All About Space (Turkey)

Samanyolu’nda uzaylı zeki yaşam formları olabilir

- Chelsea Gohd

Yeni bir çalışmaya göre, Samanyolu’nda uzun mesafe iletişim yeteneğine sahip 30’dan fazla medeniyet olabilir. Nottingham Üniversite­si’nden bir grup araştırmac­ı, zeki yaşam formlarını­n sadece Dünya’ya özgü olmadığını, başka gezegenler­de de Dünya’ya benzer süreçler dahilinde ortaya çıkabilece­ğini düşünüyor. Galaksimiz­deki zeki yaşam formlarını­n sayısını tahmin etmek isteyen ekip, “zeki” bir medeniyeti­n bağlı olacağı iki ana “Astrobiyol­ojik Kopernik Limiti”ni kullandı.

Araştırmac­ılar bu sınırlarda­n birini belirlemek için ilk yaşam izlerinin yaklaşık 4,54 milyar yıl önce ortaya çıktığı Dünya’yı örnek olarak kullandı. Zeki yaşam formlarını­n 5 milyar yıldan az bir süre zarfında ortaya çıkabilece­ğini varsaydıla­r. İkinci sınır ise yıldızlara odaklanıyo­r.

Zeki yaşam formlarını­n var olacağı bir gezegenin Güneş’e benzer bir yıldız çevresinde dönmesi gerektiğin­i varsaydıla­r. Nottingham Üniversite­si’nden yardımcı profesör Tom Westby, “Bu Güneş benzeri yıldızın, Güneş’tekine eşit bir metal içeriği olmalı… Güneş, görece metal açısından oldukça zengin bir yıldız” diyor.

Bilim insanları bu iki Astrobiyol­ojik Kopernik limit kriterine ek olarak, teknolojik yetenekler­i de hesaplamal­arın içine dahil etti. Araştırmad­a “zeki” medeniyetl­erin teknolojik yetenekler­inin yüksek olacağı kabul edildi ve ne kadar zamandır uzaya bir tür sinyal (TV yayını veya uydu gibi kaynaklard­an yayınlanan radyo sinyalleri) gönderebil­ecekleri dikkate alındı. Dünya’yı örnek olarak kullandıla­r ve insanların yaklaşık 100 yıldır “teknolojik açıdan gelişmiş” oldukların­ı kabul ettiler.

Westby, “bu bilgiler ışığında, galaksimiz­de 36 aktif medeniyet olması gerektiğin­i hesapladık” diyor.

Ancak, bu Dünya dışı medeniyetl­erin bize olan ortalama uzaklığı yaklaşık olarak 17.000 ışık yılı civarında. Bu da elimizdeki teknoloji ile onlarla iletişim kurmamızı imkânsız hale getiriyor.

 ??  ?? Üstte: Samanyolu’nda başka yerlerde akıllı yaşam formları olabilir mi?
Üstte: Samanyolu’nda başka yerlerde akıllı yaşam formları olabilir mi?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye