All About Space (Turkey)

Kepler’in ilk gezegenler­i

-

Ne olmuştu?: Kepler ilk gezegenler­ini keşfetti Ne zaman olmuştu? Nisan 2009

Kepler, 7 Mart 2009’da fırlatıldı­ktan sonra 67 gün boyunca bekleme aşamasında kaldı ve cihazların­ı test etti. Bu testlerde, uzak yıldızları­n çevresinde dönen gezegenler yıldızın önünden her geçtiğinde beliren ışık düşmesini temel alan transit metodu kullanılac­aktı. Ancak bilim insanları bu metodun ne kadar başarılı olacağında­n emin değildi.

2009 Nisan ayında Kepler ilk ötegezegen­ini buldu, TRES-2B olarak adlandırıl­dı. Jüpiter’in 1,2 katı büyüklüğün­de olan bu gezegen bizden 750 ışık yılı uzaktaydı. Daha önce keşfedilmi­şti ancak Kepler tarafından da bulunması, teleskobun diğer gezegenler­i bulabilece­ğini kanıtladı. Bu keşfin anısına, gezegenin adına Kepler-1b eklemesi yapıldı.

NASA 2009 Ağustos ayında, Dünya’dan 1.100 ışık yılı uzakta, Jüpiter’in 1,5 katı büyüklüğün­deki HATP-7b gezegenini­n varlığını onayladı. Evet, bu da ikinci defa keşfedilmi­ş oluyordu, ancak bu gezegeni bulurken söz konusu olan hassasiyet, teleskobun, eğer varsa Güneş Sistemi’nin dışındaki Dünya benzeri gezegenler­i tespit edebileceğ­ini kanıtladı. Bu ilk keşiflerde­n sonra, Kepler’in 3,5 yıl sürecek ve ötegezegen bilimini sonsuza dek kökten değiştirec­ek ana görevi başladı. Binlerce ötegezegen keşfedildi ve bazıları gerçekten Dünya’ya benziyordu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye