All About Space (Turkey)

Kullanım Kılavuzu Hope Mars Görevi

BIrlEşIk ArAp EmIrlIklEr­I (BAE) Kızıl GEzEGEn’E, uzAy ArAştırmAl­ArınDA BIr ADım önE GEçmEk IçIn kIlomEtrE tAşı oluşturACA­k BIr uzAy ArACı GönDErDI.

-

Birleşik Arap Emirlikler­i

(BAE) Kızıl Gezegen’e, uzay araştırmal­arında bir adım öne geçmek için kilometre taşı oluşturaca­k bir uzay aracı gönderdi.

BIrlEşIk ArAp EmIrlIklEr­I UzAy AJAnsı (UnItED ArAB EmIrAtEs SpACE AGEnCy UAESA) 2014 yılınDA kurulDu vE son Altı yılDA Büyük BIr HızlA GElIştI. TEmmuz 2020’yE GElInDIğIn­DE, AJAns DörDünCü uyDusunu FırlAttı vE BAşkA BIr GEzEGEnE Ilk uzAy ArACını GönDErDI.

Bu GörEv, Ilk önCE EmIrlIklEr MArs GörEvI olArAk ADlAnDırıl­Dı, ArDınDAn ADı HopE MArs (Umut MArs) GörEvI olArAk DEğIştIrIl­DI. BAE uzAy ArAştırmA EnDüstrIsI­nDE vE GElECEğIn kürEsEl BIlImsEl çABAlArınD­A önEmlI BIr vArlık GöstErECEğ­InI BElIrtmEk IçIn Bu

GörEvE pEk çok kIlomEtrE tAşı EklEDI.

BAE, DuBAI’nIn AltyApısın­ın HızlA GElIşmEsIn­DE DE GörülDüğü GIBI, pEtrol sonrAsı EkonomIyE son DErECE EtkIlI

BIr şEkIlDE HAzırlAnıy­or. UzAy AJAnsını oluşturmAk DA Bu plAnın BIr pArçAsıyDı.

ÜlkEnIn AnA uzAy mErkEzI, MuHAmmED BIn RAsHID UzAy MErkEzI (MoHAmmED

BIn RAsHID SpACE CEntrE - MBRSC) 2015 yılınDA kurulDu vE o zAmAnDAn BErI

HopE MArs GörEvInIn çAlışmAlAr­ı BurADA yürütülüyo­r. BAE’nIn uzun vE vErImlI

BIr kEşIF proGrAmını­n Ilk ADımı olmAsını umDuğu Bu GörEv BIr ArAp-İslAm ülkEsInIn lIDErlIğIn­DEkI Ilk GEzEGEnlEr­ArAsı BIlImsEl uzAy GörEvI olACAk.

HopE 2021’DE MArs’A vArDığınDA, Aynı zAmAnDA BAE’nIn kuruluşunu­n Altın yılDönümü (50. yılı) DE kutlAnıyor olACAk. Bunu Göz önünDE BulunDurAn BAE vE uzAy AJAnsı, BIlIm DünyAsının tüm üyElErInE FAyDA sAğlAyACAk vE orIJInAl BIr şEy sunACAk BIr GörEv oluşturmAk IstEDI. UAESA,

DIğEr uzAy AJAnslArın­A vE kurumlArıy­lA BAğlAntılA­r kurDu vE ABD’DEkI ColorADo BoulDEr ÜnIvErsItE­sI, CAlIFornIA ÜnIvErsItE­sI, BErkElEy vE ArIzonA EyAlEt ÜnIvErsItE­sI IlE son tEknoloJIl­ErI kullAnAn BIr IklIm uyDusu InşA EDIlDI.

UyDu, üç BIlImsEl CIHAz tAşıyor: BIr kAmErA, BIr kızılötEsI tAyFçEkEr vE BIr morötEsI tAyFçEkEr. Bu CIHAzlAr sAyEsInDE MArs AtmosFErIn­In FArklı kAtmAnlArı­nı vE mIlyArlArC­A yıl önCE DEvAsA okyAnuslAr­ı koruyABIlE­n kAlın BIr AtmosFErI vArkEn, GEzEGEnI Dış EtkIlErE mAruz BırAkAn InCE AtmosFErE nAsıl EvrIm GEçIrDIğIn­I DAHA nEt öğrEnEBIlE­CEğIz.

İlk DEnEy EmIrAtEs EXplorAtIo­n ImAGEr (EXI) ADını tAşıyor. Bu çok BAntlı (GörsEl vE morötEsI) yüksEk çözünürlük­lü kAmErA,

atmosferde­ki toz, su buzu ve ozon miktarını ölçmek için Mars’ın atmosferin­i ve yüzeyini sekiz kilometred­en düşük bir uzaysal çözünürlük­le görüntüley­ecek. Kamera aynı zamanda, tarihi bir Arap görevinin merceğiyle Kızıl Gezegen’in en güzel görüntüler­ini yollayacak ve komşu gezegenimi­zin muhteşem manzaralar­ını izlememize imkân verecek.

Diğer iki deney, Emirates Mars Kızılötesi Tayfçekeri (Emirates Mars InfraRed Spectromet­er - EMIRS) ve Emirates Mars Morötesi Tayfçekeri’nden (Emirates Mars Ultraviole­t Spectromet­er - EMUS) oluşuyor. EMIRS deneyi, Arizona Eyalet Üniversite­si iş birliği ile geliştiril­di ve atmosferde­ki buz, su buharı ve toz varlığını tanımlaman­ın yanı sıra,

sıCAklık DEğIşImlEr­InI DE tAkIp EDECEk.

EMUS’A GElInCE, Bu DEnEy BIr AtmosFErIn En Dış kAtmAnlArı­nDAn BIrI olAn tErmosFEr tABAkAsınD­AkI DEğIşIklIk­lErI IzlEyECEk. HIDroJEn vE oksIJEnIn tErmosFEr yoluylA uzAyA nAsıl sAlınDığın­ı InCElEyECE­k.

AyrıCA EGzosFErI vE mEvsImlErE GörE nAsıl DEğIştIğIn­I DE GözlEm AltınDA tutACAk.

HopE MArs 20 TEmmuz 2020’DE TSİ 00:58’DE FırlAtılDı vE MArs’A Doğru GErçEklEşt­IrECEğI zorlu yolCuluğA BAşlADı. JAponyA’nın TAnEGAsHIm­A UzAy MErkEzI’nDEn GErçEklEşt­IrIlEn FırlAtmADA MItsuBIsHI

HEAvy InDustrIEs H-IIA rokEtI kullAnılDı.

BAE, IsmInDEn DE AnlAşılABI­lECEğI

GIBI, Bu GörEvE Büyük BIr umut BAğlAmış DurumDA. BAE’nIn ABD BüyükElçIs­I YousEF Al OtAIBA GörEv IçIn “ArAp DünyAsınDA CumHurBAşk­Anı JoHn F. KEnnEDy’nIn Ay HEDEFI GIBI BIr EtkIsI olACAk” DIyor. BununlA, yEnI nEsIl BIlIm InsAnlArın­A, AstronomlA­rA, JEoloGlArA, AstroBIyol­oGlArA vE DAHA pEk çok kIşIyE zAmAnınDA Apollo GörEvlErIn­In yAptığı

GIBI IlHAm vErECEğInI söylEmEk IstIyor.

AslınDA BAE, “MArs 2117 proJEsI” olArAk ADlAnDırDı­ğı çok CEsur BIr müCADElE BAşlAtıyor. ProJEnIn GEnEl AmACı,

2117 ItIBArıylA MArs’tA Ilk yAşAnABIlI­r InsAn yErlEşkEsI­nE önCülük EtmEk. Bu önCülük, HopE GörEvInIn GEtIrECEğI BIlIm vE Iş BIrlIğI IlE BAşlAyACAk.

 ??  ?? Hope aracı Şubat 2021’de, BAE’nin kuruluşunu­n 50. yıldönümün­de Mars’a ulaşacak.
Hope aracı Şubat 2021’de, BAE’nin kuruluşunu­n 50. yıldönümün­de Mars’a ulaşacak.
 ??  ?? Solda: Hope sondasını Dubai’den Japonya’ya taşımak 11 saat sürdü.
Solda: Hope sondasını Dubai’den Japonya’ya taşımak 11 saat sürdü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye