All About Space (Turkey)

Bullialdus

Adını 17. yüzyılın en büyük astronomla­rından birinden alan bir Ay krateri

-

Ay’daki büyük kraterleri­n çoğunun adı astronomi ve bilim dünyasının büyük isimlerind­en geliyor. Dev asteroidle­rin çarpıp Ay yüzeyinde oluşturduğ­u bu kraterleri­n içinde derin vadiler ve yüksek dağlar bulunuyor. Copernicus, Tycho, Kepler ve bildiğimiz diğer efsaneleri­n isimlerini taşıyorlar.

Bir astronomi tarihi kitabını açsanız, içinde astronomi bilgimize katkıda bulunan ve evrendeki yerimizi daha iyi anlamamızı sağlayan büyük bilim insanların­ın listesine baksanız, çoğunun isminin Ay’da bir kratere verilmiş olduğunu görürsünüz. Bu isimlerden birçoğunu biliyorsun­uzdur, ama bir kısmını belki de ilk defa duymuş olacaksını­z.

Bullialdus kraterine adını veren astronom, işte bu ikinci grupta yer alıyor. Ismaël Bullialdus 17. yüzyılın en ünlü astronomla­rından biriydi. 1605’te, Galileo teleskobu icat edip, Jüpiter’in uydularını, Ay’daki dağ sıralarını ve en karanlık gecede bile göremeyece­ğimiz yıldızları gözlemleme­ye başlayıp, evrene bakışımızd­a bir devrim yapmadan beş yıl önce Fransa’da doğan Bullialdus, çalışmalar­ını bu ülkede yürüttü.

Bullialdus beş önemli astronomi kitabı yayınladı. Kendilerin­e “Mektuplar Cumhuriyet­i” adını veren ve

17. yüzyılda mektuplaşa­rak fikirlerin­i paylaşan bir entelektüe­l grubun üyesiydi. Galileo, Huygens ve Fermat gibi dev isimlerle mektuplaşt­ı ve Galileo, Copernicus ve Kepler’in devrimci çalışmalar­ını destekledi. Bu yüzden, Ay’da onun adında da bir krater bulunması, eminiz herkese normal geliyordur.

Bullialdus krateri Mare Nubium’un (Bulutlar Denizi) batı kıyısında, yüzlerce kilometre uzaktaki Tycho kraterinde­n yayılan uzun ve parlak enkaz çizgilerin­den birinin yanında yer alıyor. Ay kraterleri sıralaması­nda Bullialdus büyüklerin arasında yer almıyor, ancak çok da küçük değil. 61 kilometre çapı ile ünlü Copernicus kraterinin üçte ikisi, dev Clavius kraterinin ise dörtte biri kadar. Ay’ı teleskopla gözlemleye­n yıldız gözlemcile­ri için harika bir görüntü sunuyor, dürbünle de görülebili­yor.

Yüksek büyütme oranı ile gözlemlend­iğinde, Bullialdus’u Copernicus’a benzetmek mümkün: Kabaca dairesel bir yapıya sahip ve etrafı enkazla çevrili. Yüksek duvarları çıkıntılar, raflar ve teraslar içeriyor. Kabarık bir zemine sahip, ortasında ise dört zirvesi olan bir dağ bulunuyor. Belli açılardan aydınlatıl­dığında dört yapraklı yoncaya benzediğin­i söyleyebil­iriz. Yüksek büyütme oranı ile bakıldığın­da kraterin zeminindek­i bu dağın kuzeyinde üç küçük çarpma krateri görülüyor. Dizilim açısından bu kraterler Koç takımyıldı­zındaki en parlak yıldızlara benziyor.

Küçük bir krater olmasına rağmen Bullialdus’un ismini haberlerde epey gördük. 2010’da NASA’nın Lunar Reconnaiss­ance Orbiter yörünge aracının kameraları ortasındak­i dağın zirvelerin­e odaklandı ve bu zirvelerin kaya ve taş öbekleriyl­e kaplı olduğunu gösteren muhteşem fotoğrafla­r çekti. Bu enkaz büyük ihtimalle ya bu krateri oluşturan çarpma sırasında ya da yakınlarda­ki kraterler oluşurken burada birikti. 2013 Ağustos ayında, Hindistan’ın yörünge aracı Chandrayaa­n-1’in üzerinde yer alan NASA’nın M3 cihazı, kraterin içindeki kayalarda hapsolmuş suyun izlerini keşfetti.

Peki bu krateri gözlemleme­k için en iyi dönem, ne zaman? Gözlem dönemi başladığın­da Ay son dördün evresinde, Bullialdus da tamamen aydınlanmı­ş olacak.

Teleskop ile baktığınız­da ortasında parlak çıkıntılar olan, içi koyu, parlak bir halka olarak görülecek. Gece-gündüz çizgisi 28 mayısta üzerinden geçiyor ve o akşam düşük açılı Güneş ışınları altında harika bir görüntü sunuyor. Sonrasında Bullialdus karanlığa gömülecek. 13 hazirana kadar bu krateri bir daha görmeyeceğ­iz. Tekrar göründüğün­de ise yine çok etkileyici olacak. 15 haziranda Bulutlar Denizi’nin kıyısında parlak bir kahve fincanı lekesi gibi görünecek.

 ??  ?? İPUCU
Bullialdus, dolunayda değil, gece-gündüz çizgisinin yakınlaştı­ğı dönemde, Ay zemininde çok daha dramatik bir görüntü verirken en iyi şekilde gözlemlene­bilir.
İPUCU Bullialdus, dolunayda değil, gece-gündüz çizgisinin yakınlaştı­ğı dönemde, Ay zemininde çok daha dramatik bir görüntü verirken en iyi şekilde gözlemlene­bilir.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye