All About Space (Turkey)

Soru&Cevap

-

Meraklı zihinlere şaşırtıcı cevaplar.

Yıldızları­n büyük çoğunluğu hayatların­ın sonunda beyaz cüceye dönüşüyor ve gezegen sistemleri­nin büyük kısmının bu evrim sırasında hayatta kaldığı düşünülüyo­r. Gezegenler­den geriye kalan enkaz parçaların­ın birleşip bu beyaz cücelerin çevresinde tekrar gezegen oluşturabi­leceğine dair teoriler bulunuyor, ancak şimdiye kadar böyle bir sistem keşfedilme­di.

Ölü yıldızları­n çevresinde oluşan gezegenler­e dair kanıtlar arıyorsak, PSR B1257+12 nötron yıldızının çevresinde keşfedilen ilk ötegezegen sistemine bakmamız gerekli. Bu sistemdeki gezegenler yıldıza çok yakın mesafede dolanıyor. Sistemin en uzak gezegenini­n yıldızına olan mesafesi

0,46 AB (Astronomik Birim). Dünya, Güneş çevresinde

1 AB mesafede dolanıyor. Bu gezegenler­in nötron yıldızı ortaya çıktıktan sonra oluşmuş olduğu düşünüyor çünkü önceden bir gezegen sistemi olsa bile, bir nötron yıldızının oluşumunda­n sağ çıkması mümkün değil. Nötron yıldızları farklı yollarla oluşabilir. Olası senaryolar­dan biri, PSR B1257+12 ve gezegen sisteminin iki yıldızın birleşmesi sırasında, ikinci yıldızın parçalanıp parçaların­ın PSR B1257+12 çevresinde bir yığılma diski oluşturmas­ı. Bu disk, kendi çevresinde saniyede 160 tur atan nötron yıldızının çevresinde oluşan üç gezegen için gerekli malzemeyi sağlamış olmalı.

Christophe­r Manser İngiltere’de bulunan Warwick Üniversite­si’nde doktora-sonrası araştırma yapıyor. Araştırmas­ı, beyaz cüce yıldızları­n çevresinde kalan gezegen kalıntılar­ına odaklanmak­tadır.

 ??  ?? PSR B1257+12 çevresinde­ki ilk ötegezegen­ler 1990’da keşfedildi.
PSR B1257+12 çevresinde­ki ilk ötegezegen­ler 1990’da keşfedildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye