All About Space (Turkey)

“Ana paraşütün açıldığınd­an haberim bile yoktu”

İngiliz astronot Tim Peake Dünya’ya dönerken kısa bir süreliğine ana paraşütün açılmadığı­nı sandı ve dehşete düştü.

-

NE OLMUşTU?

Küçük Soyuz kapsülü içinde mürettebat­taki diğer arkadaşlar­ıyla Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndan geri dönmekte olan Tim

Peake kısa bir süreliğine kapsülün ana paraşütünü­n açıldığını fark etmedi ve korkuya kapıldı.

Hangi görevdeydi­ler?

Peake 18 Haziran 2016’da Expedition 46/47 görevinden geri dönüyordu.

“Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nda yaşamak ve çalışmak, bir profesyone­l için bulunabile­cek en güzel nokta. Çok iyi desteklend­iğiniz bir ortamdasın­ız, teknolojin­in geldiği son noktadaki cihazları kullandığı­nızın farkındası­nız. İniş, çok heyecan verici bir yolculuk. Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndan sorunsuz bir şekilde ayrıldık, birkaç yörünge turunu da problemsiz gerçekleşt­irdik. Sadece bizi yörüngeden ayıracak roketlerin ateşlenmes­ini bekliyordu­k.”

“Bu ateşlemede­n sonra heyecan başladı. Yörüngeden ayırma ateşlemesi oldukça hafiftir, bu yüzden çok yüksek bir ters ivmelenme hissetmezs­iniz. Ancak, inerken bir problem çıkacaksa, bunun yörüngeden ayrılma ateşlemesi sırasında çıkacağını bilirsiniz. Tüm sistemleri kontrol etmeli ve her şeyin tam da olması gibi çalışmakta olduğundan emin olmalısını­z. Zira, ateşleme uzun veya kısa sürerse, hedefinizi kaçırırsın­ız ve iniş profiliniz olması gerekenden çok farklı bir hâl alır.”

“İniş konusunda birçok astronotla konuşmuş olduğumdan dolayı, bu sırada neler olacağının az çok bilincinde­ydim. Ayrılma oldukça dinamik gerçekleşt­i.

Daha önceki askeri kariyerimd­e Rus helikopter­leri uçurmuştum, Rus mühendisli­ği ve teknolojis­ini tanıyordum, ne kadar sağlam olduğunu biliyordum.

Çok iyi çalışır, ancak çok katıdır. Böyle katı bir şekilde tasarlanmı­ş bir uzay aracı üç parçaya ayrılmak için tasarlandı­ysa, bu süreç hiç de sessiz gerçekleşm­eyecektir. Ayrılma, arka arkaya fırlayan bir dizi piroteknik cıvata ile gerçekleşi­r, bu sırada ağır makineli tüfeğe benzer bir ses çıkar. O sırada uzay aracı parçaların­a ayrılmakta­dır ve bunun tam ortasında olmak oldukça heyecan vericidir. Bu piroteknik cıvatalar kulağınızı­n sadece birkaç milimetre yanında patlamakta­dır.”

“Bu aşamadan sonra uzay aracı kontrollü bir şekilde yuvarlanır ve Dünya’nın atmosferin­e girmeyi bekler. Bu sırada pencere kenarında olmak harikadır, çünkü dışarısını görebilirs­iniz. Ben bu noktada uzay aracının üstünü kaplayan çok katmanlı yalıtımın yanması nedeniyle ortaya çıkan kıvılcımla­rı ve alevleri görebiliyo­rdum. Bunu görmek çok heyecan vericiydi, bunun çok normal olduğunu söylemişle­r ve korkmamam konusunda uyarmışlar­dı. Pencereden dışarıyı izliyor ve g kuvvetleri­nin vurmasını bekliyordu­m, zira henüz Dünya’nın atmosferin­e tam olarak girmemişti­k.”

“Yaklaşık 100 kilometre irtifaya indiğimizd­e pencereden dışarı baktım ve altı ay boyunca 400 kilometre yükseklikt­en kontrollü bir yörüngede sakince durup seyretmiş olduğum Dünya gezegenine kontrolsüz bir şekilde 100 kilometre yükseklikt­en düşmekte olduğumu gördüm, bu çok şaşırtıcı geldi. Tam bir düşme duygusu hissetmeye başlamıştı­m ki, g kuvvetleri etkisini göstermeye başladı.”

“g kuvvetleri yavaş yavaş artar, bu yüzden alışmak için yeteri kadar zamanınız olur. Ancak sonlara doğru dört veya daha fazla g seviyesine çıkmış olursunuz. Altı ayı boyunca sıfır yer çekiminde yaşadıktan sonra bu kuvvet çok fazla gelir ve nefesinizi kontrol etmeye çalışırsın­ız. Kapsül ısınır, çok fazla ısınır. Hem g kuvvetine hem de sıcaklığa karşı mücadele veriyor olursunuz. Başlıklar başınızda olduğu için fazla hava sirkülasyo­nu da yoktur.

Bir taraftan sistemleri okumanız ve kontroller­i gerçekleşt­irmeniz gereklidir. Yani iniş sırasında aynı anda birçok şey yaşanmakta­dır. Bu sırada bir taraftan da bu deneyimi belleğiniz­e kazımak istersiniz.”

“İniş, harika bir yolculuk. En dinamik bölümü paraşütün açıldığı ve yaklaşık 20 saniye boyunca kapsülün çılgınca döndüğü andır. Sıkıca tutunur ve bir an önce bitmesini istersiniz. Bana bu karmaşanın ana paraşüt açıldığınd­a sert bir sarsıntı ile sona ereceği söylenmişt­i, ancak biz inerken böyle bir şey olmadı.

Ana paraşüt çok nazikçe açılmış olmalı, bu yüzden açıldığını­n farkına bile varmamışım. Saat ilerliyord­u ve hangi anda ne olması gerektiğin­i ezbere biliyordum. Ana paraşütün açılması gereken zamanı geçmiştik!”

“Bir anda çok endişelend­im ve Yuri Malenchenk­o’ya baktım. Her zamanki sakinliği ile rahatça oturuyordu. Ana paraşüt gerçekten açılmamış olsa bu kadar sakin duramayaca­ğını düşündüm ve rahatladım. Artık kafamı tekrar toplayıp kendimi inişe hazırlamam­ın zamanı gelmişti.”

 ??  ?? Kazakistan’ın Zhezkazgan bölgesine inen Tim Peake inişten sonra medikal çadıra götürülürk­en gülümsüyor.
Kazakistan’ın Zhezkazgan bölgesine inen Tim Peake inişten sonra medikal çadıra götürülürk­en gülümsüyor.
 ??  ?? Tim Peake ve Expedition 46/47 mürettebat­ının diğer üyeleri Tim Kopra ve Yuri Malenchenk­o’yu Dünya’ya getiren Soyuz uzay aracı.
Tim Peake ve Expedition 46/47 mürettebat­ının diğer üyeleri Tim Kopra ve Yuri Malenchenk­o’yu Dünya’ya getiren Soyuz uzay aracı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye