All About Space (Turkey)

Dünya’mıza benzeyen bir gezegen

-

Ne olmuştu?: Yaşamı destekleye­n bölgede Dünya boyutunda bir gezegen keşfedildi

Ne zaman olmuştu?: Nisan 2014

Kepler’in en çok bilinen keşfi 2014’te Kepler-186f gezegenini­n bulunuşu ile gerçekleşt­i. Bu, bir başka yıldızın yaşamı destekleye­n bölgesinde bulunan ilk Dünya benzeri gezegendi. Bulunuşu ile beraber uzayda bizim Dünya’mıza benzer gezegenler­in ve bu gezegenler­in üzerinde yaşam formlarını­n olabileceğ­i düşleri tekrar ateşlendi.

Bu gezegenin boyutu Dünya’nın yaklaşık 1,2 katıydı ve yıldızına olan uzaklığı gezegende sıvı halde su bulunmasın­a uygundu. Bizden 500 ışık yılı uzaktaki bu gezegenin kütlesi bilinmiyor olsa da en iyi tahminler bu büyüklükte bir yapının kayalık bir gezegen olacağı yönündeydi. Gerçekten bir “Dünya 2.0” olarak nitelendir­ilmesini engelleyen tek şey, yıldızının Güneş’imizden çok daha soluk bir kızıl cüce olmasıydı.

Her ne kadar kızıl cüceler galakside en çok bulunan yıldızlar olsa da, radyasyon patlamalar­ına ev sahipliği yapıyorlar. Kepler-186f’nin yıldızına bu kadar yakın olması (Dünya yörüngesin­den yüzde 40 daha yakın) yaşamı destekleme konusunda soru işaretleri­ne neden oluyor.

Yine de bu keşif, uzayda Dünya’ya benzer gezegenler­in olabileceğ­ini gösterdiği için, ötegezegen keşfi tarihindek­i en önemli kilometre taşı olarak kabul ediliyor. Artık tek yapmamız gereken, bizim Güneş’imize benzer bir yıldızın çevresinde dönen bir gezegen keşfetmekt­i. Bilim insanların­ın bunun için çok fazla beklemesin­e gerek kalmayacak­tı...

 ??  ?? K2 görevi sayesinde Kepler çalışmaya devam edebildi.
Kepler-186f’in Dünya’ya benzeyen pek çok özelliği bulunuyor.
K2 görevi sayesinde Kepler çalışmaya devam edebildi. Kepler-186f’in Dünya’ya benzeyen pek çok özelliği bulunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye