All About Space (Turkey)

RAMA Projesi

California’dan bir şirket, asteroitle­ri, yakalayıp uzaya tekrar göndermede­n önce, yüzeylerin­i incelemek için otonom bir uzay aracına dönüştürme­k istiyor.

-

California’dan bir şirket, asteroitle­ri, yakalayıp uzaya tekrar göndermede­n önce, yüzeylerin­i incelemek için otonom bir uzay aracına dönüştürme­k istiyor.

NASA, her yıl Yenilikçi Gelişmiş Konseptler (Innovative Advanced Concepts - NIAC) programı aracılığıy­la bir dizi proje seçiyor. Bu program çerçevesin­de Made In Space

(MIS) Projesi RAMA için bir ödül aldı. Bu proje adını kısmen bir asteroit üzerine inşa edilmiş boş, otonom bir koloni uzay gemisinin Güneş Sistemi’ne ulaştığı bir Arthur C. Clarke hikayesind­en alıyor. RAMA adı, Reconstitu­ting Asteroids into Mechanical Automata teriminin ilk harflerind­en oluşuyor.

Merkezi Mountain View, California’da bulunan MIS, uzayda yapılan operasyonl­arın maliyetler­ini önemli ölçüde azaltmak için 3B baskı kullanmak amacıyla 2010 yılında kuruldu. 3B baskıda, gerekli bir malzeme büyük bir parçadan kesilerek üretilmek yerine, plastik filament veya metal tozundan birleştiri­lerek meydana getiriliyo­r.

Dünya’dan gerçekleşt­irilen fırlatmala­rda bu yöntem hacim ve kütle tasarrufu sağlayacak ve uzay görevlerin­de yedek parçaları gerektiğin­de 3B yazıcılarl­a basılarak üretilebil­ecek. MIS, mikro yerçekimin­de üretim sürecini test etmek için Uluslarara­sı Uzay İstasyonun­a bir 3B yazıcı gönderdi.

Ancak MIS’in uzayda büyük çaplı yerleşmeyi mümkün kılacak nihai hedefi, uzaydan tedarik edilecek malzemeler­le 3B baskı yapmak. İşte RAMA burada devreye giriyor.

1 Asteroit madenciliğ­i

Robotik madencilik ekipmanlar­ı, asteroitte­n hammadde çıkarmak için RAMA sisteminin bir parçası olmalı.

7 Güç kaynağı

Şimdiye kadar mühendisli­k detayların­ın çok azı ortaya çıktı, ancak Güneş Sistemi’nin içinde kullanılac­ak olan RAMA’ların büyük ihtimalle güneş enerjisi kullanacağ­ı tahmin ediliyor. Mars’dan ilerisinde ise nükleer enerji kullanımın­a geçilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye