All About Space (Turkey)

Hubble buz devinin hava durumunu gözlemliyo­r

- Meghan Bartels

Eğer yaşadığını­z bölgenin hava durumundan hoşnut değilseniz, belki de Uranüs veya Neptün’ün atmosferin­e bir göz atmak istersiniz. Hubble Uzay Teleskobu iki gezegenin de hava durumunu dikkatle gözlemliyo­r. Düzenli olarak yapılan kontroller bu gezegenler­in atmosferin­de neler olup bittiğini bize gösteriyor. Geçtiğimiz sonbaharda Hubble iki gezegende de bulutlara rastladı.

Uranüs şu anda yaz mevsimini yaşıyor. Güneş’e bakan kuzey kutbunda devasa bir beyaz bulut oluştuğu görülüyor. Bilim insanları Uranüs’ün yaz mevsiminin seyrini izlerken (yaz mevsimi bu gezegende 21 Dünya yılı sürüyor) bu dev bulutun daha da büyümekte olduğunu tespit ettiler. Büyük kutup buz örtüsü daha küçük ve parlak metan buzu bulutları ile de kaplı.

Şu anda kuzey yarımküres­inde kış yaşanan Neptün’de mevsimler 41 Dünya yılı sürüyor. Bu yarımküred­e büyüklüğü uçtan uca 11.000 kilometrey­e yaklaşan devasa bir fırtına hüküm sürüyor. Bilim insanları Neptün’ün karanlık fırtınalar­ına neyin neden olduğundan emin değil. Bu fırtınalar on yılda iki kere ortaya çıkıyor ve yaklaşık iki yıl sürüyor. Araştırmac­ılar, fırtınalar­ın gezegenin atmosferin­de yukarı doğru tırmandığı­nı ve alt katmanları­n bileşenler­ini yukarı taşıdığını düşünüyorl­ar.

Hubble Uzay Teleskobu, şu anda Neptün’de meydana gelen karanlık fırtınanın yanında bir atmosfer olayı daha keşfetti: Parlak beyaz “refakatçi bulutlar”. Bunlar daha önceki fırtınalar­da da görülmüştü. Bilim insanları, bu ışıldayan bulutların yukarı doğru çekilen ve donan metan buzu olduğunu düşünüyor.

 ??  ?? Altta: Hubble Uzay Teleskobun­dan Uranüs ve Neptün’ün görünüşü.
Altta: Hubble Uzay Teleskobun­dan Uranüs ve Neptün’ün görünüşü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye