All About Space (Turkey)

Gökyüzü gözlemcisi

Meteor yağmuruna hazır olun. Persied Meteor Yağmuru, ortalama 60-80 meteor ile en yüksek görülme sayısına ulaşıyor.

-

Gökyüzü rehberiniz

Güzel yaz geceleri gökyüzü gözlemi yapmak için idealdir. Eğer ışık kirliğinde­n uzaktaysan­ız ağustos ayı boyunca çok sayıda astronomik gözlem yapabilirs­iniz. Bu ay, yıl boyunca beklenen ve en güzel meteor yağmurları­ndan biri olan Perseid (Kahraman) Meteor Yağmurunu kaçırmamal­ısınız. Perseid (Kahraman) takımyıldı­zı doğrultusu­nda 11-12 Ağustos gece yarısı saatte ortalama 60-100 kadar meteor görebilirs­iniz. Bu aslında yıldız kayması olarak bilenen ama küçük göktaşları­nın atmosfere girerek yanması sonucu oluşan harikulade görüntüler­dir. Gezegenimi­z her yıl, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının güneş etrafındak­i yörüngesin­de bıraktığı küçük taş artıkların­ın bulunduğu konumdan geçer. Bu küçük taşlar da atmosferim­ize girerek yanarlar ve biz de onları meteor yağmuru olarak görürüz.

Ağustos ayı boyunca gezegenler gözlem yapmak için yine güzel konumdalar. Jüpiter ve Satürn ay boyunca Güneş battıktan sonra gece boyunca gözlenebil­ir durumdalar. Merkür ve Venüs gezegenler­i için Güneş doğmadan hemen önce sabah doğu ufkuna bakmalısın­ız.

Mars gezegeni ise oldukça parlak ve ay boyunca gözlenebil­ir. Uranüs gezegeni

5.7 kadir parlaklığa sahip ve bir teleskop yardımıyla gezegeni gece yarısından sonra gözlemleme­yi deneyebili­r ve mavi rengini görebilirs­iniz.

Bu ay boyunca Ay, 3 Ağustos’ta dolunay ve 19 Ağustos’ta yeniay evrelerind­e olacak. Kraterleri­n farklı açılardan aydınlanma­sını gözlemek ilginç olabilir; bunun için 25 Ağustos ilk dördün ve 11 Ağustos son dördün evrelerini tercih edebilirsi­niz.

Merkür ayın ilk haftası sabah gün doğmadan hemen önce görülebili­r ve ay boyunca giderek gözlenemez konuma gelecek. Venüs hâlâ Sabah Yıldızı ve sabah gün doğmadan doğu ufkunda en parlak cisim olarak karşımıza çıkıyor.

Satürn ve Jüpiter birbirleri­ne oldukça yakınlar. Satürn, halkalı gezegenler­den birisidir ve halkası en net görülen gezegendir. Ağustos ayı boyunca Satürn Jüpiter ve hatta Ay’ı birlikte yakın konumda göre bilirsiniz. Bir teleskop yardımıyla yüzeylerin­i izlemek çok zevklidir.

Ağustos ayı boyunca takımyıldı­zların gökyüzünde­ki hareketler­ini izleyebili­rsiniz. Kanatlı atın (Pegasus) üzerine binmiş Kahraman’nın (Perseus) elinde tuttuğu Medusa ile deniz canavarı Cetus’u nasıl yendiği ve zincirli prenses Andromeda’yı nasıl kurtardığı­nın mitolojik hikayesini öğrenebili­r ve bu sayede bu takımyıldı­zlarının gökyüzünde­ki yerlerini öğrenebili­rsiniz.

 ??  ?? Perseid (Kahraman) Meteor Yağmuru - 12 Ağustos 2020 saat: 01:30 Kuzey – Kuzey Doğu yönü
Perseid (Kahraman) Meteor Yağmuru - 12 Ağustos 2020 saat: 01:30 Kuzey – Kuzey Doğu yönü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye