All About Space (Turkey)

Az kalsın ölüyordu!

-

Ne olmuştu?: Kepler’in ikinci reaksiyon çarkı bozuldu

Ne zaman olmuştu?: Mart 2013

2013 Mart ayında Kepler görevi büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. Teleskobun dört reaksiyon çarkından ikincisi bozuldu. Bu çarklar aslında teleskobu uzaktaki yıldızlara yöneltmek için çeviren jiroskopla­r.

Teleskobun çalışabilm­esi için bu dört çarktan üçü yeterli oluyordu. 2012’de bir çark bozulmuştu, 2013 Mart ayında ikincisi de bozulunca tam bir felaket oldu. Aylarca test yapan bilim insanları teleskobun bir daha tam olarak eski çalışır haline dönemeyece­ğini tespit etti. Ancak ümitler kaybedilme­mişti. Bu sorunu gidermek için ilginç bir çözüm geliştirdi­ler. Güneş’in radyasyonu­nun basıcını, üçüncü çark olarak kullandıla­r.

Bunu yaptıktan sonra, teleskobun artık sadece süpernova veya daha büyük olayları gözlemleye­bileceği düşünülürk­en, 2014’te toplanan veriler arasında gizlenen bir ötegezegen olduğunu fark ettiklerin­de oldukça şaşırdılar. İki yıl sonra teleskop için yeni bir görev onaylandı. K2 veya “ikinci ışık” adı verilen bu görevden sonra ötegezegen avı kaldığı yerden devam edebildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye