan metal parçayı yerinden çıkarıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye