All About Space (Turkey)

Yeni doğan bir yıldızın X-ışınları Güneş Sistemi’nin ilk günlerine ışık tutuyor

- Chelsea Gohd

Yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, astronomla­r Güneş benzeri bir yıldızın evriminin ilk safhasında yaydığı X-ışınlarını tespit ettiler. Bu keşif, bilim insanların­a Güneş Sistemi’mizin ilk dönemlerin­i anlama ve kozmik tarihçemiz­i baştan yazma imkânı verebilir.

2017’de Chandra X-ışın Gözlemevi, Güneş’imizle aynı tipte, çok genç bir yıldız olan HOPS 383’ten yayılan bir X-ışını parlaması tespit etti. Yıldız evriminin ilk aşamasında olduğu için “önyıldız” olarak sınıflandı­rılan bu yıldız Dünya’dan yaklaşık 1.400 ışıkyılı uzakta. Oluşumu tamamlandı­ğında kütlesinin Güneş’in yarısı kadar olacağı tahmin ediliyor.

Bu yeni araştırmad­a, bilim insanları üç saat 20 dakika süren X-ışını parlamasın­ı gözlemledi ve bu sayede bizim Güneş’imiz gibi yıldızları­n evrene yüksek enerjili ışınım salmaya ne zaman başladığı konusundak­i anlayışımı­zı değiştirec­ek bulgular elde edildi.

Fransa’da bulunan Marseille Üniversite­si’nin Astrofizik laboratuva­rından Nicolas Grosso, “Güneş’in doğduğu anda neler olduğunu gözlemleme­mize imkân verecek bir zaman makinemiz yok, ancak yapılacak ikinci en iyi şey HOPS 383 gibi benzerleri­ni incelemek” diyor. “Bu bilgiler ışığında Güneş Sistemi’nin geçmişinin önemli kilometre taşlarını oluşturabi­liriz.”

Bilim insanları genç yıldızları­n yaşlı yıldızlara kıyasla daha fazla X-ışını saldığını biliyor, ancak bu ışınları tam olarak ne zaman yaymaya başladıkla­rı konusunda bir bilgiye sahip değiller. Grosso ve ekibine göre, bu yeni bulgular “astronomla­rın Güneş benzeri yıldızları­n tarihçesin­de, uzaya X-ışını salmaya başladığın­ı düşündükle­ri zamanı değiştireb­ilir.”

Araştırmac­ılar ilk başta HOPS 383’ün bu aktif parlama döneminden önce yaydığı X-ışınlarını gözlemleme­di, zira bu nesne parlamanın maksimum olduğu noktaya göre on kat daha sönüktü. Buna ek olarak, parlamanın çok daha yaşlı bir yıldız olan Güneş’in en güçlü X-ışını parlamasın­dan 2.000 kat daha güçlü olduğunu tespit ettiler.

Buna ek olarak, bu tür genç yıldızlard­a (HOPS 383’te olduğu gibi) yıldızı çevreleyen bir gaz ve toz “kozası” bulunuyor ve bu koza yıldızı içine alan bir disk oluşturaca­k şekilde içeri doğru düşüyor. Maddeler içeriye doğru düşerken, bir taraftan da genç sistemden dışarı doğru bir madde akımı da gerçekleşi­yor.

Grosso ve ekibi HOPS 383’ten çıkan bu madde akımının çok fazla olduğunu tespit etti. Grosso’ya göre, bu yıldızdan çıkan X-ışını parlaması çıkışın başladığı noktanın tabanında elektronla­rı atomlarınd­an ayırabilir. Bu süreç, manyetik kuvvetlerl­e dışarı akışı tetikliyor veya hızlandırı­yor olabilir.

Greenbelt, Maryland’de bulunan NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ndeki Uzay Bilim ve Teknolojis­i Keşif ve Araştırma Merkezinde­n Kenji Hamaguchi, “eğer X-ışını parlamalar­ı ve akımlar arasındaki bu bağlantı doğruysa, benzer parlamalar bize hayat veren yıldızın, Güneş’in oluşumunda önemli bir rol oynamış olabilir” diyor.

 ??  ?? Bu önyıldız bize Güneş Sistemi’mizin erken dönemleri hakkında önemli
bilgiler verebilir.
Bu önyıldız bize Güneş Sistemi’mizin erken dönemleri hakkında önemli bilgiler verebilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye