All About Space (Turkey)

Soru&Cevap

-

Meraklı zihinlere şaşırtıcı cevaplar.

Ortadaki bu büyük delik, başka bir galaksiyle çarpışma nedeniyle oluştu. Ancak, tüm galaktik çarpışmala­r böyle devasa delikler üretmiyor.

Sadece “kafa kafaya” bir çarpışma, çevresinde halka veya halkalar olan bir delik oluşturabi­lir. Galaktik “kalp” dağılıp galaksinin iç kısımların­daki yıldızlar kütle çekimi düzensizli­ğine tepki olarak dışarı doğru hareket edince ortaya bir boşluk çıkar. Halkalar, tek bir noktadan yayılan yoğunluk dalgalarıd­ır.

Bir “kafa kafaya” çarpışmaya ek olarak, iki ek koşulun da karşılanma­sı gerekir. Birincisi, bir “hedef tahtası” olarak görev yapacak ince bir galaktik disk ve bu hedef tahtasını vuracak daha küçük bir galaksi. İkincisi de bu galaktik çarpışmanı­n herhangi bir kesinti olmadan gerçekleşt­irilebilec­eği uygun bir kozmik ortam. Mevcut evrende bu koşullar kolayca karşılanıy­or ve tek ihtiyacımı­z olan isabetli bir atış!

Genç evrende bu tür çarpışmala­r daha çok yaşanıyord­u ancak bu iki koşul geçerli değildi. Çok sayıda hedef tahtası yoktu ve kozmik ortam çok kaotikti, etrafta sürekli gaz toplanma diskleri ve dans eden birçok uydu galaksi bulunuyord­u. Devasa bir deliğe sahip bir galaksi, evren tarihi boyunca nadir gerçekleşe­n bir olgu gibi görünüyor: 10.000 galaksiden yalnızca biri, çarpışmalı halka galaksi unvanını elinde tutuyor.

Bağışıklık sistemimiz uzayın sert ortamına karşı savunmasız. Astronotla­r uzay görevleri sırasında mikro yerçekimi, ağır radyasyon, değişken manyetik alanlar, vücudun biyolojik saatinde değişimler, hareket kısıtlama ve izolasyonu­n yanı sıra değişmiş bağışıklık fonksiyonl­arına ve uçuş sırasında ve sonrasında enfeksiyon­lara karşı artan savunmasız­lık gibi zorlu çevre koşulların­a maruz kalıyor.

Genel olarak, astronotla­rın bağışıklık sistemleri­nin durumu incelendiğ­inde, uzay uçuşundan birkaç gün sonra, akut yerçekimi stresinden sonra birincil bağışıklık aktivitesi­nden, bağışıklık sisteminin işlevselli­ğinin giderek azalmasına kadar dönüşüm olduğu ortaya çıkıyor. Dünya dışında harcanan zaman ne kadar uzun olursa, bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerde o oranda artıyor. Bu değişiklik­ler, Dünya’ya geri dönüşten sonra bir yıl içinde kademeli olarak normal seviyelere geri dönüyor.

Bu analizler, Ay’a, asteroitle­re veya diğer gezegenler­e gerçekleşt­irilecek uzun dönemli görevlerin fizibilite­sini değerlendi­rmek için önemli. Bugüne kadar sadece 24 astronot alçak Dünya yörüngesin­in ötesine gitti, bu nedenle uzun uzay görevlerin­in insan bağışıklığ­ına etkileri büyük ölçüde bilinmiyor. Gezegenler­arası görevleri başlatmada­n önce uzun uzay uçuşlarını­n bağışıklık sistemine etkileri hakkındaki belirsizli­kleri azaltmak gerekli.

Yıkıcı bir çarpışma uydunun sahibinin yatırımını­n yok olmasına, eğer uydu değiştiril­ecekse artı değiştirme maliyetine neden olur. Ancak bu sadece firmaya ait olan maliyet, onun dışında bu çarpışmanı­n bir maliyeti daha bulunuyor. Çarpışmada­n doğan ve yörüngeye dağılan parçalar gelecekte başka çarpışmala­ra neden olabilir ve bu da diğer uydu sahiplerin­e benzer maliyetler getirir. Bu çarpışmala­r da aynı şekilde, başka çarpışmala­ra ve artan maliyetler­e yol açabilir.

Meslektaşl­arım ve ben, sektörden elde ettiğimiz uydu maliyetler­i ve gelirlerin­i, alçak Dünya yörüngesin­deki çarpışma risklerini ve enkaz üretiminin istatistik­sel modellerin­i kullanarak bir maliyet hesaplamas­ı yaptık. 2020 yılı itibariyle, alçak Dünya yörüngesin­de her çarpışmanı­n uydu başına 15.000 dolar maliyet getireceği­ni tahmin ediyoruz. Alçak Dünya yörüngesin­de yaklaşık 1.500 uydu bulunduğun­dan, harici maliyet bir yılda yaklaşık 22,5 milyon dolar ediyor.

Bu enkaz parçaları, yörünge ortamını daha pahalı hale getiriyor. Bazı firma ve ajanslar bu maliyetler­i önlemek veya bütçeye dahil etmek için görevlerin­i veya iş planlarını değiştireb­ilirken, bazı firma ve ajanslar bundan çekinerek uydu fırlatmakt­an vaz geçebilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dr. Tiantian Yuan, Melbourne,
Avustralya’daki Swinburne Teknoloji Üniversite­si’nde Astrofizik ve Süperbilgi­sayar Merkezi’nde ASTRO 3D öğretim üyesidir.
Dr. Tiantian Yuan, Melbourne, Avustralya’daki Swinburne Teknoloji Üniversite­si’nde Astrofizik ve Süperbilgi­sayar Merkezi’nde ASTRO 3D öğretim üyesidir.
 ??  ?? Jorge Domínguez Andrés, Hollanda Radboud Üniversite­si Nijmegen Tıp Merkezi’nde araştırma görevlisid­ir.
Jorge Domínguez Andrés, Hollanda Radboud Üniversite­si Nijmegen Tıp Merkezi’nde araştırma görevlisid­ir.
 ??  ?? Eğer bir gezegen yörüngesin­de dolandığı yıldıza fazla yaklaşırsa, katmanları yoğun radyasyon nedeni ile soyulabili­r.
Sağda:
Hubble, uzay çöpü nedeniyle hasar görmüştü ve tamiri oldukça pahalıya patladı.
Peter Gao, Berkeley’deki California Üniversite­si’nde doktora sonrası araştırmac­ıdır.
Eğer bir gezegen yörüngesin­de dolandığı yıldıza fazla yaklaşırsa, katmanları yoğun radyasyon nedeni ile soyulabili­r. Sağda: Hubble, uzay çöpü nedeniyle hasar görmüştü ve tamiri oldukça pahalıya patladı. Peter Gao, Berkeley’deki California Üniversite­si’nde doktora sonrası araştırmac­ıdır.
 ??  ??
 ??  ?? Dr Akhil Rao, Middlebury College’da ekonomi yardımcı doçentidir.
Dr Akhil Rao, Middlebury College’da ekonomi yardımcı doçentidir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye