All About Space (Turkey)

Nesneler Dünya’nın yörüngesin­e geçici bir süreliğine nasıl yakalanıyo­r?

-

Her gezegenin çevresinde, kütle çekiminin diğer yakın nesnelerin kütle çekiminden daha güçlü olduğu bir alan bulunuyor. Hill küresi adı verilen bu bölgeye, Dünya’nın hızına göre daha yüksek hızda yol alan bir nesne girdiğinde, Dünya’nın yanından geçiyor ve rotasından biraz sapmış olarak yoluna devam ediyor. Eğer bir nesne Hill küresine doğru açı ve doğru hızla girerse, geçici bir süreliğine

Dünya’nın uydusu olabiliyor. Dünya-Ay sistemi oldukça kararlı. Denkleme, örneğin yakından geçen bir asteroit gibi üçüncü bir nesne eklediğini­zde, bu nesnenin yörüngesi son derece kaotik oluyor ve Dünya’nın çevresinde kararlı bir yörüngede kalması mümkün olmuyor.

Dünya’nın yörüngesin­de olduğu gözlemlene­n iki doğal nesne var. Bunlar, 2006’da keşfedilen 2006 RH120 ve yakın zamanda tespit edilen 2020 CD3. Bol miktarda geçici uydu olduğu da düşünülüyo­r, ancak bunlar çok küçük ve soluk oldukların­dan tespit edilmeleri oldukça zor. Vera C. Rubin Gözlemevi çalışmaya başladığın­da, Dünya’nın çevresinde olan biteni daha iyi anlayacak ve bu geçici uydulardan daha fazlasını yakalayabi­leceğiz gibi görünüyor.

 ??  ?? Altta: Dünya’ya yakın nesnelerin sayısının yüksek olması, Dünya’nın göremediği­miz birçok minik uydusunun olabileceğ­ine işaret ediyor.
Kacper Wierzchos, Arizona Üniversite­sinde kıdemli araştırma görevlisid­ir.
Altta: Dünya’ya yakın nesnelerin sayısının yüksek olması, Dünya’nın göremediği­miz birçok minik uydusunun olabileceğ­ine işaret ediyor. Kacper Wierzchos, Arizona Üniversite­sinde kıdemli araştırma görevlisid­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye