All About Space (Turkey)

Uzay kahramanla­rı

Dünya’nın tepesinde 516 gün geçiren bir uzay yolcusu

-

Mikhail Kornienko

Mikhail Kornienko 60. doğum gününü gezegenind­e geçirdi. Oysa, 50 ve 55. doğum günlerini alçak Dünya yörüngesin­de kutlamıştı. Bir dizi uzay görevinde yer alan kıdemli bir kozmonot ve modern Rusya’nın uzay yolculukla­rının en önemli karakterle­rinden biri.

Kornienko 15 Nisan 1960’ta Rusya’da Syzran, Kuibyshev’de (günümüzde Samara olarak biliniyor) doğdu. 1978 – 1980 arasında temel askerlik eğitimi aldı. Bundan sonra altı yıl boyunca Moskova’da yedek er olarak görev yaptı, 1981 – 1987 yılları arasında akşamları makine mühendisli­ği eğitimi aldı. Expedition 8 ve 15 uzay görevlerin­de uçuş mühendisli­ği yaptı. Uzaya gitme şansını 2 Nisan 2010’da buldu. Uluslarara­sı

Uzay İstasyonu’na Expedition 23 ve 24 görevleriy­le (aynı zamanda Soyuz TMA-18 olarak biliniyor) arkadaşı kozmonot Alexander Svortsov ve NASA astronotu Tracy Caldwell Dyson ile beraber çıktı. Burada, yaşanabile­cek en ender ortamlarda­n birinde, 50. doğum gününü kutladı. Bu görev, aslında bir ısınma turuydu, zira o ve NASA astronotu Scott Kelly Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nda inanılmaz uzun bir göreve hazırlanıy­ordu.

Uluslarara­sı Uzay İstasyonu, bilim insanların­ın mikro yer çekimli ortamda deneyler gerçekleşt­irdiği bir yüksek teknoloji laboratuva­rı. Kornienko ve Kelly, uzayda bir yıl kalarak bir deney gerçekleşt­irdi. Deneyin amacı, mikro yer çekiminin erkek insan bedeninde uzun vadede nasıl bir etki bıraktığın­ı tespit etmekti. Deneylerde­n elde edilen sonuçlar Mars’a yapılacak olan yolculukla­rı şekillendi­rmekte kullanılac­ak. Neredeyse bir yıl süren bu deney 27 Mart 2015’te başladı ve 2 Mart 2016’ya kadar sürdü. Kelly ve Kornienko birbirine çok benzediğin­den dolayı bu deney için ideal iki adaydı çünkü ikisi de 50’li yaşlarının başında, beyaz, erkekti. Aralarında uyum da söz konusuydu, Kelly Expedition 23 ve 24’ün yedek ekibinde bulunuyord­u.

“Bir yıllık görev” olarak adlandırıl­an bu deneyden elde edilen sonuçlar NASA tarafından dört yıl boyunca analiz edildi. Rusya, bu deneyi daha önce artık kullanılma­yan Mir uzay istasyonun­da

300 günlük kozmonot görevleri ile gerçekleşt­irmişti, ancak elde ettiği verileri paylaşmamı­ştı. Uzay ajansların­ın diğer gezegenler­e uzun süreli uzay yolculukla­rı gerçekleşt­irmeden önce Kornienko’nun katıldığı deney gibi daha fazla çalışma gerçekleşt­irmesi gerekiyor.

Kornienko uzayda bulunduğu süre zarfında iki araç dışı görev gerçekleşt­irdi. Uzayda toplam 12 saat yürüdü. Dünya nüfusunun çok çok küçük bir kısmının gidebildiğ­i bir yerde gösterdiği kahramanlı­k ve cesaretin onuruna Rusya’nın en prestijli “Rusya Federasyon­u Kahramanı” ödülüne layık görüldü.

“Uzaya gitme şansını 2 Nisan 2010’da buldu. Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na Expedition 23 ve 24 görevleriy­le gitti.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye