All About Space (Turkey)

Curiosity yüzey araştırma aracına Mars’ta nasıl dolaşacağı­nı öğretmek

- Elizabeth Howell

Zooniverse’de bulunan AI4Mars isimli yeni bir online uygulama, herkese 2012’den beri Mars yüzeyinde dolaşan Curiosity yüzey araştırma aracının çevresinde­ki bölgeleri etiketleme imkânı veriyor. Bu uygulama, Curiosity’nin hareket etmesine yardımcı olan yüzey araştırma aracı rota planlayıcı­larının aracın güvenli rota planlama yeteneğini artırma için kullandığı bir “makine öğrenme” formu.

Mars’taki keşif araçları için ilerleyece­k uygun bir yol bulmak, çözülmesi gereken ciddi bir problem. Curiosity’nin tekerlekle­ri görevin ilk yıllarında keskin kayaların üzerinde dolaşmakta­n aşındı, diğer bir Mars keşif aracı olan Spirit ise 2010’da bir kum birikintis­inin içine saplanıp hareketsiz kaldı.

Algoritmay­ı eğitmenin SPOC (Soil Property and Object Classifica­tion – Toprak Özellikler­i ve Nesne Sınıflandı­rma) adı verilen ilk aşaması, yüzey araştırma aracına farklı zemin türlerini ayırt etme imkânı verecek. SPOC halihazırd­a Mars keşif aracı sürücüleri tarafından kullanılıy­or, ancak bunu kamuya açarak daha fazla eğitim bilgisini daha hızlı bir şekilde elde etmek mümkün.

Curiosity keşif aracının mücadelesi, şu anda kullanılan otonom araç algoritmal­arından farklı, zira araç yollarla, yayalarla veya trafik işaretleri­yle desteklenm­iyor. Bu yüzden de algoritman­ın eğitilmesi için daha hızlı bir şekilde daha fazla yardım gerekiyor. NASA’nın Pasadena, California’da bulunan Jet İtki Laboratuva­rı (JPL) merkezinde­n yapay zekâ araştırmac­ısı Masahiro Ono, “gelecekte bu algoritman­ın keşif aracının tekerlekle­rinin farklı zeminlerde nasıl kayacağını tahmin etmek gibi diğer yararlı işlemleri yapacak kadar doğru çalışmasın­ı umuyoruz” diyor. Curiosity’nin eğitiminde­n 2021’de Mars’a indirilmes­i planlanan Perseveran­ce keşif aracı da yararlanac­ak. Şu anda AI4Mars sitesinde 8.000’den fazla Curiosity görüntüsü bulunuyor. Bağlananla­r görüntüler­i etiketleye­rek Curiosity’ye ve sonrasında Perseveran­ce’a da yardımcı olacak.

 ??  ?? Curiosity Kızıl Gezegen’i araştırırk­en bilinmeyen topraklard­a ilerliyor.
Curiosity Kızıl Gezegen’i araştırırk­en bilinmeyen topraklard­a ilerliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye