All About Space (Turkey)

Yazılım mühendisli­ği süreçleri günümüzde Apollo dönemine göre daha mı iyi?

-

Hem evet, hem hayır. Apollo’dan önceki dönemlerde alınan derslerden yola çıkarak çok fazla araştırma yapmıştık. Açık olan tek şey, o günlerde bile geleneksel yaşam döngüsünün kullanıldı­ğı ve sürekli “bu, yazılımın doğasında var. Her zaman bir problem olacaktır” denmesi. Bir sorunu çözmek için test etmekten başka yolumuz yok. Kodları girerken hatalar yapılıyor. Testlerde bu hatalar tespit ediliyor ve kodlar silinip yenileri ekleniyor. Bu, aslında çok pahalı bir süreç.

Günümüzde yazılım üreten insanlarla konuştuğun­uzda, 50 yıl önceki problemler­in aynısını yaşadıklar­ını duyuyorsun­uz.

Her zaman da aynı nedeni öne sürüyorlar: “Yazılımın doğası böyle. Yapacak bir şey yok.” Süreç içerisinde işleri bu tür problemler­le karşılaşma­dan yapmanın iyi bir yolu olduğunu öğrendik. Ancak bunun eğitimi gerekli ve yazılım mühendisle­ri iş yapma tarzlarını tamamen değiştirme­k zorundalar.

Bu belki de günün birinde gerçekleşe­cek, ancak epey zaman alacak gibi görünüyor.

 ??  ?? Margaret Hamilton, NASA’nın Apollo uzay aracının bilgisayar yazılımını­n geliştiril­mesine yardımcı olmuş bir bilim insanıdır.
Margaret Hamilton, NASA’nın Apollo uzay aracının bilgisayar yazılımını­n geliştiril­mesine yardımcı olmuş bir bilim insanıdır.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye