All About Space (Turkey)

Gezegen Karmaşası

-

Ne olmuştu?: Kepler bir seferde en çok sayıda gezegen buldu

Ne zaman olmuştu?: Mayıs 2016

Kepler’in bir gezegenin varlığını onaylaması için o gezegenin yıldızının önünden üç geçişini tespit etmesi gerekiyor. Daha az sayıda geçiş yapmış tüm gezegenler “gezegen adayı” olarak sınıflandı­rılıyor. Bu yüzden Dünya benzeri gezegenler­i bulmak oldukça zor, zira üç geçiş üç yıldan fazla sürebiliyo­r.

2016 Mayıs ayında NASA, Kepler verilerind­e tüm zamanların en fazla sayıda gezegenini­n bulunduğun­u duyurdu. Toplamda 1.284 onaylanmış gezegen ve 1.327 gezegen adayı açıklandı. Bu rakamla, Kepler’in o ana kadar bulduğu onaylanmış gezegen sayısı neredeyse iki katına çıkmış oluyordu. Bu olay, aday gezegenler­in gerçekten gezegen olduğunu tespit etmek için kullanılan ve otomatik hesaplamal­ar içeren yeni bir istatistik analiz metodu sayesinde mümkün oldu.

Bu büyük gezegen yumağı içinde yaklaşık 550 tanesinin Dünya benzeri kayalık gezegenler olduğu düşünülüyo­r, dokuz tanesi ise yıldızları­nın yaşamı destekleme olasılığı olan bölgesinde dönüyor. Yaşanabili­r gezegen sayısı böylece 21’e çıkmış oldu. Bu duyuru aslında uzayda keşfedilme­yi bekleyen ne kadar çok gezegen olduğunu gösteriyor.

 ??  ?? Kepler, evrene bakışımızı büyük ölçüde genişletti.
René Heller, astrofizik­çi, Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü
452b Dünya’ya çok benziyor, ancak boyutu
1,5 kat daha büyük.
Kepler, evrene bakışımızı büyük ölçüde genişletti. René Heller, astrofizik­çi, Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü 452b Dünya’ya çok benziyor, ancak boyutu 1,5 kat daha büyük.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye