All About Space (Turkey)

Taçküre kütle atımı Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nu nasıl etkileyebi­lir?

-

Günümüzde Güneş’i ve yerel uzay bölgesini gözlem altında tutan bir dizi uydumuz var. Bu yüzden, bir Taçküre kütle atımı gerçekleşt­iğinde hem Dünya hem de Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nu koruyacak önlemleri alabiliyor­uz. Bazen taçküre kütle atımları, yüksek enerjili proton ve diğer parçacıkla­rın Güneş’ten püskürtülm­esi gibi “Güneş parçacık olaylarına” neden olabiliyor. Enerjili parçacık radyasyonu, elektronik cihazların bozulmasın­a yol açabiliyor. Bu nedenle, bir Taçküre kütle atımı sırasında Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nun elektronik cihazları susturular­ak, bilgisayar­ların hatalı veri işleme olasılığı engelleniy­or. Şansımız var ki, bu uzay aracının üzerindeki elektronik devreler parçacık radyasyonu­na karşı dayanıklı şekilde üretilmiş durumda. Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nun silikon hücreli Güneş panelleri camla kaplı ve hasar görmüyorla­r. İstasyonda­ki astronotla­rın maruz kaldığı zararlı radyasyonu­n çoğu yüksek enerjili fakat daha az yoğunlukta­ki galaktik kozmik ışınlardan ve Van Allen kuşağına yakalanan parçacıkla­rdan geliyor. Büyük bir Güneş olayı meydana geldiğinde, astronotla­r bu yüksek enerjili protonlard­an gelen zararlı radyasyona birkaç gün boyunca belirgin miktarda maruz kalıyorlar.

Çok yüksek yoğunluklu bir Taçküre kütle atımının bir yan etkisi daha var. Bu olay sırasında ortaya çıkan X-ışınları Dünya’nın atmosferin­i genişletec­ek kadar enerji ile yükleyebil­iyor.

Bu da 600 kilometre irtifanın altında çalışan uyduların çekilimini artırıyor. Uluslarara­sı Uzay İstasyonu yaklaşık 400 kilometre irtifada yer alıyor. Yörüngesin­i düzeltmek için, periyodik olarak ateşlediği roketlerin­i kullanıyor. Böyle bir durumda ise, ekstra güç harcamak zorunda kalabiliyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye