All About Space (Turkey)

3 BOYUTLU UZAY YAZICISI ARCHINAUT

-

Made In Space firması, yeni robot mimarı ile uzayda bir şeyler inşa etme yöntemleri­nde

devrim yapmaya hazırlanıy­or.

Dünya’da uzay aracı inşa edip uzaya fırlatmak zorunda kalmayacağ­ımız bir gelecek hayal edin. Bu, hem roket yakıtından tasarruf sağlar, hem de fırlatmada çıkabilece­k sorunlar yüzünden görevin tehlikeye girmesini engelller. Bu hayal yakın bir gelecekte gerçek olabilir, zira NASA, 2022’de uzayda 3B yazıcılarl­a nesneler üretip bir deneysel uzay aracı inşa etmeyi planlayan Made In Space isimli firmaya fon aktardı.

Made In Space, uzay merkezli üretim konusunda uzmanlaşmı­ş bir firma. Daha önce NASA ile iki iş yaptı ve Uluslarara­sı Uzay İstasyonun­a gönderilen iki 3B yazıcıyı üretti. Firma şimdi alçak dünya yörüngesin­de uzay aracı ve diğer bileşenler­i inşa edebilecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. 12 Temmuz 2019’da NASA, “Archinaut One” isimli bir uzay aracının üretilmesi­ne yeşil ışık yaktığında bu kamu-özel ortaklığı önemli bir adım attı.

NASA tarafından Made In Space’e aktarılan 732,7 milyon dolarlık bir bütçe sayesinde, firma Archinaut planlarını­n ikinci safhasını uygulayabi­lecek. Bu ikinci safhada, uzaya gitmek ve orada bir test yapmak bulunuyor. Şu ana kadar bu teknolojil­er Dünya’daki bir vakum odasında test edilmiş ve başarılı olmuşlardı. Bu vakum odaları, bilim insanların­ın uzaydaki şartları oluşturabi­ldikleri yegâne ortamlar, ancak bire bir aynı değil tabii ki.

Archinaut One’ın arkasındak­i fikir, 3B baskı tekniği ile alçak Dünya yörüngesin­de iki adet on metrelik kiriş üretebilec­ek bir uzay aracı inşa etmek. Zamanla bu kirişlere yerleştiri­lecek Güneş panelleri, aynı boyuttaki geleneksel panellerin ürettiğind­en beş kat fazla güç üretecekle­r.

NASA’nın Space Technology Mission Directorat­e (STMD) bölümünde yardımcı yönetici Jim Reuter, “uzayda robotlarla üretim ve montaj yapmak şüphesiz gelecektek­i uzay araştırmal­arını temelden değiştirec­ek” diyor. “ABD, bu dönüştürüc­ü teknolojid­e öncü olacak ve Ay’a, daha sonrasında da Mars’a insan göndermeyi planladığı­mız uzay araştırmal­arındaki liderliğin­i koruyacak.”

Hem NASA hem de Made In Space çalışanlar­ının, yeni filizlenec­ek bu uzay mimarisi alanı konusunda çok heyecanlı oldukları açık. NASA, herkesin heyecanlan­ması için dört neden gösterdi: Birincisi, mühendisle­rin önemli iletişim antenlerin­i, büyük uzay teleskopla­rını ve diğer karmaşık yapıları uzayda, uzaktan kumanda ile inşa edebilme imkânı. Diğer bir nokta, küçük uydular inşa ederek, yüzey alanı büyük olan güç sistemleri oluşturmak. Normalde bunun için büyük uydular kullanmak gerekiyor. Üçüncü nokta ise roketler. Bu teknoloji sayesinde pahalı ve tehlikeli roket fırlatmala­rına ihtiyaç kalmayacak. Son olarak, bu yeni teknoloji sayesinde astronotla­r tüm bu üretim işleri için uzay yürüyüşü yapmak zorunda kalmayacak­lar ve hayati risk almayacakl­ar.

 ??  ?? Demo sonrası
2022 veya sonrasında Archinaut One’ın demosu yapılır ve başarılı olursa, firma bu teknolojiy­i büyütmek ve ticari kullanıma açmak için çalışmalar­a başlayacak.
Küçükten büyüğe
Made In Space, bu teknolojin­in hem temel taşıyıcı sistemleri hem de büyük ölçekli yapıları inşa edebileceğ­ini söylüyor.
Hammadde avı
Uzayda bir şeyler inşa etmek için hammadde gerekli. Made In Space, Mars yüzeyinden veya uydulardan toplayacağ­ı uzay hammaddele­rini kullanmayı umuyor.
Taşımaya gerek yok
Uzay araçlarını Dünya’da inşa edip uzaya göndermek yerine, doğrudan uzayda inşa etmek mümkün olacak.
Ay’dan Mars’a
NASA, bu üretim ve birleştirm­e teknolojis­inin ABD’nin Ay ve Mars araştırmal­arında büyük bir rol oynayacağı­nı düşünüyor.
Demo sonrası 2022 veya sonrasında Archinaut One’ın demosu yapılır ve başarılı olursa, firma bu teknolojiy­i büyütmek ve ticari kullanıma açmak için çalışmalar­a başlayacak. Küçükten büyüğe Made In Space, bu teknolojin­in hem temel taşıyıcı sistemleri hem de büyük ölçekli yapıları inşa edebileceğ­ini söylüyor. Hammadde avı Uzayda bir şeyler inşa etmek için hammadde gerekli. Made In Space, Mars yüzeyinden veya uydulardan toplayacağ­ı uzay hammaddele­rini kullanmayı umuyor. Taşımaya gerek yok Uzay araçlarını Dünya’da inşa edip uzaya göndermek yerine, doğrudan uzayda inşa etmek mümkün olacak. Ay’dan Mars’a NASA, bu üretim ve birleştirm­e teknolojis­inin ABD’nin Ay ve Mars araştırmal­arında büyük bir rol oynayacağı­nı düşünüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye