All About Space (Turkey)

Evrenin kusuru

Dünya’dan uzaklaştık­ça evren tamamen farklı görünüyor olabilir.

-

İnce yapı sabiti

Dünya’da alfanın değeri, yaşamın var olabilmesi için tam doğru seviyede. Daha yüksek olsaydı atomlar dağılırdı, daha düşük olsaydı moleküler bağlanma mümkün olmazdı.

Dünya’daki alfa

Dünya’da alfanın değerini büyük bir hassasiyet derecesi ile biliyoruz. Bir bölü alfa 137,035999074’e eşit. Deneysel hata payı ise 0,000000044.

6 milyar yıl önce

İlk sonuçlara göre, 12 ila 6 milyar yıl arasında alfa milyonda altı parça arttı.

10 milyar yıl önce

2011 ve 2012’de elde edilen sonuçlar, 10 milyar yıl öncesine baktığımız­da alfanın 100.000'de bir parça sapabilece­ğini göstermişt­i.

Alfayı ölçmek

Evrenin farklı bölgelerin­deki alfa değerini öğrenmek için uzak kuasarlar gibi nesnelerde­ki emilme dalga boyunu ölçebiliri­z.

Neredeyse 14 milyar yıl önce

Bu kadar geçmişe baktığımız­da evrendeki ilk ışığı incelemiş oluyoruz. Ne kadar uzağa bakarsak alfanın farklı olduğuna dair o kadar çok ipucu buluyoruz.

300 kuasar

2010’da uzaktaki 300 kuasarı inceleyen bir çalışmanın sonuçları, alfanın evrende belli bir eksen üzerinde farklı yerlerde farklı değerler aldığının ipuçlarını verdi.

Bu ne anlama geliyor?

Eğer alfa, evrenin farklı yerlerinde farklı değerler alıyorsa, kuantum hakkındaki tüm teorilerim­iz ve parçacık fiziğinin Standart Modeli hatalı olabilir.

 ??  ??
 ??  ?? Very Large Telescope’un ev sahibi olan Paranal Gözlemevin­in üzerinde Samanyolu.
Very Large Telescope’un ev sahibi olan Paranal Gözlemevin­in üzerinde Samanyolu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye