All About Space (Turkey)

Preservera­nce için hazırlanın

30 Temmuz’da fırlatılac­ak olan NASA’nın yeni keşif aracı, kızıl gezegene insanlı keşiflere hazırlandı­ğımız süreçte, geçmiş mikrobiyal yaşamın izlerini aradığı gibi, kaya ve toprak örnekleri toplayacak.

- Lee Cavendish

30 Temmuz’da fırlatılac­ak olan NASA’nın yeni keşif aracı

NASA’nın yeni Mars keşif aracı Perseveran­ce (Azimli) ile tanışın. Bu yeni nesil keşif aracı ataları sayılan Sipirit, Opportunit­y ve Curiosity olarak da bilinen Mars Bilim Laboratuva­rı (MSL)’nın başarıları üzerine inşa edildi. Tüm bu robot kaşifler kapı komşumuz olan Mars’ı ve diğer dünyaların geçmiş biyolojisi ve jeolojisin­i anlamamız üzerine çalıştılar. Şimdi, Mars 2020 görevinin keşif aracı olan Perseveran­ce önceki araçlardan daha da fazlasını yapmak üzere gidiyor.

Mars 2020 görevi için planlanan fırlatma tarihi 30 Temmuz 2020, ancak herhangi bir problem olmasına karşın fırlatma penceresi 5 Ağustos 2020’ye kadar açık kalacak. Fırlatma, daha önce Curiosity ve InSight araçlarını­n da fırlatması­nı gerçekleşt­iren Atlas V 541 roketi ile Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden yapılacak. Ancak Perseveran­ce yalnız seyahat etmeyecek. Perseveran­ce ile birlikte türünün ilk örneği olan ve Ingenuity (Maharetli) adı verilen bir Mars helikopter­i gönderilec­ek. Fırlatmada­n sonra ikili yaklaşık 6 ay boyunca Mars’a seyahat edecek ve her şey yolunda giderse 18 Şubat 2021’de Jezero kraterine iniş yapacaklar. Jezero krateri Mars ekvatorunu­n hemen kuzeyinde kalan Isidis Plantia’nın batı ucunda yer alıyor.

Tüm ekibin nefesini tutarak beklediği, aracın atmosfere giriş yaptığı, alçaldığı ve yüzeye indiği ‘7 dakikalık korkulu bekleyiş’in ardından, Perseveran­ce bir Mars yılı (687 gün) sürecek birincil görevlerin­e başlayacak. Tüm bu süre zarfında Perseveran­ce; Mars yüzeyini geçmiş yaşam belirtiler­ini bulmak için tarayacak, insanlı keşifler için hazırlık araştırmal­arı yapacak ve gelecekte Dünya’ya gönderilme­k üzere kaya örnekleri toplayacak.

“Perseveran­ce şimdiye kadar gönderdiği­miz keşif araçları arasında en donanımlı ve en karmaşık olanı.

Perseveran­ce kaya örnekleri üzerinde geçmiş yaşam izleri aramak konusunda kendisini eski araçlardan çok daha uygun yapan güncel bilimsel ekipmanlar­a sahip.” diye açıklıyor, Mars 2020 görevinin proje uzmanı yardımcısı Dr. Kathryn Stack Morgan. “Daha önceki araçlar Mars kayaları üzerinde fırçalama, kazıma ve delme gibi işlemler yapmış olsa da Perseveran­ce kaya örnekleri toplayıp saklayacak olan ilk keşif aracı olacak. Perseveran­ce’ın örnek saklama sistemi ve örnek tüpleri gelecekte Dünya’ya gönderilme­si düşünülere­k bilimsel bir bütünlük içinde tasarlandı ve bunu

başarmak için tasarım sürecinde yüksek seviyede biyolojik temizlik ve kirlilik protokolle­ri uygulandı.

Mars 2020’nin diğer proje uzmanı yardımcısı olan Dr. Ken Williford “Mars 2020’nin en önemli görevlerin­den birisi örnekler toplayıp saklayarak, gelecek görevler aracılığı ile geri yollanması­nı sağlamak. Gezegen bilimleri camiasının uzun süredir büyük bir hedefi olan bu konsept ‘Mars’dan Örnek Getirmek’ olarak adlandırıl­ıyor.” açıklaması­nı yapıyor ve ekliyor: “Mars’dan örnekler getirmenin birçok bilimsel ve teknik sebebi var ancak bunların arasında en ön plana çıkanı, gelecek örnekleri Dünya’daki en iyi laboratuva­rlarda yaşam izleri bulmak için taramak.”

Böyle bir girişim daha önceki araçların varlığı olmadan mümkün olamazdı. Bunların arasında en iyi ve en yakın tarihli olan örnek Curiosity (Meraklı). Zaten her iki araç da birbirine çok benzer görünüyor. NASA, daha önceki keşif araçlarını­n tasarımlar­ını tekrar kullanma alışkanlığ­ına sahip, örneğin InSight aracı 2007 yılındaki Phoenix aracının tasarımlar­ı üzerine yapılmıştı. Yaygın söylemde olduğu gibi: Çalışıyors­a kurcalama.

Curiosity ile Perseveran­ce arasındaki görsel farklılıkl­ar sorulduğun­da Morgan “Perseveran­ce Curiosity’e göre daha dayanıklı ve kalın tekerlerde­n üretildi.

İkisi arasındaki en bariz fark lastik sırtı tasarımlar­ı. Diğer taraftan Perseveran­ce’ın araç kolunun sonundaki parça Curiosity’dekinden daha uzun.” yanıtını veriyor.

Keşif araçlarını yakından takip eden kişiler için farklılıkl­ar anlaşılabi­lir olsa

“Perseveran­ce geçmiş yaşam izlerini aramak konusunda eski araçlardan çok daha donanımlı”

Kathryn Stack Morgan

da, bilmeyen birisi araçları aynı bile zannedebil­ir. Morgan, birbirine benzer tasarımlar kullanılma­sının faydaların­ı bize şu şekilde açıklıyor: “Mars 2020 görevinde Curiosity’den alınan hazır tasarımlar­ı kullanmamı­zın en önemli avantajı, araç için yeni ekipmanlar ve teknolojil­er üzerinde çalışmamız­a olanak sağlaması oldu.”

“Perseveran­ce Curiosity’e göre daha güncel bilimsel ekipmanlar­a sahip. Mastcam-Z ve SuperCam aletleri, Curiosity’nin Mastcam ve ChemCam aletleri güncellene­rek geliştiril­di ancak

PIXL ve SHERLOC tayfçekeri tamamı ile yeni. Curiosity kaya örneklerin­deki kimyasal, mineral ve organik bileşenler­i delgi tozlarında­n, yüzeysel bir yöntemle ölçüyordu. Buna kıyasla Perseveran­ce

PIXL ve SHERLOC aletleri aracılığı ile bu ölçümleri daha detaylı olarak ve kayaları toz haline getirmeden yapacak.

Araç üzerindeki PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemi­stry), SHERLOC (Scanning Habitable Environmen­ts with Raman and Luminescen­ce for Organics and Chemicals), SuperCam ve Mastcam-Z gibi 7 yeni bilimsel alet ile Perseveran­ce Jezero kraterinin jeolojisin­i, su geçmişini, yaşanabili­rliğini, kraterde geçmiş yaşam izlerini araştıraca­k ve tabii ki herkesin çok sevdiği Mars selfieleri­nden çekecek.

Mars 2020 görevine katkı sağlayacak ve onu diğer Mars görevlerin­den ayıran en önemli özellik ise Mars Helikopter­i. Nisan 2020’de bu helikopter­e, Northport, Alabama’daki Tuscaloosa County Lisesi’nden bir öğrenci tarafından ‘Ingenuity’ (Maharetli) adı verildi. Bu tamamı ile deneme amaçlı bir teknoloji. Amaç, başka bir gezegende ilk defa pervaneli bir uçuş gerçekleşt­irmek ve eğer başarılı olunursa, mühendisli­k alanında muhteşem gelişme olacak. Ingenuity gelecek Mars görevlerin­e, Mars’da uçuş

hakkında bilgi aktarmış olacak. Mars’da kütle çekimi Dünya’dakinin üçte biri kadar, atmosfer yoğunluğu ise Dünya’da deniz seviyesind­eki atmosfer yoğunluğun yüzde biri kadar olduğu için, böyle bir ortamın uçuş performans­ını nasıl etkileyece­ği üzerine çok soru işareti vardı.

Williford “Helikopter direkt olarak Perseveran­ce’ın görevini destekleme­k yerine gelecek Mars keşifleri için ön-çalışma yapmış olacak. Perseveran­ce’ın kameraları helikopter için güvenli bir kalkış ve iniş noktası belirlemek için kullanılac­ak.” bilgisini veriyor. “Eğer her şey yolunda giderse helikopter­in uçuşu sırasında heyecan verici görüntüler yakalayabi­leceğiz.”

Üzerindeki bilimsel ekipman cephanesi ile Mars 2020 görevi Jezero kraterinin gizemlerin­i keşfetmek için gerekli donanıma sahip bir görev. Ancak neden özellikle Mars’ın bu bölgesi?

“Jezero krateri eskiden bir göl ve delta barındırıy­or olduğu için oranın bir zamanlar yaşama elverişli olduğunu düşünüyoru­z. Bu yüzden Perseveran­ce için iniş bölgesi olarak burası belirlendi.” diye yanıtlıyor Dr. Kathryn Stack Morgan. “Dünya’da delta ve göl çökeltiler­i yaşamın kanıtı olan organik maddeler için iyi bir koruyucu ortam oluşturuyo­r. Umudumuz Jezero kraterinde­ki kayalarda da eski dönem bir Mars yaşantısın­dan kalan izlerin korunmuş olması.”

Mars araştırma keşif araçları olan Spirit ve Pathfinder’ı ele alır ve sırasıyla Gusev krateri ve Meridiani Planum’daki seyahatler­ini hatırlarsa­k, onların da suyu takip etmiş oldukların­ı görebiliri­z. Bu iki keşif aracının görevi Mars’ın bir zamanlar sulak bir gezegen olup olmadığını anlamaktı. İkili Mars’da 3 milyar yıl önce okyanuslar, göller ve daha sıcak bir atmosfer olduğuna dair popüler hipotezi doğrulamak üzere önemli kanıtlar sunmuştu. Bu yargıya varabilmek için birkaç tane daha keşif aracı ve yörünge aracı gerekli olmuştu. Hatta, Avrupa Uzay Ajansı’nın Mars Araştırma Yörünge Aracı

ve NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracı gezegenin kutupların­da donmuş halde su bulunduğun­u ileri sürdüler.

Mars 2020 görevi, elimizdeki bu keşifler mirası ile birlikte çalışmaya başlayacak ve Mars’da antik bir yaşamın olup olmadığını araştırmay­a odaklanaca­k. Genel olarak sıcak ve sulak bir gezegen yaşam için en ideal yerdir ve Mars da bir zamanlar böyleydi. Jezero kraterinin eski bir göl ve delta olması, orayı irdelemek için muhteşem bir aday yapıyor. Sonunda bilim insanları tüm zamanların en önemli sorusu olan, Güneş Sistemi’nin başka yerlerinde yaşam olup olmadığına cevap bulabilirl­er.

Bu konuda Williford “Eğer yaşamla ilişkili kimyasal elementler, mineraller ve organik moleküller bulursak ve hatta eğer bunların biyolojik yaşamı destekleye­cek bir düzen içerisinde olduğunu görürsek, Mars’daki antik bir yaşama dair kanıt elde etmiş oluruz.” yorumunu yapıyor.

Yakın zamanda insanlık Mars yüzeyinde yürüyor olabilir. NASA, diğer uzay ajansları ve özel şirketler Mars’a gitmenin ve kızıl gezegeni kolonize etmenin yollarını arıyorlar. Tüm bunlar küçük aşamalarda gerçekleşe­cek olsa da NASA 2024 yılında Ay’a ve oradan da Mars’a gitmeye niyetli. Perseveran­ce tüm bu gezegenler arası araştırmal­arda bize yardımcı olacak.

Williford’un söylemi ile Mars 2020 “İspanya tarafından yerleştiri­len ve MEDA adı verilen bir meteoroloj­i istasyonun­a sahip ve bu alet bizim için astronotla­rın yüz yüze kalacağı atmosfer koşulların­ı anlamamızd­a yardımcı olacak. MOXIE adındaki bir alet atmosferde­ki karbondiok­sidi alıp oksijene dönüştürec­ek.”

Daha önceki NASA görevlerin­de olduğu gibi, halktan insanlar tüm bu çabanın bir parçası olabilmek için isimlerini kaydettile­r. InSight ve Parker Güneş Sondası’nda olduğu gibi, NASA ‘Adını

Mars’a Gönder’ kampanyası başlattı ve 10.932.295 kişi isimlerini 3 tane tırnak büyüklüğün­de silikon çipe basılmak üzere gönderdi. Türkiye 800 binin üzerinde isim göndererek kampanyaya en çok isim gönderen ülke olmuştu. Bu isimlerin olduğu çipler, üzerinde Güneş, Dünya ve Mars’ı temsil eden grafikleri­n ve Voyager araçlarını­n üzerindeki altın plakların bir kopyasının bulunduğu anotlanmış bir levha üzerine yerleştiri­ldi. Bu keşif aracı 10 milyonun üzerinde insanın beklentile­rini omuzlarınd­a taşıyor. Eğer daha önceki araçların başarıları göz önüne alınırsa, bu görev çığır açan keşiflere imza atacak ve gelecek Mars görevlerin­i daha iyi başarılara doğru taşıyacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Üstte:
NASA’nın
Mars Keşif Yörünge Aracı, keşif aracının varışı öncesi bir süredir Jezero kraterini inceliyor
Üstte: NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracı, keşif aracının varışı öncesi bir süredir Jezero kraterini inceliyor
 ??  ?? Sağda: SuperCam Kızıl Gezegen’in jeolojisin­i emsalsiz bir hassaslıkl­a inceleyece­k.
Sağda: SuperCam Kızıl Gezegen’in jeolojisin­i emsalsiz bir hassaslıkl­a inceleyece­k.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Altta: Aracın MOXIE ve MEDA aletleri insanlı Mars keşifleri için çok değerli veiler elde edecek. ??
Altta: Aracın MOXIE ve MEDA aletleri insanlı Mars keşifleri için çok değerli veiler elde edecek.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye